Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Drumul lung spre Sinodul pentru familie

De Luca Marcolivio

A început astăzi un parcurs care, timp de doi ani, va duce la schițarea a noi linii operative pentru pastorația persoanei umane și a familiei. Punctul de plecare este publicarea Documentului Pregătitor al celei de-a III-a Adunări Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor cu tema: "Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării".

Adunarea Generală Extraordinară se va ține de la 5 la 19 octombrie 2014 și va pregăti terenul pentru Adunarea Generală Ordinară, prevăzută pentru anul următor.

Provocările pentru familie, se citește în Documentul Pregătitor, se referă îndeosebi la schimbările antropologice ale instituției matrimoniale, de la "unirile între persoane de același sex, cărora adesea le este permisă adoptarea copiilor", ajungându-se la "căsătoriile mixte sau interreligioase" și la "poligamie".

Nu vor fi neglijate în timpul Adunării Generale Extraordinare "formele de feminism ostile Bisericii", "pluralismul relativist în concepția despre căsătorie", răspândirea "fenomenului mamelor surogat" și "noile interpretări ale drepturilor umane".

Documentul subliniază după aceea că "doctrina credinței despre căsătorie trebuie prezentată în mod comunicativ și eficace, pentru ca ea să fie în măsură să ajungă la inimi și să le transforme conform voinței lui Dumnezeu manifestate în Cristos Isus".

După ce a reafirmat izvoarele magisteriale care stau la baza învățăturii Bisericii despre familie (Catehismul Bisericii Catolice, 1601-1658 / 2331-2391; Gaudium et spes 48/52; Familiaris consortio; Lumen fidei 50-52), Documentul se încheie cu un chestionar care va permite "Bisericilor particulare să participe activ la pregătirea Sinodului Extraordinar, care are scopul de a vesti evanghelia în provocările de astăzi cu privire la familie".

Chestionarul cuprinde teme ca răspândirea Sfintei Scripturi și a magisteriului Bisericii referitoare la familie, căsătoria conform legii naturale, pastorația familiei în contextul evanghelizării, pastorația pentru a face față unor situații matrimoniale dificile, unirile de persoane de același sex, deschiderea soților la viață, raportul dintre familie și persoană.

Intervenind în Sala de Presă a Sfântului Scaun la prezentarea Documentului Pregătitor, cardinalul Péter Erdö, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și Relator General al celei de-a III-a Adunări Generale Extraordinare, a afirmat că familia nu este o "simplă invenție a societății umane", ci mai degrabă o "realitate naturală, care a fost ridicată de Cristos Domnul în contextul harului divin".

Mergând pe urma magisteriului, cardinalul ungar a amintit apoi indisolubilitatea dintre familie și căsătorie și "sacramentalitatea" acesteia din urmă, care "nu depinde de un act de voință specială a părților contractante, ci provine din faptul că cei doi botezați reprezintă în mod sacramental pe Cristos și Biserica".

În virtutea acestui fapt "nu pot fi refuzați logodnicii catolici care vor să celebreze adevărata căsătorie în fața Bisericii numai din cauza religiozității lor scăzute sau din cauza scăzutei și lipsei credinței lor religioase", a subliniat cardinalul Erdö.

Examinând alte puncte din chestionar, cardinalul a amintit "funcția importantă" desfășurată de multe familii în evanghelizare, adesea "într-un ambient foarte secularizat". În acest sens, "colaborarea dintre dieceze și mișcări de spiritualitate poate să asume dimensiuni juridice atunci când se nasc contracte cu privire la misiunea și activitatea lor în Biserica locală".

Este apoi fenomenul conviețuirii și al divorțaților recăsătoriți, dintre care mulți "frecventează grupuri catehetice sau aparțin la mișcări de spiritualitate", deci acest fenomen "poate să ceară o reflecție aprofundată", a spus Erdö.

Chestionarul, a aminti în sfârșit cardinalul, cere cont diecezelor și despre rapiditatea procedurilor de declarare a nulității căsătoriilor și despre educația copiilor "care trăiesc în contextul de situații matrimoniale iregulare".

La conferința de presă a intervenit și arhiepiscopul de Chieti-Vasto, Monseniorul Bruno Forte, secretar special al celei de-a III-a Adunări Generale Extraordinare. Conform monseniorului Forte, mesajul forte al următoarei Adunări va fi îndeosebi invitația pentru toată Biserica de "a asculta problemele și așteptările pe care le trăiesc astăzi atâtea familii, manifestându-le apropiere și propunându-le în manieră credibilă milostivirea lui Dumnezeu și frumusețea de a răspunde la chemarea sa".

Propunerea creștină despre familie, a adăugat prelatul, "nu este niciodată împotriva cuiva, ci întotdeauna și exclusiv în favoarea demnității și frumuseții vieții întregului om în orice om, pentru binele întregii societăți".

Monseniorul Forte a insistat apoi asupra principiilor de "atenție, primire și milostivire", mărturisite de papa Francisc și care trebuie îndreptate îndeosebi spre "familiile sfâșiate" și spre "cei care trăiesc în situații iregulare din punct de vedere moral și canonic".

(După Zenit, 5 noiembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat