Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Orientul și Occidentul unite în Biserică de frumusețea artei

Corul Sinodal al Patriarhiei de Moscova împreună cu Corul Pontifical al Capelei Sixtine au fost protagoniștii marelui concert care s-a desfășurat ieri, duminică, 3 noiembrie, în scenariul sugestiv al bazilicii "Santa Maria Maggiore". Serata - care a scos în evidență tradițiile antice care leagă muzica sacră rusă de polifonia școlii romane - făcea parte din a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică și Artă Sacră.

Cel care a urat bun venit cântăreților, muzicienilor și oaspeților din bazilică a fost cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației Bisericilor Orientale, care a spus: "Am venit la cererea Secretariatului de Stat ca să reprezint Sfântul Scaun la acest concert. Am acceptat cu plăcere".

Cardinalul a citit apoi mesajul trimis de papa Francisc pentru această ocazie. "A trăi un moment de înălțare spirituală în bazilica "Santa Maria Maggiore" prin arta muzicală a Bisericii latine și a Bisericii Ortodoxe Ruse este o experiență interesantă și profundă", a scris pontiful. Această bazilică, spune el, "s-a născut, de fapt, cu scopul de a celebra în Occident Conciliul Ecumenic din Efes care o recunoscuse pe Maria ca Theotokos, Născătoare de Dumnezeu". Așadar, ea "unește în Maria două tradiții ecleziale care se recunosc de aceeași credință îmbogățind-o cu diversitatea lor culturală".

"Evaluând istoria creștinismului în însemnătatea sa milenară - a afirmat după aceea papa - putem observa că atunci când el a fost despărțit datorită evenimentelor istorice, impus de modurile diferite de a înțelege revelația, a menținut o profundă unitate în artă". Astăzi, conform lui Bergoglio, "această unitate artistică poate găsi încontinuu puncte de întâlnire rodnice în frecventarea inteligentă, studiul și reflecția izvoarelor comune. Asta înseamnă adevărată și reciprocă înțelegere, respect și îmbogățire reciprocă".

În Biserică, a subliniat papa Francisc în mesaj, "arta în toate formele sale nu există numai pentru o simplă satisfacție estetică, ci pentru că prin intermediul ei Biserica în orice moment istoric și în orice cultură explică și interpretează revelația pentru poporul lui Dumnezeu". Pentru aceasta, "arta există în Biserică în mod fundamental pentru a evangheliza". Și în această perspectivă găsesc vigoare nouă cuvintele lui Dostoevskij, conform cărora: "Frumusețea va salva lumea".

"Astăzi - a mai scris Sfântul Părinte - Biserica poate și trebuie să respire cu cei doi plămâni ai săi: cel al Orientului și cel al Occidentului. Acolo unde încă nu reușim să facem asta în întregime, după măsura de unitate cerută de Isus în rugăciunea sa către Tatăl, putem s-o facem în atâtea alte moduri, ca de exemplu prin marele patrimoniu de artă și de cultură pe care diferitele tradiții l-au produs pentru viața din belșug a poporului lui Dumnezeu".

"Muzică, pictură, sculptură, arhitectură, într-un singur cuvânt frumusețea - a încheiat el - se unește pentru a crește în credința celebrată, în speranța profetică și în caritatea mărturisită", în speranța de "a anticipa în istorie acea unitate dorită pe care o căutăm cu toții, prin harul și darul lui Dumnezeu".

În timpul concertului, în navatele unuia dintre cele mai frumoase temple mariane din lume au răsunat, așadar, vocile masculine și feminine ale celor 48 de membri ai corului rus, condus de maestrul Alexsej Puzakov, și ale tot atâtor copii și adulți ai corului Sixtinei, conduși de maestrul Mons. Massimo Palombella.

Prima piesă interpretată a fost Te Deum de Dmitri Bortnjanskij, urmată apoi de cântece gregoriene și din polifonia clasică romană - Puer Natus, Gloria, Kyrie etc. - trecând prin Angelo annunzi? de Pavel Grigorevic și Nel tuo Regno de mitropolitul Hilarion Alfeyev. Au fost interpretate și o serie de compoziții polifonice rusești foarte rare din secolul al XIX-lea și al XX-lea, unele scrise de Eajkovskij și Rahmaninov. În sfârșit, trebuie semnalată Stabat Mater sub conducerea salezianului Palombella, și Popule Meus, condus de ambii maeștri, cu partea textului latin interpretat de membrii corului Sixtinei și cealaltă în greacă interpretată de corul Patriarhiei.

(După Zenit, 4 noiembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat