Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Iași: Predica PS Petru Gherghel, în solemnitatea Toți Sfinții (1 noiembrie 2013)

(Episcopul de Iași anunță că papa Francisc a recunoscut oficial martiriul ep. Anton Durcovici, care va fi beatificat în curând)

"Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!

Aceasta este voința lui Dumnezeu, sfințirea voastră" (In 12,47).

Viața este un drum către cer, vocația noastră este sfințenia

Solemnitatea Toți Sfinții, pe care Biserica, în înțelepciunea ei, a așezat-o la începutul lunii noiembrie, înaintea sărbătorii Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați, are menirea de a ne aduce aminte de un adevăr incontestabil: viața, ca dar a lui Dumnezeu pentru făptura sa cea mai nobilă, omul, este un drum spre casa sa. El, ca un tată bun, plin de iubire, care toate le face din iubire, îl invită pe om la acest drum cu un scop clar, cu un scop precis, de a se întoarce la el, pentru a cunoaște și trăi împreună cu el adevărata fericire, rodul iubirii sale veșnice.

Invitându-ne să trăim cele două sărbători - solemnitatea Toți Sfinții și Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați - Biserica ne cheamă să constatăm că nici un om născut pe pământ nu rămâne veșnic aici, ci trece pragul acestei vieți pentru o altă viață. Miliarde de oameni au intrat în istorie bucurându-se de acest dar al vieții, dar ei nu au rămas aici, ci au plecat spre celălalt tărâm, spre casa lui Dumnezeu.

Astăzi, în solemnitatea Toți Sfinții, îi admirăm pe aceia care nu s-au pierdut pe drum, ci au ajuns fericiți la casa Domnului, au ajuns acasă.

Aceasta a fost și este voința lui Dumnezeu, ca să nu se piardă nici unul dintre cei pe care el i-a creat, ci toți, bucurându-se de demnitatea de fii ai săi, să ajungă la el și să se bucure cu el. Excepție fac doar aceia care s-au rupt de el și au ajuns să se numere printre fiii pierzării (cf. In 17,12).

Pentru a-i ajuta pe toți oamenii să ajungă la el, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său în lume, "ca toți care vor crede în el să nu se piardă, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16). Rugăciunea lui, înainte de a îmbrățișa crucea și moartea, a fost aceasta: "Tată, vreau ca acolo unde sunt eu să fie cu mine și cei pe care mi i-ai dat, ca să vadă gloria mea pe care mi-ai dat-o, pentru că tu m-ai iubit înainte de crearea lumii" (In 17,24).

Acest lucru l-a voit și l-a făcut Dumnezeu pentru oameni, pentru făpturile sale pe care le-a iubit cu o iubire veșnică, dorind ca toți să se întoarcă la el, după călătoria vieții.

În cartea Apocalipsului, din care am ascultat un fragment (Ap 7,9-14), Ioan descrie casa Tatălui cu aceste cuvinte: "După aceea am văzut o mulțime imensă, pe care nimeni nu putea să o numere, din toate națiunile și rasele, popoarele și limbile. Ei stăteau în fața tronului și în fața Mielului, îmbrăcați în veșminte albe și cu ramuri de palmier în mână și strigau cu glas puternic: Mântuirea ne este dată de Dumnezeul nostru, care stă pe tron, și de către Miel".

"Atunci, toți îngerii, care stăteau în jurul tronului, în jurul bătrânilor și al celor patru ființe, au căzut cu fața la pământ și i s-au închinat lui Dumnezeu, zicând: «Amin! Laudă, slavă, înțelepciune și mulțumire, cinste, putere și tărie Dumnezeului nostru, în vecii vecilor. Amin!»" (In 7,9-12).

O mulțime imensă pe care nimeni nu o putea număra în casa Domnului, în jurul tronului său. Pentru această mulțime, Fiul lui Dumnezeu și-a vărsat sângele, act pe care noi îl trăim și îl mărturisim ori de câte ori celebrăm sfânta Liturghie.

"Acesta este trupul meu. Acesta este sângele meu, care se varsă pentru mulți spre iertarea păcatelor" (Mt 26,26).

Cea mai mare bucurie a sărbătorii de astăzi este faptul că sfinții, cei din calendar și toți ceilalți necunoscuți, sunt prietenii noștri și învățătorii noștri. Ei, care au mers înaintea noastră în casa Tatălui, în cer, nu ne uită, nu uită de cei care fac parte din trupul Bisericii, din trupul mistic al lui Cristos și, potrivit cu adevărul împărtășirii sfinților, nu încetează să mijlocească pentru noi.

Sărbătorirea lor, într-o singură zi, reprezintă pentru noi o chemare pe drumul vieții, drum pe care-l avem și noi de la Părintele ceresc și suntem plini de o adevărată bucurie că nu călătorim singuri, ci în comuniune cu ei pe urmele celui care ne-a mântuit și ne-a primit în misterul trupului său mistic. Păstrând legătura cu el, cu Isus, capul Bisericii și mântuitorul tuturor, avem o șansă, o speranță și un destin asemănător cu al lui și cu al celor care au ajuns la el, adică un destin fericit în casa sa.

Într-un discurs din anul 1968, papa Paul al VI-lea adresa o întrebare pe care ne-o adresăm și noi astăzi: "Poate un creștin să fie sfânt astăzi? Poate credința noastră să fie un principiu de viață concretă și modernă? Mai poate oare un popor, o societate, o comunitate, să se exprime în forme autentic creștine? Se mai poate vorbi astăzi de noi sfinți?

Iată, fraților preaiubiți, o fericită ocazie să punem în acțiune credința noastră, să răspundem și noi, cei de azi, cu curaj: Da, se mai poate! Da, mai sunt, mai sunt și mai pot fi! Nimic nu ne poate speria, nimic nu ne poate opri".

Sfânta Tereza cea Mare avea această deviză îndreptată spre toți: "Nimic să nu te tulbure, nimic să nu te înspăimânte. El singur ajunge". (Notă în breviarul său). Acest lucru îl repeta sfântul Paul către romani: "Dacă tu îl mărturisești cu gura pe Domnul Isus și ai în inimă credința că Dumnezeu l-a înviat din morți, vei fi mântuit" (Rom 10,8).

Lectura a doua, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan, ne asigură că avem o chemare nobilă, ce ne face să fim și să ne numim cu adevărat fiii lui Dumnezeu, adevăr ce ne dă garanția că vom fi asemenea lui, pentru că îl vom vedea așa cum este. Este vorba de marea demnitate și iubire pe care ne-a dat-o nouă Tatăl și de bucuria ce ne este pregătită la sfârșitul drumului nostru pe acest pământ. Sfântul Ioan ne invită să cunoaștem și să înțelegem cine suntem și ce vom fi. Un adevărat program de a descoperi măreția lui Dumnezeu și destinul nostru.

Evanghelia după sfântul Matei (cap. 5), care face parte din predica de pe munte, ne arată drumul pe care suntem chemați să-l parcurgem și etapele cele mai adaptate pentru a ne bucura de împărăția lui Dumnezeu: fericirile.

Viața omului, afectată de păcat, de păcatul primilor părinți, este o vale de lacrimi, plină de dureri, dar pentru cei care sunt cu adevărat fiii lui Dumnezeu, care îmbrățișează aceste greutăți cu credință, greutățile devin o scară pe care putem urca spre împărăția lui Dumnezeu. Este, de fapt, drumul pe care l-a urmat Isus, cel care a venit pe pământ, ca prin el oamenii să aibă viață. El a știut să transforme sărăcia, lacrimile, lupta vieții, persecuțiile și moartea, în mijloace de mântuire, de bucurie și victorie. Fericirile sunt cartea de identitate cu care orice om poate să se bucure cu Dumnezeu. Însuși Isus, care le-a îmbrățișat, ne asigură că toți cei săraci, cei ce plâng, cei blânzi, cei flămânzi, cei plini de milostivire, cei curați, cei care promovează pacea, cei ce suferă persecuții, cei ce suportă insulte pentru Isus și pentru cauza evangheliei se vor bucura și vor fi fericiți, pentru că a lor este împărăția cerurilor și ei vor avea mare răsplată și bucurie în ceruri.

Dacă astăzi Biserica ne vorbește despre sfinți, despre noi ce ne spune? Noi, cei de azi, cei din biserici, din instituții, din lume, ce gândim despre noi?

Și noi avem același destin; și pe noi ne-a făcut Domnul după chipul și imaginea sa; și noi am început un drum spre casa Tatălui. Cu noi ce va fi?

Iată întrebarea întrebărilor.

Să luăm în mâini fericirile, să le medităm și să ni le însușim. Ele sunt busola vieții noastre. În ele ne regăsim cu toții și găsim mângâierea zilnică.

Ele nu sunt numai pentru ucenici sau apostoli, nu sunt numai pentru un popor și un timp. Ele sunt pentru noi, iar chemarea lui Isus este către mine, către tine, către voi, dragi ascultători și iubiți credincioși.

Cu acești ochi să privim spre Cristos, care rămâne cu noi și este speranța noastră. El nu s-a despărțit de noi, chiar dacă a trebuite să moară, pentru că el a voit ca acolo unde este el să fie și ucenicul său: "Tată, vreau ca acolo unde sunt eu să fie cu mine și cei pe care mi i-ai dat, ca să vadă gloria mea pe care mi-ai dat-o, pentru că tu m-ai iubit înainte de crearea lumii" (In17,24). Aceasta a fost și rămâne voința lui Dumnezeu, voința Fiului și voința Duhului Sfânt, voința Sfintei Treimi față de făpturile sale, față de noi.

La aceasta ne îndeamnă sărbătoarea de astăzi și pentru aceasta ne rugăm și noi, și ne rugăm pentru toți ceilalți frați ai noștri care au trecut la cele veșnice și așteaptă să-l întâlnească pe cel care i-a creat și i-a chemat la sine. Doamne, primește-ne și pe noi în împărăția ta, căci și noi suntem fii tăi și opera mâinilor tale.

La sfârșitul acestor gânduri ale mele doresc să vă împărtășesc o veste bună și fericită pe care am primit-o ieri, 31 octombrie, chiar la sfârșitul acestei luni, luna sfântului Rozariu al Maicii Domnului, din partea Sfântului Părinte papa Francisc și al Congregației pentru Cauzele Sfinților că episcopul nostru Anton Durcovici va fi înscris în calendarul Bisericii noastre catolice, drept martir al Bisericii noastre. Iată textul comunicatului oficial:

Sfântul Părinte papa Francisc a recunoscut oficial, la 31 octombrie 2013, martiriul Slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași. Astfel, Preasfințitul Anton Durcovici va fi ridicat curând la cinstea altarelor și înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice. Ceremonia beatificării va avea loc la Iași, la o dată care va fi stabilită ulterior.

Suntem cu toții fericiți că, între sărbătoarea Fericitului Ieremia și solemnitatea Tuturor Sfinților, Sfântul Părinte Francisc a decis ca să fie înscris în calendarul Bisericii și episcopul nostru Anton Durcovici, drept martir și mărturisitor al Bisericii noastre locale. Se împlinește astfel o dorință fierbinte de a-l admira și urma pe păstorul Bisericii noastre locale pe drumul sfințeniei. Le mulțumim tuturor celor care au susținut cauza de beatificare a episcopului nostru, prin dorința și rugăciunea lor. Dumnezeu să fie binecuvântat în sfinții săi, iar Maica sfântă, Regina martirilor, să privească mereu spre poporul nostru!"

Îți mulțumim, Doamne, pentru toți sfinții și pentru episcopul nostru Anton, recunoscut ca martir și erou al credinței catolice. Amin.

1 noiembrie 2013, Radio Iași

+Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mai jos puteți asculta predica transmisă la Radio Iași.


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat