Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: O zi de formare pentru 35 tinerii cercetași

Ziua de 30 noiembrie 2013 ne adună cu bucurie și atragere la o zi liniștită, armonioasă, pentru un timp de reflexie, de meditație pentru sufletul nostru; o propunere în a schimba ceva în timpul Adventului.

Dis-de-dimineață ne-am îmbarcat în trenul spre Hălăucești, iar în câteva minute am ajuns acolo întâmpinați de două cercetașe care ne-au condus la Casa "Sfânta Rita" a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. Acolo ne-am reîntâlnit cu cercetașii din Adjudeni, Hălăucești și Sagna, toți darnici de o meditație personală, de o zi liniștită, o zi mai specială ca celelalte, în care să ne simțim mai aproape de Dumnezeu.

Strânși cu toții laolaltă, am început această zi minunată cu o rugăciune, iar apoi ne-am așezat pentru a asculta o meditație susținută de părintele Ciprian Bulai, tema numindu-se: "Deciziile în relațiile de prietenie". Tema a fost bine aleasă, mai ales pentru noi tinerii care avem nevoie sa fim informați despre aceste lucruri. Părintele a început intervenția sa cu câteva întrebări, una dintre ele fiind: Ce planuri avem intr-o relație de prietenie? Tot părintele ne-a dat și răspunsul zicând că "prietenia cultivă si rafinează gesturile", mulți tineri având un scop în relația de prietenie: distracția, socializarea, depistarea potențialului, sentimentele celorlalți etc.

Câteva vorbe mi-au rămas întipărite în minte si acelea că "persoanele care iubesc cel mai puțin au mai multă putere" și mă întrebam cum poate fi posibil acest lucru, însă am găsit răspunsul.

După ce părintele Ciprian a terminat meditația ni s-a dat un timp de a reflecta personal, un timp de gândire, de a găsi răspunsuri la întrebările adresate iar apoi ne-am împărțit pe grupuri și ne-am expus opiniile și gândurile cu privire la această meditație .

După ce am discutat pe grupuri și am prezentat și celorlalți ce am discutat, cine dorea putea avea parte de colocviu și spovadă cu pr. Ciprian, pr. Claudiu Mărtișcă OFMConv sau cu sora Magdalena. În acest timp am mers în biserică și am făcut "Îngerul Domnului", iar apoi am luat masă .

A urmat și o sfântă Liturghie la altar fiind pr. Ciprian și pr. Claudiu, predica fiind una frumoasă, cu un exemplu potrivit, iar după Liturghie a urmat o poză de grup .

La sfârșit am făcut un bilanț și fiecare lider și-a prezentat opinia despre această zi. Începând cu centrul Hălăucești care au spus că "această zi a fost una rodnică și plină de învățătură, iar partea spirituală nu a fost uitată, Dumnezeu a fost prezent mereu, iar noi ne-am apropiat de el prin rugăciuni, precum și prin sfânta Liturghie". Au urmat cei din centrul Sagna, care au zis că "această zi a fost una cu activități bine pregătite și desfășurate, cu o bună dispoziție pe care toți participanții au îmbrățișat-o și de care au dat dovadă și au făcut ca această zi să fie una reușită". Și cei din Adjudeni s-au exprimat frumos zicând că "s-au îmbogățit spiritual făcând un pas mai aproape de Dumnezeu. Am înțeles importanța formării unei adevărate prietenii, iar colocviul ne-a ajutat să ne deschidem sufletele în fața unor persoane care ne-au ascultat". Nu putem uita o părere din centrul organizator, Pildești, în care cercetașul Lidia Iștoc și-a prezentat opinia despre aceasta zi: "După săptămâni de stat doar cu nasul în cărți, o zi de reculegere era chiar necesară. A fost momentul de respiro mult tânjit. A fost o zi frumoasă, constructivă, care ne-a oferit tuturor lucruri asupra cărora să reflectăm, zi în care am conviețuit ca o familie în stil cercetășesc".

Pe această cale vrem să le mulțumim într-un mod deosebit preoților care ne-au fost la dispoziție în această zi, dar și Congregației Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din Hălăucești, care ne-au găzduit cu mare bucurie și generozitate.

Izabela Mărtișcă și Ionela Bulai


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat