Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Frumos: Vizita Icoanei Sfintei Maria de la Cacica

În solemnitatea "Cristos - Regele Universului", comunitatea din Târgu Frumos a avut neprețuita bucurie de a o avea în mijlocul ei pe sfânta Fecioara Maria, Regina Universului și Regina Familiei, prin venirea Icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica, pentru perioada 24-27 noiembrie 2013.

Zilele de binecuvântare și har au început cu primirea icoanei în seara zilei de 24 noiembrie, în prezența Preasfințitului Aurel Percă, a unui numeros număr de preoți, a primarului orașului Târgu Frumos, a credincioșilor din comunitatea din Târgu Frumos, fiind prezenți și un număr mare de creștini ortodocși.

Citirea fragmentului evanghelic, după evanghelistul Luca, despre vizita sfintei Fecioare Maria la verișoara sa, Elisabeta, ne-a emoționat și ne-a dat speranță, prin atașamentului fiecăruia dintre noi la mărturisirea Elisabetei "Și de unde mie fericirea aceasta ca să vină la mine Maica Domnului meu?"

În această atmosferă, o familie de tineri căsătoriți a invocat de la sfânta Fecioară Maria să ne ajute să fim coerenți în credință, în slujirea aproapelui și să fie alături de noi cu grija ei de Mamă și i-a dăruit un coș de flori, purtat în procesiune, în fața icoanei, până la altar.

A urmat sfânta Liturghie, prezidată de Preasfințitul Aurel, care în cuvântul de învățătură ne-a amintit de cele trei evenimente foarte importante ale zilei și anume sărbătoarea "Cristos - Regele Universului" invitându-ne la a vedea în Isus, centrul vieții noastre și stăpânul întregului univers, al timpului și al istoriei.

Al doilea eveniment evocat a fost încheierea Anului Credinței și ne-a îndemnat să ținem privirea îndreptată spre Isus Cristos, să-l cunoaștem, să-l iubim, să-l imitam în viața noastră, fiind convinși de promisiunea de viață veșnică celor care cred în el.

Al treilea eveniment al zilei a fost încheierea celui de-al treilea An dedicat familiei și Căsătoriei creștine, în Dieceza de Iași, în care Preasfințitul Aurel a amintit de criza prin care de multe ori trec familiile noastre și ne-a convins să ne adresăm cu încredere deplină și speranță fericită Fecioarei Maria, în mod particular Icoanei miraculoase de la Cacica, amintind și de frumoasa rugăciune "Adu-ți aminte, o, prea blândă Fecioară Marie, că nu s-a auzit niciodată să fi fost părăsit cel ce a alergat sub ocrotirea ta...".

Ziua de luni, după pelerinajul, pe toată durata zilei, făcut de credincioșii de toate confesiunile din orașul Târgu Frumos, s-a încheiat cu recitarea sfântului Rozariu, urmată de sfânta Liturghie concelebrată, părintele Iulian Fărăoanu prezidând jertfa euharistică. La această sfânta Liturghie au participat ca invitați și preoții parohi de la bisericile ordodoxe "Sfântul Nicolae" și "Sfinții Petru și Pavel" din Târgu Frumos, împreună cu numeroși credincioși, pentru care sfânta Fecioară Maria este invocată ca cea Preasfânta (Panaghia).

În predica sa, părintele Ionuț Imbrișcă ne-a provocat la rugăciunea zilnică a Rozariului, amintindu-ne că "a recita Rozariul nu este altceva decât a contempla cu Maria Chipul lui Cristos". Recitarea zilnică a rozariului, mai ales în familie, ne întărește credința, ne susține în momentele de îndoială și dificultate, ne ajută să creștem în speranță, dar mai ales în iubire.

Ziua de marți a cuprins, înaintea sfintei Liturghii, recitarea rozariului în mod solemn, cu cântece mariane, celebrant fiind părintele paroh Mihail Farcaș. Sfânta Liturghie concelebrată a fost prezidată de custodele Icoanei de la Cacica, pr. Cristian Pal, care în intervențiile sale ne-a îndemnat, asemenea sfintei Fecioare Maria, la Nunta din Cana Galileii "Faceți tot ce vă spune" Isus Cristos care este calea, adevărul și viața.

Părintele Claudiu Cocuț, vicar la Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman, în cuvântul de învățătură, ne-a amintit de virtuțile teologale credința, speranța și iubirea care pentru mulți creștini nu mai reprezintă mare lucru, în consecință asistăm la indiferentism religios, moralitate îndoielnică, egoism și chiar ură. Rezolvarea vine ducând o viață de rugăciune în care s-o includem și pe sfânta Fecioară Maria care mijlocește pentru noi să creștem și să ne întărim în credință, speranță și iubire.

A urmat procesiunea cu Icoana miraculoasă de la Cacica pe strada principală a orașului Târgu Frumos, cu cântece mariane, lumânări aprinse, cinstind astfel prezența Fecioarei Maria în orașul nostru, atrăgând numeroase priviri curioase de la trecători și de la persoanele de la ferestrele blocurilor din cale. Un moment emoționant a fost și recitarea rugăciuni Îngerul Domnului, în fața clădirii Primăriei din Târgu Frumos, de față fiind și primarul localități, care ne-a însoțit apoi până în biserică, unde cu toți am primit binecuvântarea de la sfârșitul sfintei Liturghii.

Ziua de miercuri seară a început cu recitarea rozariului și sfânta Liturghie concelebrată prezidată de părintele Robert Gașpal, iar cuvântul de întărire în credință a fost ținut de părintele Gabriel Farcaș, paroh de Galbeni și decan de Traian-Bacău. Părintele ne-a îndemnat să ne deschidem inimile la binecuvântările și harurile aduse de Isus prin mijlocirea Mamei sale Maria și să devenim trandafiri cerești care parfumează cu virtuțile Mariei, de dragoste și pace, familiile noastre și comunitățile noastre.

După Liturghie, credincioși prezenți și-au luat rămas bun de la Sfânta Maria de la Cacica, ca apoi într-o atmosferă de adâncă emoție și intensă bucurie spirituală, Icoana a părăsit biserica, apoi, în ropote de aplauze, orașul Târgu Frumos.

Meditând la aceste zile binecuvântate și pline de har nu putem decât să ne propunem ca fiecare dintre noi să facă să strălucească viața sa.

Mulțumim Mamei noastre cerești!

Adrian Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-27 noiembrie: Târgu Frumos: Vizita Icoanei Sfintei Maria de la Cacica


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat