Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna noiembrie 2013

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 11 (287) - noiembrie 2013, se deschide cu scrisoarea pastorală Prinos de mulțumire și recunoștință, semnată de PS Petru Gherghel și prilejuită de încheierea, la 24 noiembrie, a Anului Credinței, declarat de papa Benedict al XVI-lea, actualmente emerit. "E firesc așadar - scrie PS Petru Gherghel - să-i fim recunoscători și Sfântului Părinte papa Benedict pentru inspirația avută și pentru programul trasat prin scrisoarea apostolică Porta fidei (Poarta credinței - 11 octombrie 2011)".

Totodată, PS Petru Gherghel adresează îndemnul ca încheierea Anului Credinței să se facă în mod solemn în toate bisericile, la celebrările liturgice, urmând ca în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" să se celebreze o sfântă Liturghie pontificală, duminică, 24 noiembrie 2013, la ora 11.

În cadrul rubricii Actualitatea, pr. Cornel Cadar publică partea a doua a interviului luat PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, care a vizitat Iașiul în zilele de 12 și 13 septembrie anul curent. Interviul este intitulat "În Anul Credinței m-am întors la locul în care am fost botezat".

În cadrul aceleiași rubrici, pr. Adrian Blăjuță publică articolul "Întâlnirea Consiliului Prezbiteral", în legătură cu întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral care a avut loc joi, 17 octombrie, la sediul Episcopiei de Iași. Tot în cadrul rubricii Actualitatea sunt reflectate alte trei evenimente din viața Bisericii locale și universale: vizita papei Francisc la Assisi, la 4 octombrie; sfințirea a 15 diaconi în capela Institutului Franciscan din Roman, la 4 octombrie, prin impunerea mâinilor PS Aurel Percă (relatare făcută de Andrei Marius) și consacrarea lumii la Inima neprihănită a Mariei, de către papa Francisc, moment care a avut loc la 13 octombrie la Roma, în fața statuii Fecioarei de la Fatima (relatare făcută de pr. Adrian Blăjuță).

Continuă serialul intitulat Din istoria revistei, susținut de pr. Cornel Cadar, prin publicarea celui de-al X-lea episod intitulat "Anul 1926: Institutul Presa Bună".

În cadrul rubricii Gânduri la centenar este publicat articolul "Apreciez mult revista", semnat de sr. Gabriela Enășoae, fost tehnoredactor în perioada iulie 1997 - septembrie 1999.

Rubrica Istorie este dedicată unei figuri ilustre a Bisericii locale și universale, misionarul iezuit Felix Wiercinski, în timp ce rubrica Mesajul sfinților este dedicată episcopului martir Anton Durcovici.

Pr. Iosif Dorcu susține în continuare rubrica Sanctuare, publicând în paginile revistei un articol dedicat sanctuarului de la Knock, cel mai mare din Irlanda.

În cadrul rubricii Anul Credinței și Familia, pr. Iulian Faraoanu publică articolul "Credința omului biblic, model pentru credinciosul de azi". "În aceste timpuri - scrie autorul - în circumstanțele încheierii Anului Credinței, se impune o revitalizare a credinței, apropiind-o mai mult de modelul biblic".

"Agățați de o stea" este titlul articolului publicat de pr. Felix Roca, în cadrul serialului Pașii credinței, găzduit de rubrica Pentru tineri. Autorul opinează că despre credință se poate scrie și discuta fără sfârșit, "însă ceea ce este cel mai important este ca ea să fie steaua călăuzitoare a vieții noastre și de ea să agățăm carul existenței noastre, pentru ca el să meargă pe drumul ce duce spre viața plină de fericire!".

Pr. Cristian Chinez susține în continuare rubrica Tablete spirituale, publicând în acest număr al revistei articolul intitulat Solidari. "Nu știu dacă luna noiembrie - scrie autorul - ar putea fi considerată a solidarității celor orientați spre împărăția veșnică, dar parcă ne vine să strângem cumva rândurile".

În cadrul rubricii Misiuni, pr. Florin-Petru Sescu publică un interviu cu pr. Isidor Mîrț, care va pleca în cea de-a treia experiență misionară în misiunea din Maikóna (Kenya). Interviul are titlul: Împreună suntem misionari.

Veteranul presei catolice românești, pr. dr. Anton Despinescu publică articolul intitulat Credință statornică, prilejuit de încheierea Anului Credinței, articolul având drept motou un fragment din Lc 21,19: "Prin statornicia voastră, vă veți mântui sufletele".

Recomandăm, de asemenea, articolele Perseverență, publicat de pr. dr. Anton Despinescu în cadrul rubricii Mesaj terezian; Oaspeți din Germania, în cadrul rubricii E bine de știut; Așa răspund copiii despre împărăția lui Isus (prelucrat de pr. Felician Tiba); Scrisoare către bucurie (consemnare de Claudiu Bîrliba); Schimbarea vine de la noi, în cadrul rubricii În apărarea sănătății, semnat de Ramona Ciobanu; Moartea omului - trauma și lumina (tradus de pr. Mihai Pătrașcu); Și tu ești capabil, în cadrul rubricii Pentru familii.

Pagina 19 a revistei găzduiește poeziile: Orologiu de N.L. (Butea) și poezia Toate plâng, de pr. Iosif-Irinel Iosub.

Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale: Știri, Poșta redacției, Rebus și Noutăți editoriale.

La pagina 26 sunt publicate numele câștigătorilor din luna septembrie ai concursului Citești și câștigi.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat