Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vestitori curajoși pe străzile lumii... în Coasta de Fildeș

Institutul Teologic Romano-Catolic a fost gazda celei de-a doua întâlniri intitulate "Vestitori curajoși pe străzile lumi". La această întâlnire, desfășurată la 17 octombrie 2013, s-a adus în atenția tuturor celor prezenți misiunea din Coasta de Fildeș (Africa). Au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop de Iași, părintele Benone Lucaci, rectorul Institutului, părinți profesori ce activează în cadrul Institutului, studenții seminariști, dar și persoane laice.

În deschiderea întâlnirii PS Petru Gherghel le-a urat bun venit tuturor la această mică "șezătoare", așa cum a denumit Excelența sa această întâlnire. În continuare, părintele Florin-Petru Sescu, cel care a moderat această întâlnire, a justificat motivul alegerii ca model pentru anul misionar 2013-2014 pe episcopul martir Anton Durcovici. Părintele a declarat că episcopul Anton, asemenea misionarilor, a făcut numeroase sacrificii pentru a-l vesti pe Cristos, neținând cont de riscurile numeroase la care se expunea. Episcopul Anton Durcovici este, așadar, un model de jertfire de sine pentru a-l vesti pe Cristos.

Întrebat fiind despre modul în care a primit vestea că va merge misionar în Coasta de Fildeș, părintele Luca Laurențiu, actual vicar al Parohiei "Sfântul Mihail" din Săbăoani, a declarat că își dorise foarte mult să își desfășoare anul pastoral într-un teritoriu de misiune. Deși nu știa nimic despre acest loc, fiind împreună cu părintele Aurelian Herciu primii seminariști care și-au desfășurat anul pastoral în Coasta de Fildeș au pornit cu mult curaj spre continentul african. Părintele a precizat că și-a asumat pe deplin misiunea încredințată. Corneliu Cucuteanu, student în anul VI, a mărturisit că a trăit cu mare bucurie momentul în care a ajuns în Coasta de Fildeș, conștient fiind că va găsi acolo o Biserică tânără ce trebuie ajutată să crească. Pentru Alexandru Percu, student în anul V, totul i s-a părut interesant încă din primul moment al activității sale misionare. Concluzionând, părintele Florin a precizat faptul că pășind pe teritoriu străin, totul ți se pare straniu și ai sentimentul că ceva îți scapă, că nu înțelegi totul; te cuprinde un sentiment de nesiguranță, care dispare odată cu trecerea timpului.

În continuare, părintele Florin i-a întrebat pe studenții care și-au desfășurat anul pastoral în Coasta de Fildeș despre modul de coabitare al acelui pluralism de culturi și modul în care acestea interacționau cu ei, creștinii catolici. Părintele Laurențiu a declarat că, în ciuda multitudinii de culturi existente, conviețuirea este pașnică. Mai mult, cei mai mulți cer ajutorul misiunii catolice pentru diferite probleme: hrană, medicamente etc. Totuși, aceasta a fost o piedică în munca de evanghelizare pe care misiunea o desfășoară în acest teritoriu. În ciuda acestor piedici, am putea să spunem că sunt mulți cei care cer să fie botezați în credința catolică. Studentul Gabriel Păuleț, din anul VI, a declarat că acest fapt se datorează bagajului de valori pe care credința le aduce cu sine, pe care însă societatea de acolo le suprimă (ex. rolul femeii în societate). Părintele a declarat că cele mai bune momente ale evanghelizării sunt acelea în care, noii convertiți dau mărturie vie, și plini de bucurie vorbesc despre modul în care l-au cunoscut pe Cristos. În această direcție se înscrie munca misionară a studenților seminariști, a precizat Corneliu Cucuteanu. Seminaristul ajuns în Coasta de Fildeș trebuie să exercite slujirea la care a fost chemat: aceea de a-l sluji pe Domnul în aproapele.

Referitor la modul în care au fost primiți de către comunitate, părintele Laurențiu a declarat că în ciuda reținerii pe care o au față de persoanele de culoare albă, membrii comunității sunt foarte deschiși și calzi. Studentul Mădălin Bărbuț, din anul V, care a suferit o intervenție chirurgicală pe continent african, a relatat că oamenii sunt foarte preocupați de cei aflați în suferință și îi vizitează foarte des.

Întrebat despre modul în care oamenii de acolo își trăiesc credința, Gabriel Păuleț a declarat că toți cei care activează în misiune se preocupă foarte mult de viața spirituală a membrilor comunității. Ei participă activ la celebrările liturgice, precum și la momentele de cateheză sau de formare spirituală în vederea primirii sacramentelor.

În final, studenții și-au manifestat bucuria și mulțumirea pentru cele șase luni petrecute ca misionari în Coasta de Fildeș. Aceștia au declarat că a fost o experiență minunată ce le va rămâne mereu adânc înrădăcinată în suflet. Ceea ce îi leagă încă de acele locuri este credința, în ciuda multitudinii de culturi prezente acolo.

În încheiere au luat cuvântul cei doi studenți care vor pleca în acest an ca misionari în Coasta de Fildeș. Cosmin Cimpoeșu a declarat că dorește să se întoarcă măcar cu jumătate din entuziasmul celor care și-au desfășurat anul pastoral în Coasta de Fildeș, iar Damian Budău a precizat că este entuziasmat și nerăbdător să ajungă în teritoriul de misiune.

Preasfințitul Petru Gherghel și-a manifestat bucuria pentru mărturia dată de studenții seminariști dorindu-le totodată tuturor celor prezenți să se "îndrăgostească" de cei care au nevoie de cuvântul lui Dumnezeu.

Părintele Benone Lucaci a declarat că păstrează încă amintiri vii, chiar și după 15 ani, din timpul activității sale în cadrul Centrului Misionar Diecezan Iași. Părintele și-a manifestat satisfacția și mulțumirea pentru cei care au dat și vor continua să dea mărturie despre Cristos în acele locuri unde nu este cunoscut.

La 10 octombrie a fost prima întâlnire din seria "Vestitori curajoși pe străzile lumi", dedicată misionarilor în Ecuador, iar întâlnirea a treia, finală, va fi la 24 octombrie, dedicată misionarilor din Kenya.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Iași: Vestitori curajoși pe străzile lumii... în Coasta de Fildeș

* * *

Studenții care vor face experiența misionară în anul V pastoral 2013-2014:

  • Kenya

    • Acatrinei Valeriu (Galbeni)

    • Andrei Eugen (Gherăești)

    • Balan Valeriu (Săveni - Iazu Vechi)

    • Matieș Liviu-Narcis (Săbăoani)

  • Ecuador

    • Bejan Flavian (Pildești)

    • Neculăeși Claudiu-Gabriel (Piatra Neamț "Sfântul Iosif"

  • Coasta de Fildeș

    • Budău Damian (Horgești)

    • Cimpoieșu Cosmin-Alexandru (Bacău "Sfânta Cruce")

* * *

ITRC: Vestitori curajoși pe străzile lumii: Misionar în Ecuador (10 octombrie)

Iași: Invitație la ore de formare, informare și animare misionară.


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat