Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral

Întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral (decani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai preoților parohi, vicari și călugări) a avut loc joi, 17 octombrie 2013, la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași. Alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au participat 32 de preoți, printre care pr. Isidor Iacovici, postulatorul procesului de beatificare al episcopului Anton Durcovici.

Sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral s-a deschis cu un moment de rugăciune și de meditare a cuvântului lui Dumnezeu, prin citirea textului din Evanghelia după sfântul Ioan 12,24-26.

După cuvântul de salut și prezentarea noilor membri - pr. Felician Tiba, pr. Cristian Farcaș și pr. Adrian Blăjuță - episcopul de Iași a vorbit despre invitația la unire în rugăciune pentru luna octombrie, pentru cauza de beatificare a episcopului Anton Durcovici, cu speranța ca el să fie cât mai curând beatificat. În acest sens, pr. Isidor Iacovici a prezentat pașii procesului de beatificare, arătând câteva aspecte ale vieții episcopului Durcovici. A urmat apoi și o mărturie din partea PS Petru, evidențiind nevoia de a avea "modele, stimulente grăitoare" de credință și insistând asupra continuării rugăciunii. I-a felicitat apoi pe cei care s-au implicat în procesul de beatificare a episcopului Durcovici, i-a mulțumit lui Dumnezeu, sfintei Fecioare și episcopului Durcovici pentru ceea ce s-a realizat până acum. S-a amintit și despre punerea în scenă a vieții episcopului Durcovici, la 28 octombrie, la Teatrul "Luceafărul" din Iași, după care s-a recitat rugăciunea pentru beatificarea episcopului Durcovici.

Pr. Isidor a făcut și un apel tuturor la cunoașterea vieții episcopului Durcovici, prezentând cărțile care s-au scris despre el, pentru că "nu poți vorbi despre cineva pe care nu-l cunoști". În finalul acestui prim punct de pe ordinea de zi, amintindu-se despre teatrul care se va juca despre viața episcopului Durcovici, la 28 octombrie, la Teatrul "Luceafărul" din Iași, și de necesitatea continuării susținerii prin rugăciune, a fost recitată, de toți cei prezenți, rugăciunea pentru beatificarea episcopului Durcovici.

Un al doilea aspect asupra căruia s-au oprit cei adunați în ședință a fost pastorația familiei. După cei trei ani dedicați familiei și căsătoriei creștine, pr. Felician Tiba a prezentat mai multe sugestii și proiecte referitoare la această pastorație a familiei și a pregătirii la căsătorie. Printre altele, s-a insistat și pentru o formare prematrimonială mai intensă, pe lângă pregătirea care se face în parohii existând și posibilitatea întâlnirilor la nou-înființatul Centru social pentru promovarea valorilor umane "Gaudium et Spes" de la Traian. PS Petru, mulțumindu-i pr. Felician pentru prezentare și propuneri, i-a îndemnat pe preoți să "se preocupe în continuare de binele fiecărei familii", amintind și de apropiatul Sinod al Episcopilor despre familie, care se va desfășura la Roma. Au fost și mai multe intervenții din partea preoților prezenți, referitoare la această datorie de a susține familia, atât prin pregătirea de înainte de celebrarea Căsătoriei, cât și la pregătirea de după.

La cel de-al treilea punct pe ordinea de zi, pr. Benone Lucaci, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, a prezentat situația Seminarului diecezan din Iași, mai ales în ceea ce privește situația financiară. Părintele a făcut apel la o susținere mai mare din partea parohiilor Diecezei de Iași, pentru a acoperi costurile de întreținere a seminariștilor din Seminar. Pr. Benone, redând canoanele 263 și 264 din Codul de Drept Canonic, a făcut propunerea ca fiecare credincios să contribuie măcar cu 50 de bani pe lună pentru susținerea Seminarului. Cei prezenți au venit cu mai multe propuneri, printre care și "adoptarea" seminariștilor din partea diferitelor parohii, urmând ca să fie creată o comisie care să analizeze și să soluționeze această problemă.

O altă temă importantă a fost cea prezentată de pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic din Iași, și anume, spiritul dorit și recomandat de Sfântul Părinte papa Francisc în slujirea preoțească. Extrăgând mai multe texte din discursul și predicile Sfântului Părinte, pr. Cristinel a reliefat că exemplul vieții papei scoate în evidență "autenticitatea", "simplitatea în limbaj" și "omenia" sa, calități pe care le cere și de la preoți. Legat de acest punct, PS Aurel Percă a prezentat care ar trebui să fie din partea preotului atitudinea și modul de abordare a persoanelor cu o situație specială, prezente în comunitățile parohiale, mai ales față de cei separați sau divorțați. Amintind, la rândul său, de cuvintele Sfântului Părinte, PS Aurel a arătat că toate persoanele din comunitățile noastre, chiar dacă trăiesc într-o situație iregulară, trebuie tratate în mod corespunzător, pentru că rămân în continuare membri ai Bisericii, chiar dacă nu pot participa la sacramente. "Înainte de toate, preotul trebuie să fie uman", a subliniat PS Aurel.

Într-un punct următor, pr. Daniel Iacobuț, profesor de liturgică la Seminarul din Iași, a făcut câteva clarificări referitoare la gestul preoților la Liturghiile concelebrate care trebuie făcut la ritul de împărtășire și modul în care are loc tămâierea la Liturghie.

Apoi, pr. Ștefan Lupu, director al Editurii "Sapientia", a anunțat publicarea celei de-a doua ediții a lecționarelor, în care sunt introduse textele din Biblia nouă, tradusă de pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu. Se speră ca aceste lecționare să apară la începutul Adventului.

Despre situația inventarului, a execuției bugetare, a Liturghiilor binate și a construcțiilor din dieceză a vorbit, în ultimul punct pe ordinea de zi, pr. Mihai Budău, econom diecezan.

La finalul sesiunii de toamnă a Consiliului Prezbiteral, PS Petru Gherghel, după ce a invitat la disponibilitate pentru emisiunile televizate și pentru Liturghiile transmise la radio, a mulțumit tuturor pentru participare, încheind cu rugăciunea orei minore din Breviar.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral Diecezan


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat