Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Gherăești: Întâlnire formativă pentru tineri - "Prin buna administrare a «talanților» ne conturăm identitatea"

Duminică, 20 octombrie 2013, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc prima întâlnire formativă pentru tineri din acest nou ciclu de întâlniri organizate de Surorile Campostrini, la sediul din Gherăești, pe tema: "Prin buna administrare a «talanților» ne conturăm identitatea".

Parabolele lui Isus din sfintele Evanghelii ne deschid mereu mintea și sufletul înspre căutarea cunoașterii, îmbunătățirii, desăvârșirii personalității noastre. "Parabola talanților" ne îndeamnă în aceeași direcție și ne inspiră convingerea că toți suntem înzestrați cu numeroși "talanți" ce merită să fie descoperiți, fructificați și valorizați, pentru a trăi o existență cât mai semnificativă.

*

Un om, fiind gata de plecare într-o călătorie, și-a chemat servitorii și le-a încredințat bunurile sale. Și unuia i-a dat cinci talanți, altuia doi, iar altuia unul, fiecăruia după propria pricepere. Apoi a plecat. Îndată, cel care primise cinci talanți s-a dus, a lucrat cu ei și a câștigat alți cinci. La fel cel cu doi talanți, a câștigat alți doi. Dar cel care primise unul a săpat o groapă în pământ și a ascuns banii stăpânului său. După mult timp, a venit stăpânul acelor servitori și le-a cerut cont. Venind cel care primise cinci talanți a adus alți cinci talanți spunând: "Stăpâne, cinci talanți mi-ai dat, iată alți cinci talanți am câștigat". Stăpânul i-a zis: "Bine, servitor bun și credincios! Peste puțin ai fost credincios, peste multe te voi pune. Intră în bucuria stăpânului tău!" Venind apoi cel cu doi talanți a spus: "Stăpâne, doi talanți mi-ai dat, iată alți doi talanți am câștigat". Stăpânul i-a zis: "Bine, servitor bun și credincios! Peste puțin ai fost credincios, peste multe te voi pune. Intră în bucuria stăpânului tău!" În sfârșit a venit și cel care primise un talant și a zis: "Stăpâne, știam că ești un om aspru, care seceri unde n-ai semănat și aduni de unde n-ai împrăștiat și, pentru ca m-am temut, m-am dus și am ascuns talantul tău în pământ. Iată, ai ce este al tău!" Dar stăpânul i-a răspuns: "Servitor rău și leneș! Știai că secer unde n-am semănat și adun de unde n-am împrăștiat. Deci, trebuia să depui banii mei la bancheri, iar la întoarcerea mea aș fi retras ce este al meu cu dobândă. Așadar, luați de la el talantul și dați-l celui ce are zece talanți! Pentru că oricui are i se va da și-i va prisosi, iar de la cel care nu are se va lua și ceea ce are." (Mt 25,14-29)

*

Începem astăzi o nouă călătorie în deslușirea și valorizarea cuvântului lui Dumnezeu, încercând să descoperim talanții cu care suntem înzestrați fiecare dintre noi. Această călătorie zilnică se prezintă mai ușoară pentru unii, iar pentru alții mai grea, însă e bine știut faptul că nimic nu se obține fără muncă asiduă.

Dacă vrem într-adevăr să obținem ceva trebuie să luptăm, să muncim, să ne străduim, deoarece nimic nu ne transformă în mod pasiv și fără ca noi să vrem, ci doar cu adeziunea noastră activă putem să ne schimbăm, în mai bine sau în mai rău. Se știe că fiecare persoană este unică și posedă determinate calități, precum și determinate limite, mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin acceptate. Identitatea noastră depinde în mare măsură de modul în care ne percepem, ne cunoaștem, ne descoperim și trăim orice mică parte a ființei noastre.

Textul ales spre reflecție ne relatează că în ajunul plecării sale, un proprietar nobil a chemat la el pe slujitorii săi, încredințând fiecăruia, în funcție de propriile capacități, un număr de talanți, pentru a-i fructifica în interesul său, dar mai ales în interesul servitorilor: "unuia i-a dat cinci talanți, altuia doi, iar altuia unul, fiecăruia după propria pricepere" - o împărțire echilibrată și justă a bunurilor. Acest Cuvânt al lui Dumnezeu ne arată că deținem deja anumite capacități interioare, pe care să le administrăm "după propria pricepere". Nu este nevoie să așteptăm întâlnirea cu "proprietarul" existenței noastre, pentru a explica modul în care am folosit talanții dăruiți. În orice moment al zilei este bine să ne întrebăm cum ne gestionăm viața, timpul, energiile, cuvintele și orice resursă de care dispunem.

Persoana cu cinci talanți întruchipează persoana înțeleaptă, care a muncit pentru a edifica o interioritate robustă, puternică, bună. Persoana cu doi talanți este persoană muncitoare, serioasă, conștientă de propriile forțe și cu voință puternică în a înmulți darurile proprii. Nu se văd diferențe între cel cu cinci talanți și cel cu doi talanți. Ambele persoane întruchipează seriozitatea, munca și se simt împlinite. Persoana cu un singur talant însă s-a oprit, înainte să realizeze ceva. De multe ori primim și noi nenumărate daruri în viață, dar nu știm să le prețuim. Ne oprim în percepții care de multe ori nici nu sunt adevărate, vrem altceva decât ceea ce ni se dă și atâta timp cât rămânem în așteptarea acelui "altceva", viața se scurge lin pe lângă noi și rămânem goi, lăsând să se usuce orice fărâmă de noblețe care ar putea îmbrăca sufletul nostru.

Comportamentul nostru este instrumentul prin care lăsăm să se exprime identitatea noastră. De multe ori nu suntem foarte atenți la felul în care ne comportăm, ce atitudini adoptăm, ce sentimente exprimăm în relațiile interpersonale și cu noi înșine. Repetăm foarte ușor eroarea de a face, de a fi, sau de a interacționa ca și cum ar trebui să dăm explicații despre motivațiile noastre, despre alegeri, decizii, gânduri, sentimente, acțiuni altcuiva, pe când suntem noi înșine primele persoane cărora le datorăm aceste explicații. Dăruirea talanților din partea lui Dumnezeu reprezintă un act de încredere în abilitățile și în bunăvoința noastră. Cu siguranță el nu vrea să fim doar executori iresponsabili, ci ne vrea conștienți și conștiincioși în administrarea bunurilor încredințate fiecăruia în mod echilibrat și just, "după propria pricepere", pentru realizarea noastră completă.

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Un nou ciclu de întâlniri formative pentru tineri (2013-2014)


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat