Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Termen limită în problema clădirii Cathedral Plaza

Ziua de 17 octombrie 2013, ora 14.00 este termenul limită la care primarul general al Municipiului București, Sorin Oprescu, trebuie să prezinte decizia de desființare a clădirii Cathedral Plaza. Termenul a fost precizat de executorul judecătoresc.

La 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat (sentința nr. 2520, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456 din 23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești) pe primarul Municipiului București "să emită decizia privind desființarea construcției - imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în București, str. General Berthelot nr. 11-15, sector 1 și respectiv str. Luterană, nr. 15 și 15A, sector 1 - realizată fără autorizație de construire legală, autorizație emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL București, de Primăria sectorului 1 București. Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situația anterioară emiterii autorizației în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a catedralei «Sfântul Iosif»". "Construirea fără autorizație valabilă - se arată în motivarea deciziei - îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (...). De asemenea, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs".

Episcopii catolici din Europa, reuniți în Adunarea Plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), desfășurată la Bratislava, într-un comunicat remis presei internaționale, la 7 octombrie 2013, și-au manifestat îngrijorarea față de neaplicarea de către primarul general al capitalei a deciziilor instanțelor de judecată din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lângă catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif" din București.

La rândul său, Consiliul Consultativ al Cultelor din România a depus la 24 septembrie 2013, la Primăria Generală a Municipiului București, o declarație de susținere, prin care își manifestă solidaritatea cu Arhiepiscopia Romano-Catolică București (v. anexa).

În loc să treacă la acțiune, primarul general este consiliat de aceeași casă de avocați care reprezintă și interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătorești, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desființării construcției, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranța catedralei în caz de desființare a construcției ilegale, atitudine care aduce mai mult a amenințare decât a îngrijorare.

Deși nu își găsește timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, totuși primarul general a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viața și personalitatea Monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică și pentru care s-a constatat calitatea de deținut politic de către Tribunalul București.

Pe acest fond de criză morală și legală, executorul judecătoresc i-a pus în vedere Primarului General ca în data de 17 octombrie 2013, ora 14.00, să prezinte decizia de desființare a clădirii declarată ilegală.

"Avem speranța că nu vom fi obligați să solicităm încă o dată sprijinul forurilor internaționale, mai ales al celor implicate în procesul de monitorizare a aplicării hotărârilor judecătorești în România, astfel încât să nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea câștigată în mulți ani de judecată să își găsească în sfârșit drumul către lumină", a declarat IPS Ioan Robu.

Informațiile au fost extrase din comunicatul nr. 694 din 15 octombrie 2013, semnat de pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, care poate fi contactat la tel. 0755/065069 sau prin e-mail: birouldepresa@arcb.ro.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat