Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: O viață de preot, trăită într-o viață de om - pr. Anton Despinescu

Duminică, 13 octombrie 2013, Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a fost din nou în sărbătoare. Pr. Anton Despinescu, "concetățean al acestei parohii", cum îi place părintelui să spună, însoțit la altar de pr. Petru Sescu, parohul comunității, pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și pr. Ieronim Budulai, a ținut în mod special să aducă laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru cei 60 de ani de Preoție, celebrând o Liturghie și în această comunitate ieșeană.

Sfânta Liturghie, prin excelență fiind rugăciunea perfectă, a fost oferită lui Dumnezeu ca mulțumire și recunoștință pentru toate harurile pe care el a binevoit să le reverse asupra noastră, prin aceia pe care Dumnezeu i-a ales ca lucrători în via sa.

Șaizeci de ani, așa cum a spus pr. decan Iosif Dorcu la predică, este cât o viață de om. Și ce este mai frumos oare decât o viață de om trăită și închinată lui Dumnezeu. O viață de om în care Duhul Sfânt a avut toată libertatea și colaborarea necesară pentru a lucra. O viață de om prin care Dumnezeu a avut libertatea de a înfăptui minuni. Minuni cu care, din păcate - preciza părintele decan la predică - suntem așa de obișnuiți, încât am ajuns să nu le mai vedem.

Corul mare al parohiei, prin cântările special alese pentru acest eveniment, a făcut ca această Liturghie să fie una specială. La sfârșitul Liturghiei, un reprezentant al comunității a adresat un cuvânt de mulțumire și recunoștință în mod special celui sărbătorit, dar și acelora care au ales să-și trăiască viața ca slujitori umili în via Domnului. Redăm textul:

"Bine ați venit părinte, în comunitatea noastră. Sfânta Tereza, patroana parohiei noastre, împreună cu noi, cei prezenți, ne bucurăm de acest moment pe care ați dorit să-l marcați și în comunitatea din care ați făcut parte. Vocația preoțească, așa cum știm cu toții, este misterul unui «schimb minunat» - între om și Dumnezeu. Cei care nu percep misterul acestui «schimb», nu reușesc niciodată să înțeleagă cum se poate întâmpla ca un tânăr, ascultând cuvântul «Urmează-mă!», să ajungă să renunțe la toate pentru Cristos, având în același timp certitudinea că pe acest drum personalitatea sa umană se va realiza pe deplin.

Dragă părinte Anton, nu putem decât să mulțumim lui Dumnezeu și Sfinției voastre pentru acest timp de lumină și har care s-a scurs, din momentul, când ați primit în dar puterea de a preschimba pâinea și vinul în trupul și sângele Domnului. Vă mulțumim că, în urmă cu 60 de ani, ați spus «Da», «Fie mie după cuvântul tău», asemenea Mariei, sau "Iată-mă, trimite-mă pe mine!» și ați rămas fidel bucuriei de a fi împreună cu Cristos.

Vă mulțumim pentru orice cuvânt rostit, care a adus în suflete lumină, pentru orice gest care a deschis calea harului, pentru orice jertfă care a făcut ca sufletele noastre să se apropie mai mult de cer, pentru că neobosit ați sădit în sufletele noastre sămânța credinței, cu speranța că într-o zi aceasta va aduce rod.

Vă mulțumim mai ales pentru strădania și oboseala multelor zile petrecute în confesional, locul unde cerul coboară pe pământ, iar sufletele rătăcite, dezorientate pot regăsi calea spre lumină, pot redescoperi dulceața îndurării și parfumul iubirii lui Dumnezeu.

Vă mulțumim și pentru că ați știut să vă deschideți inima, sufletul și mintea pentru a asculta strigătul mut al omenirii, în această vale a neputinței. Că ați încercat din răsputeri să aduceți alinarea și speranța în sufletele cuprinse de tristețe și de vina păcatului.

Vă mulțumim, părinte, pentru toate meditațiile, conferințele și catehezele care ne-au ajutat să pătrundem mai profund în taina iubirii lui Dumnezeu. Cu răbdare și tact, pas cu pas ne-ați ajutat să descoperim că în ochii lui Dumnezeu fiecare dintre noi este special. Că în brațele Mariei și sub privirea iubitoare a lui Isus suntem întotdeauna învingători. Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot ceea ce ați făcut și faceți spre slava și mărirea sa!

Pentru că toate trăirile, jertfa, pasiunea și iubirea unui preot care știe că nu-și mai aparține, care știe că aparține în totalitate lui Cristos, care se identifică cu Cristos și prin tot ceea ce face exprimă bunătatea nesecată față de toți oamenii, oricare ar fi ei, ne ajută să strigăm: «Dumnezeu există, eu l-am întâlnit».

Doamne, îți mulțumim pentru că prin bunătatea, smerenia, blândețea, disponibilitatea și lumina bucuriei lor, permiți să descoperim reflexia chipului tău.

Acum, când cuvintele încep să devină de prisos, vă rugăm primiți acest buchet de flori, ca semn al prețuirii noastre".

După ce toți cei prezenți l-au aplaudat îndelung pe părintele și au cântat din tot sufletul La Mulți Ani!, pr. Anton Despinescu a ținut să mulțumească tuturor acelora care au făcut această sărbătoare să fie atât de frumoasă.

Mariana Ifrim

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 octombrie: Iași: O viață de preot, trăită într-o viață de om - pr. Anton Despinescu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat