Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Șumuleu Ciuc: Mesajul final al adunării generale a CSMR și CRSM

În ziua de 8 octombrie 2013, papa Francisc a convocat un Sinod extraordinar asupra familiei în intervalul 5-19 octombrie 2014. La 12 octombrie, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu familiile adunate pentru Pelerinajul familiilor cu prilejul Anului Credinței. În același interval, 8-12 octombrie 2013, a avut loc Adunarea Generală a CSMR și CRSM, la Centrul de Conferințe "Jakab Antal" din Șumuleu Ciuc, loc de pelerinaj național închinat Maicii Domnului.

Tema sesiunii de formare a adunării: "Viața consacrată și familia: alianță pentru noua evanghelizare" a fost prezentată de pr. Marius Taloș, SJ, și dezbătută atât în grupuri tematice, cât și în plen. Prezentarea temei a avut ca punct de plecare trei icoane biblice în care se regăsesc împreună viața consacrată și viața de familie: Pierderea și regăsirea lui Isus în Templul din Ierusalim, Nunta din Cana și, respectiv, Crearea omului.

S-a ajuns la concluzia că viața consacrată și viața de familie alcătuiesc o unitate, asemenea unui munte cu doi versanți. Primul versant - dinspre viața laică spre viața consacrată - pune în lumină legătura celor două forme de viață în geneza ordinelor și congregațiilor religioase, în timp ce al doilea versant - dinspre viața consacrată spre viața laică - scoate în evidență relevanța voturilor pentru întreg poporul lui Dumnezeu, inclusiv pentru familii. Omul este creat de la început ca o persoană consacrată și deci suntem chemați cu toții să ne trăim consacrarea lui Dumnezeu începând de la naștere: "A fi consacrat nu este un adaos la faptul de a fi un creștin, ci este modul specific prin care Duhul Sfânt cere «acestui creștin» să-i aparțină cu totul lui Cristos", spunea pr. Marius. Taloș. În acest sens, sfaturile evanghelice nu reprezintă atât puncte de diferențiere, cât mai degrabă o punte de legătură între două forme fundamentale de viață creștină.

În lumina acestor reflecții, participanții la Adunarea generală CSMR și CRSM și-au exprimat dorința de a parcurge alături de familiile creștine un drum spiritual progresiv, pentru a trece de la un asistențialism orientat într-o unică direcție, la o colaborare și coresponsabilizare pe mai multe nivele: între viața consacrată și familii în sânul Bisericii, precum și între congregații sau comunități creștine împărtășind carisme diferite.

Secretariatul CRSM


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat