Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moldova: Constructori de speranță

O angajare socială marcată caracterizează Biserica moldavă, care se explică în bună parte grație Fundației Regina Pacis, organism catolic de acțiune "pe teren". Destinatarii acestor intervenții sunt cei mai fragili, cei mai mici, cei mai loviți de egoism, de marginalitate și de exploatare.

Minori în închisoare. A îmbunătăți calitatea vieții în închisorile pentru minori moldave. Este unul dintre fronturile pe care s-a angajat Biserica moldavă, prin Fundația Regina Pacis și grație colaborării cu Renovabis. Atenția este concentrată asupra penitenciarului din Goian, în nordul capitalei Chișinău, unde săptămâna viitoare va începe un proiect de colaborare între Direcția închisorilor germană și cea moldavă. Colaborarea prevede, în afară de îmbunătățirea serviciilor, mai ales schimbul de experiențe, transferarea de modele educative și reeducative noi, recuperarea minorilor deținuți abuzați sexual și puternic discriminați în timpul detenției. "Credem că structurile de primire moldave - afirmă Ilie Zabica, director al Fundației Regina Pacis și coordonator la mesei de lucru între experții germani și moldavi - trebuie să se îmbunătățească mult. Am găsit mare atenție din partea autorităților moldave, care sunt conștiente că nu se pot amâna alegeri care prejudiciază viitorul tinerilor care au comis delicte". "Este important - comentează episcopul de Chișinău, Monseniorul Anton Coșa - ca Biserica Catolică să acționeze tot mai mult în structurile în care este nevoie de servicii de caritate și mărturie evanghelică". Și, făcând referință la recenta întâlnire a CCEE de la Bratislava, a cărei temă era "Dumnezeu și statul", "a vedea astăzi angajarea Bisericii - afirmă el - într-o închisoare pentru minori din statul moldovean, care are așa de multă nevoie, îmi umple inima de bucurie".

Turism sexual. Biserica Catolică exprimă preocupare pentru faptul că Moldova este considerată de interes puternic pentru turismul sexual, în special exploatând condiția de sărăcie și vulnerabilitate socială a tinerelor femei, chiar și minore. "Nu pot să tac - denunță Monseniorul Coșa - în fața programelor transmise de canalele de televiziune" din diferite țări, "unde întreprinzători prezenți în Moldova declară fără respect că ei consideră femeile, chiar și angajatele din propria firmă, un obiect de distracție personală. Cine iubește și slujește poporul moldav suferă în fața acestor manifestări, simțind obligația să ia poziție și să manifeste gândirea Bisericii". "Istoria Moldovei, mai ales în trecutul său recent, a fost marcată - amintește Monseniorul Cesare Lodeserto, vicar pentru pastorația socială din Dieceza de Chișinău - de sacrificiul atâtor femei moldave care, emigrate în Europa, au muncit, și fac asta și astăzi, ca îngrijitoare și asistente familiale permițând țării să crească prin banii trimiși de aceste femei: e vorba de pagini scrise cu jertfă care nu pot să fie șterse de comportamentul dezolant al personajelor fără scrupule".

De la proiect la misiune. Între timp s-a născut la Trieste (Italia), prin voința arhiepiscopului Giampaolo Crepaldi, asociația Mission Moldova, "mișcare de persoane, valori, idei, programe și altele care, respectând pe deplin principiile evanghelice și doctrina socială a Bisericii Catolice, vrea să susțină Moldova în faza sa de creștere, alături de realitatea eclezială locală". Își propune să susțină proiecte în folosul minorilor și bătrânilor, al femeilor victime ale violenței și migrante, al bolnavilor și celor închiși; deja este în program un curs de formare pentru voluntarii care pleacă în Est, cu aprofundare deosebită a tematicilor orfanilor sociali, minorilor abuzați și femeilor victime ale violenței. "A venit momentul de a trece de la proiect la misiune", declară Monseniorul Lodeserto, pentru că "Moldova este o țară în continuă evoluție, unde este important de a da stabilitate la ceea ce este realizat zilnic de Biserica Catolică, o Biserică ce are nevoie tot mai mult să fie susținută în drumul său". Pentru Lodeserto "Mission Moldova este un semn de speranță, care îi smulge pe toți din singurătate și din izolare și ne face să ne simțim tot mai mult Biserică în Europa și în drum pe străzile din Est".

(După agenția SIR, vineri, 11 octombrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat