Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ITRC: Vestitori curajoși pe străzile lumii: Misionar în Ecuador

În aula magna a Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, s-a desfășurat joi, 10 octombrie 2013, prima întâlnire pentru formare, informare și animare misionară cu tema: "Vestitori curajoși pe străzile lumii". Această primă întâlnire a fost moderată de pr. Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan împreună cu studenții seminariști care și-au desfășurat anul pastoral în Ecuador, teritoriu de misiune și evanghelizare.

Întâlnirea a început la ora 17.00 cu o scurtă rugăciune urmată de prezentarea Imnului Misionarului. Este vorba de un cântec ce scoate în evidență caracteristicile pe care un misionar trebuie să le aibă și, în același timp, este prezentată activitatea pe care el trebuie să o desfășoare în diferitele teritorii de misiune. "Du-mă acolo unde oamenii au nevoie de cuvintele tale; unde au nevoie de bucuria mea de a trăi. Condu-mă acolo unde lipsește speranța, iar totul este trist pentru că nu te cunosc pe tine", sunt cuvintele ce se pot auzi în refrenul acestui imn.

În continuare, pr. Florin a mulțumit părintelui Benone Lucaci, rector al Institutului și părintelui Ionuț-Eremia Imbrișcă, formator în cadrul aceluiași Institut pentru că au făcut posibilă desfășurarea acestei întâlniri. Părintele Benone Lucaci a precizat că această întâlnire este o reflecție asupra unei teme deosebit de importante pentru noi și pentru Biserică, prilejuită de faptul că luna octombrie este luna închinată sfântului Rozariu, dar și lună misionară. Părintele rector a mai precizat faptul că cei care trebuie să se preocupe în primul rând de această chemare sunt preoții și implicit cei care se pregătesc să devină preoți, punând în practică îndemnul Mântuitorului: "Mergeți în lumea întreagă și predicați evanghelia la toată făptura!".

Părintele Florin a adus în atenția celor prezenți câteva idei din scrisoarea Sfântului Părinte adresată întregii Biserici cu ocazia Zilei Misionarului. În această scrisoare se precizează că misionaritatea pleacă de la ideea credinței ca dar, că suntem datori să înțelegem chemarea misionară iubindu-l pe Dumnezeu și dăruind credința celor din jurul nostru. Acceptând credința te angajezi să devii misionar. Totodată, Sfântul Părinte vorbește și de acele piedici pe care misionarul le întâlnește astăzi: mobilitatea generală care caracterizează societatea actuală și imposibilitatea de a mai deosebi între tradiție și influență în cadrul teritoriilor de misiune. Oamenii preiau idei din culturile pe care le întâlnesc și le contopesc cu celelalte culturi.

În teritoriile de misiune în care Dieceza de Iași își desfășoară activitatea, în special în Ecuador, nu se pune problema evanghelizării unui popor ce nu-l cunoaște pe Dumnezeu, ci a faptului că misionarii trebuie să îi ajute pe oamenii dezorientați: În cine trebuie ei să creadă? În Dumnezeul catolicilor sau în Dumnezeu protestanților.

În continuare, pr. Florin i-a invitat pe cei patru studenți seminariști care și-au desfășurat activitatea pastorală în Ecuador să relateze modul în care dorința care a încolțit în inima lor de a deveni misionari a devenit realitate. Studentul Emilian Jitaru, din anul V, a mărturisit că a dorit de mic să fie misionar, a dorit de mic să ajungă acolo unde oamenii aveau nevoie de el. Astfel, visul său a devenit realitate în anul 2012, când a acceptat să își desfășoare activitatea pastorală în Ecuador. El numește această țară ca o a doua casă în care a învățat să își trăiască mai mult credința. La rândul său, studentul Iosif-Claudiu Doboș, din anul V, a declarat că munca misionară este ca o aventură marcată de patru momente fundamentale: pregătirea, activitatea, riscul și, în cele din urmă, adunarea roadelor muncii misionare. El a precizat că a primit cu mult entuziasm această misiune.

Părintele Florin a precizat faptul că entuziasmul îi caracterizează pe toți cei care merg în teritoriile de misiune, însă odată ajunși acolo, ei se "lovesc" de o altă realitate, total diferită de cea de aici. Studentul Alexandru Balațchi, din anul VI, a fost rugat să evidențieze realitatea cotidiană a familiei din Ecuador. Încă de la început, Alexandru a declarat că cei din Ecuador trăiesc într-un mod cu totul diferit de europeni. Realitatea familiei ecuadoriene? Este o realitate dură, deoarece sacramentul Căsătoriei nu este perceput deloc așa cum noi, catolicii din România îl percepem. Căsătoria este un sacrament ocazional, de cele mai multe ori evitat. Cei mai mulți dintre ecuadorieni trăiesc în concubinaj, încă de la vârste destul de fragede. De aceea, exemplu cateheților, cei care îi ajută pe misionari în munca lor de evanghelizare, este o modalitate de mărturie pentru toți cei care frecventează Biserica, dar și pentru ceilalți. Întrebat în legătură cu modalitatea de raportare a misionarilor față de aceste familii, Alexandru a precizat că munca misionarului în acest sens se bazează pe cateheze cu familiile în cadrul cărora se evidențiază frumusețea sacramentului Căsătoriei.

Studentul Alexandru Balațchi a evidențiat totodată și raportul care există în Ecuador între Biserică și Stat, precizând faptul că Statul pune multe piedici în calea activității pastorale și a muncii de evanghelizare a misionarilor, exultând "valori" ce nu sunt acceptate de Biserică. Acest lucru duce la lipsa oricărui dialog amical între Stat și Biserică.

"Ca să fi misionar, de ce anume mai este nevoie pe lângă spiritul de aventură?", i-a întrebat pr. Florin pe cei patru studenți. Studentul Roberto Ștefan Vacaru, din anul VI, a declarat că misionarul mai are nevoie de mult curaj și putere, lucruri ce le obții prin rugăciune. Alexandru a declarat că misionarul trebuie să știe să orienteze reușitele sale în așa fel încât momentele de încercare care apar să nu îl doboare. Claudiu a precizat că misionarul trebuie să dispună și de multă disponibilitate, deoarece munca pastorală misionară nu este deloc ușoară.

În ceea ce privește mulțumirea sufletească, toți cei patru studenți au declarat că este din plin în momentul în care vezi că toate eforturile depuse aduc roade, care în Ecuador se traduc prin: participare la sfânta Liturghie a cât mai mulți credincioși, participarea la sacramente și la activitățile catehetice. Emilian a declarat că a primit de la cei din Ecuador o lecție de credință, din modul în care credincioșii din Ecuador se pregătesc pentru celebrarea hramului Bisericii. Roberto Vacaru a precizat că atenția pe care cei din Ecuador o acordă peroanelor bolnave l-a marcat profund.

În încheiere, cei patru studenți au fost întrebați cu privire la necesitatea unui seminarist misionar în acele teritorii. Studenții au declarat aproape la unison că este vorba de o necesitate reală întrucât seminariștii își aduc aportul în lucrarea de evanghelizare prin celebrări ale cuvântului, prin exemplul propriu și chiar prin simpla lor prezență.

Celor patru studenți li s-au alăturat și studenții Flavian Bejan și Claudiu Neculăeși care vor merge în acest an pastoral să continue lucrarea de evanghelizare pe care au desfășurat-o în trecut colegii lor. Cei doi studenți au precizat că pleacă la drum cu gândul de a face lucruri frumoase, pregătiți pentru munca misionară și cu mult entuziasm.

La sfârșit, pr. Florin Sescu le-a mulțumit studenților care au avut curajul de a oferi o scurtă mărturie din munca misionară depusă în anul pastoral în Ecuador, invitându-i în același timp pe toți studenții seminariști prezenți să înalțe rugăciuni pentru ca Domnul să vegheze și să susțină intențiile și activitățile misionarilor.

"Doamne, du-mă acolo unde oamenii au nevoie de cuvintele tale

Unde au nevoie de bucuria mea de a trăi!" (Imnul misionarului)

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 octombrie: ITRC: Vestitori curajoși pe străzile lumii: Misionar în Ecuador


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat