Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Octombrie Misionar - "Mărturisitori curajoși pe străzile lumii"

Anul acesta, așa cum sublinia Preasfințitul Petru Gherghel în scrisoarea sa pentru luna octombrie 2013, este un timp special care aduce în actualitate figura episcopului Anton Durcovici, mărturisitor curajos al credinței, și rugăciunea sfântului Rozariu, ca modalitate de a obține întărirea noastră în credință și beatificarea episcopului nostru martir.

Centrul Misionar Diecezan de Iași, ținând cont de îndemnurile papei și ale episcopului diecezan, a ales pentru anul misionar 2013-2014 tema: "Mărturisitori curajoși pe străzile lumii", temă ce reiese din cuvintele Sfântului Părinte Francisc adresate Bisericii întregi în Mesajul pentru Cea de-a 87-a Zi Mondială a Misiunilor. Biserica este invitată să-și mărturisească cu entuziasm și curaj credința, darul minunat al întâlnirii fiecărui credincios cu Cristos. Figura reprezentativă pentru acest an va fi: Episcopul martir Anton Durcovici, a cărui arestare și moarte au fost o urmare a curajului său deosebit de a da mărturie de credință, de a celebra sacramentele și de a păstori turma încredințată, conștient fiind de condițiile vitrege și de faptul că datorită acestora va fi arestat și condamnat.

Luna Misionară este marcată prin organizarea unor momente de rugăciune, celebrare și animare misionară în cadrul Diecezei de Iași. Primul eveniment de acest fel a avut loc deja la Bacău, în Parohia "Sf. Nicolae", la data de 4 octombrie 2013. La acest moment au dat mărturie pr. Gabriel-Cimpoeșu Vasile și seminariștii care au făcut sau urmează să facă experiența misionară în Coasta de Fildeș. Următorul moment de mărturie misionară va avea loc vineri, 11 octombrie 2013, în Parohia "Trupul și Sângele Domnului" din Gherăești și va fi dedicat mărturiei din Kenya. Vor participa seminariștii care au fost anul trecut în această țară, precum și cei care urmează să meargă în misiune (evenimentul poate fi urmărit online pe situl www.ercis.ro/video începând cu ora 17.20). Al treilea moment de mărturie misionară va avea loc sâmbătă, 19 octombrie 2013, în Catedrala Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași și va fi dedicat cu precădere misiunilor din Ecuador și Kenya (și acest eveniment poate fi urmărit online pe situl www.ercis.ro/video începând cu ora 19.20). Sunt așteptate toate persoanele de bunăvoință care doresc să descopere mai multe despre activitatea misionarilor noștri în Africa și America Latină, precum și toți cei care doresc să se roage pentru misionari și pentru pace în lume.

Tot în cadrul acestei luni misionare vor fi organizate, în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică, trei momente de formare, informare și mărturie misionară. Fiecare întâlnire va fi axată pe o anumită zonă de misiune: Ecuador, Coasta de Fildeș și Kenya. Câțiva preoți și seminariști care au făcut experiența misionară în timpul anului pastoral-social vor da mărturie despre activitatea misionară și despre cum este văzută realitatea zonelor de misiune prin prisma misionarului. Întâlnirile se vor desfășura în datele de 10, 17 și 24 octombrie, între orele 17.00 și 18.30, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

În data de 20 octombrie, Ziua Mondială a Misiunilor, la ora 8,00, în cadrul Sfintei Liturghii transmise la Radio Iași, șase seminariști din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" vor primi Mandatul Misionar. Aceștia îi vor ajuta pe misionarii noștri din Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador pentru o perioadă de șase luni de zile.

La aceste evenimente se adaugă sfintele Liturghii ce vor fi celebrate în zilele de duminică, marți și vineri în diferite comunități ale diecezei noastre.

Scopul acestor evenimente este acela de a aduce în actualitate spiritul misionar și necesitatea de a mărturisi cu entuziasm și curaj credința noastră, așa cum o cere și Sfântul Părinte Papa Francisc în scrisoarea sa pentru Ziua Mondială a Misiunilor.

Pentru a fi informați cu privire la toate evenimentele și activitățile desfășurate de Centrul Misionar Diecezan, vom relansa situl www.cmdiasi.ro în săptămâna dinaintea Zilei Mondiale a Misiunilor.

Vă așteptăm cu drag să luați parte la momentele noastre de animare misionară și să ne susțineți mai ales cu rugăciunea în această lună octombrie.

Pr. Florin-Petru Sescu
directorul Centrului Misionar Diecezan
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat