Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Finalizarea unui proiect al Caritas

Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat, la 3 octombrie 2013, conferința de presă dedicată închiderii proiectului POSDRU/96/6.2/S/63249- "Rețea de incluziune socială pe piața muncii". Evenimentul s-a desfășurat la Hotel Unirea din Iași.

În cadrul conferinței de presă au fost prezentate obiectivele, activitățile și rezultatele obținute în cadrul proiectului, derulat pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 ianuarie 2011.

Proiectul a fost o adevărată provocare pentru Caritas, pornind de la munca de birou, ședințe decizionale, alcătuirea și acreditarea cursurilor de formare, selectarea beneficiarilor și derularea modulelor de calificare, întocmirea actelor, completarea fișelor tehnice, raportări, și încheind cu partea cea mai frumoasă și mai motivantă, aceea a interacțiunii cu beneficiarii din comunitate, unde am simțit direct și de aproape problemele lor și am încercat să oferim soluții.

Toată munca depusă de echipa proiectului a fost pentru oameni, acei oameni care din diverse motive au nevoie de sprijin. Așa cum spunea și pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, în deschiderea conferinței: "În activitățile realizate în acest proiect am putut întrevedea elemente din Învățătura Socială a Bisericii, cum ar fi: a pune în primul plan demnitatea omului ca o creatură a lui Dumnezeu, chemat la participare socială, încurajarea la implicare socială în favoarea binelui comun prin formare și consiliere, educație pentru muncă, implicarea comunităților locale, conform principiului subsidiarității, promovarea solidarității și a voluntariatului".

Proiectul a fost implementat în Regiunea Nord-Est și Centru, având ca partener național Asociația Caritas Alba Iulia. Prezent la conferință, directorul Marton Andras s-a referit la importanța colaborării între cele două Asociații Caritas, partenere în proiect, efectele pozitive în dezvoltarea comunităților în care au fost organizate cursuri de formare profesională precum și servicii de asistență și consiliere socio-profesională. Tematica incluziunii sociale a fost întotdeauna prezentă și considerată ca un pas progresiv necesar în activitatea asociațiilor Caritas în special și în societate în general. Orice caz individual de sărăcie, de precaritate socială, are efect în întreaga comunitate.

Valoarea adăugată a proiectului a fost adusă de partenerul transnațional - Caritas Münster, Germania. Hainz-Josef Kessmann, directorul acestei asociații, a subliniat plusul de valoare adus prin schimburile de experiență și a modelelor de bune practici între echipele din cele două țări. Aceste modele ne pot inspira și la alte tipuri de proiecte și acțiuni eficiente pentru a veni în sprijinul omului de astăzi, deseori pus în fața unor multitudini de posibilități, fără însă a fi capabil să aleagă pe cele mai potrivite pentru el sau nepregătit de a găsi singur pârghiile pentru a-și clădi un viitor stabil și autonom.

Rezultatele obținute de-a lungul celor trei ani de implementare, prezentate de Gema Bacoanu, managerul proiectului, încurajează echipa Caritas că tot efortul nu a fost în zadar. Rezultatele în cifre o confirmă:

  • 180 de persoane dependente au primit îngrijiri medico-sociale la domiciliu, permițând astfel membrilor familiilor acestora participarea pe piața muncii;

  • 239 de persoane afectate de boli care le influențează viața profesională și socială au beneficiat de îngrijire socio-medicală în vederea facilitării reintegrării pe piața muncii;

  • 1700 persoane vulnerabile au beneficiat de servicii de asistență și consiliere socio-profesională.

  • 378 persoane calificate în meseria Îngrijitoare bătrâni la domiciliu - 254 în regiunea NE și 124 în regiunea Centru;

  • 433 persoane calificate în meseria Îngrijitoare copii - 257 în regiunea NE și 176 în regiunea Centru;

  • 33 persoane calificate în meseria Tâmplar universal, din care 14 sunt tineri care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție a copilului și 5 persoane cu dizabilități;

  • 71 persoane calificate în meseria Tehnician maseur, din care 61 sunt persoane cu dizabilități;

  • din totalul de 918 persoane certificate, 56 au găsit un loc de muncă ca urmare a serviciilor integrate oferite în cadrul proiectului.

Cantitatea fără calitate este însă ca o formă fără conținut! De aceea, în încheiere, voi prezenta un scurt citat dintr-o scrisoare primită de la un beneficiar, absolvent al cursului de calificare de tehnician maseur:

"Oricine poate să modeleze un obiect, iar atunci când creația nu este înțeleasă de toți, poate fi considerată o formă de artă abstractă; dar să găsești niște profesioniști care să modeleze oameni, mai rar. Felicitări celor ce au avut inițiativa de a organiza acest curs de tehnician-maseur, precum și celor cu ajutorul cărora s-a reușit acest lucru... Se spune că nu este grav că-ți dă drumul Dumnezeu din mâini și cazi, ci că nu are cine să te prindă. Poate din cauza asta simțim nevoia de a îmbrățișa și a fi îmbrățișați (este o dovadă de iubire); uneori primim, alteori oferim. Toți cei implicați în acest proiect, prin profesionalismul de care au dat dovadă, au oferit mai mult decât un sprijin!"

Mulțumim întregii echipe și tuturor celor care ne-au sprijinit în demersul nostru de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor!

Mihaela Condac

* * *

Centrul Diecezan Caritas Iași are sediul în str. Sărărie, 134, Iași, tel: 0232/210085, www.caritas-iasi.ro.

Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială este situat la adresa: str. V. Lupu, 134, Iași, tel. 0332/730644
 


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat