Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Momente speciale la Grădinița "Sfânta Ana"

Prezente în România pentru o scurtă perioadă de timp, în cadrul întâlnirii internaționale privind bunul mers și viitorul Congregației Notre Dame de Sion, un grup de 26 de surori care aparțin acestei congregații, din țări străine și de pe continente îndepărtate, au poposit joi, 3 octombrie 2013, în jurul orei 9.00 și în Grădinița "Sfânta Ana" din Săbăoani, grădiniță care a fost fondată și este finanțată de aceeași congregație. După obiceiul locului, adaptându-ne tradițiilor și din dorința de a le promova și a-i îndemna și pe copii să facă același lucru, am primit cu mare bucurie vizita surorilor, întâmpinându-le cu pâine și sare, din care, rând pe rând, s-au servit fiecare, impresionate fiind și apreciind profund gestul nostru. Știind că vor fi oaspeții noștri timp de trei ore, ne-am preocupat pregătindu-ne din timp pentru ca aceste momente de comuniune să devină, atât pentru noi cât și pentru surori, unele de neuitat.

După urarea de bun-venit, care a stârnit admirație și bună dispoziție în rândul surorilor, fiind adresată în limba engleză de unul dintre copiii grădiniței noastre, am prezentat în prima parte a vizitei un scurt program artistic, pregătit cu toate cele trei grupe de copii care funcționează în unitate. Ne-am axat în această prezentare atât pe tradițional cât și pe modern, pe îmbinarea valorilor autentice românești cu modernul care ne îndeamnă la frumos și armonie. Am cântat și am dansat, atât pe muzică populară cât și pe muzică ușoară adaptată copiilor și pe care aceștia o îndrăgesc. Dincolo de emoțiile absolut firești, prin gingășia și stângăciile caracteristice vârstei, copiii au reușit să emane și multă veselie, bună dispoziție, admirație și mulțumire față de aceste persoane care apreciază și susțin educația în școlile de Sion din întreaga lume. Au fost momente unice, trăite la intensitate maximă, atât de surorile de la grădiniță cât și de întreg personalul implicat în procesul instructiv-educativ al preșcolarilor.

După bine meritata pauză de la ora 10.000, copiii, care inițial au fost actori, au luat locurile de spactatori alături de surorile aflate în vizită pentru un alt moment artistic prezentat de această dată de un grup de adulți, printre care erau părinți ai copiilor, cadre didactice actuale sau care au lucrat în unitate și oameni de bună credință, iubitori de folclor și de tradiții din Săbăoani. Aceștia au venit cu bucurie și au dăruit din timpul și energia lor pentru a pregăti o suită de dansuri populare specific moldovenești. Pregătirile au fost cu folos, iar rezultatul a fost unul pe măsură, deoarece a ajuns acolo unde trebuia, adică la sufletele surorilor prezente. Aflate pentru prima dată în România, multe dintre surori au recunoscut că nu au mai avut parte de un asemenea spectacol, în care cultura și tradiția sunt păstrate și valorificate în cel mai frumos mod posibil, ba, mai mult, sunt transmise mai departe.

În tot acest timp copiii au privit atenți jocul popular al adulților și au așteptat momentul în care au fost poftiți din nou pentru a dansa, de această dată alături de ei. În atmosfera plăcută care s-a creat, nici surorile nu au mai stat pe scaune și au intrat alături de copii și adulți în joc, încercând să prindă unele mișcări, deloc ușoare pentru vârstele unora dintre ele.

Așa s-a scris o altă filă din istoria Grădiniței "Sfânta Ana" din Săbăoani, istorie care, deși nu este tipărită pe hârtie, va rămâne întipărită în inimile tuturor celor prezenți.

Multumim tuturor pentru implicare și pentru participare!

Prof. Daniela Andrieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 octombrie: Săbăoani: Momente speciale la Grădinița Sfânta Ana


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat