Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asociația Caritas Roman: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la Gherăești și Sagna

Asociația Caritas Roman a organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, la 2 și 5 octombrie 2013, o serie de inițiative prin care a dorit să-i omagieze pe beneficiarii căminului pentru vârstnici din Gherăești cât și al proiectului Îngrijiri la Domiciliu, din Sagna.

1 octombrie, recunoscută ca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, a fost instituită în anul 1990 de Adunarea Generală ONU, stimulând creșterea calității vieții, respectarea drepturilor pentru a putea trăi în demnitate, înființarea de sisteme de ajutor social care să furnizeze servicii, să asigure standarde calitative de viață și să promoveze solidaritatea între generații.

Viața fiecărui om este în același timp un dar și o misiune. Bătrânețea sau perioada vârstei a treia este anotimpul bilanțului, acea etapă în care singurătatea este resimțită din ce în ce mai profund, iar limitarea existenței se instalează în mod progresiv. Se caută noi motivații pentru a da sens timpului care trece, pentru a umple de semnificație fiecare gest, pentru a trăi cu speranță credința.

Asociația Caritas Roman a organizat cu prilejul acestei zile o serie de inițiative prin care a dorit să-i omagieze pe beneficiarii căminului pentru vârstnici cât și al proiectului Îngrijiri la Domiciliu.

Miercuri, 2 octombrie, la Gherăești, evenimentul a dorit să reliefeze importanța pe care o au vârstnicii în Biserică și în societate, dorind ca acesta să fie o dovadă a prețuirii sincere și al respectului ce le-o datorăm cât și valorizarea acestei etape, pe cât de dificilă, pe atât de frumoasă și inevitabilă din viața noastră.

Sentimente de bucurie și emoție au fost exprimate de grupul de tineri ai Acțiunii Catolice din Parohia Gherăești, care au dorit să fie alături de cei în vârstă, în această zi specială, împărtășindu-le gândurile, oferind timp, flori și mângâiere în suflete.

În timpul sfintei Liturghii, celebrată de pr. vicar Marian Gărghi și de pr. Daniel Mărtinaș, am încredințat sfintei Fecioare Maria, regina preasfântului Rozariu, toate preocupările și intențiile noastre, pentru a obține har, binecuvântare și ajutor. Puterea rugăciunii smerite și a jertfei de suferință contribuie la întărirea Bisericii și la dobândirea prinosului de lumină și pace pentru întreaga lume.

Cu trecerea anilor, spiritul devine mai sensibil, mai cald, mai deschis. Este nevoie de compasiune și generozitate pentru a fi alături, solidari, și a transforma orice clipă într-un moment de bucurie. Aceasta au încercat să transmită tinerii Ansamblului Folcloric "Lunca Moldovei", care au nuanțat atmosfera prin momentul artistic prezentat.

A fost o zi remarcabilă pentru noi toți: preoți, persoane consacrate, colaboratori, voluntari, adulți, tineri și vârstnici, în care, amintindu-ne cu drag de cei ce ne preced, am dorit să fim chiar și pentru o clipă cu ei și pentru ei - vârstnicii - astfel încât bucuria lor să fie deplină.

Oricât de paradoxal poate părea, imaginea suferinței ascunde întotdeauna în sine oportunitatea unei mari transformări interioare, a unei creșteri spirituale. Întâlnindu-i, am descoperit un mod nou de a înțelege existența noastră, aceea de a iubi, a dărui și a trăi cu generozitate pentru alții, făcând din aceasta scopul misiunii noastre de creștini.

Sâmbătă, 5 octombrie, la Sagna, adunați în fața sfântului altar la ora 17.00, cca. 100 de vârstnici, după ce au înfruntat frigul prea devreme sosit, s-au hrănit și încălzit din cuvântul Domnului, proclamat la o sfântă Liturghie special dedicată persoanelor vârstnice din această comunitate.

Cuvinte de apreciere și de încurajare le-au fost adresate vârstnicilor de către pr. Cristian Gălățanu, președintele Asociației Caritas Roman, în cadrul predicii, dar și de către pr. Iacob Stolnicu, parohul comunității din Sagna, la finalul sfintei Liturghii.

A urmat apoi o agapă frățească oferită de către Asociația Caritas Roman, la care au fost invitați toți cei prezenți. Un grup de copii inimoși, pregătiți de domnul dascăl Silviu, au prezentat un program emoționant de cântece și poezii dedicate părinților, din opera poetului Adrian Păunescu.

La finalul întâlnirii a fost prezentat un material video despre viața fericitului Vladimir Ghika, care a primit coroana martiriului la vârsta de 81 de ani, în închisoarea de la Jilava, în anul 1954. S-a dorit astfel ca celor prezenți, mulți dintre ei octogenari și martiri ai suferințelor trupești sau martiri ai singurătății, să li se amintească că au acum un model de sfânt vârstnic, un mijlocitor la Dumnezeu ridicat recent la cinstea altarelor, un fiu al ținuturilor moldave, care și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

Fericite Vladimir Ghika, roagă-te pentru noi, roagă-te pentru vârstnicii noștri!

Micile Surori ale lui Cristos Rege și personalul Asociației Caritas Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 și 5 octombrie: sociația Caritas Roman: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, la Gherăești și Sagna


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat