Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfințiri de diaconi

Vineri, 4 octombrie 2013, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, 15 tineri au fost hirotoniți diaconi, prin impunerea mâinilor PS Aurel Percă, în cadrul Liturghiei de la ora 10.30. Această celebrare a reprezentat și deschiderea noului an academic, 2013-2014.

Liturghia solemnă, de hirotonire a noilor diaconi, a fost prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, concelebrând și superiorii preoților diaconi. Astfel, din partea provinciei franciscane a fost prezent pr. Emilian Cătălin, OFMConv., părintele provincial al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din România; pentru Ordinul Fraților Minori Capucini - Custodia Fericitul Ieremia din România a fost părintele custode Leon Budău, OFMCap. Alături de ei s-au aflat și pr. Eugen Răchiteanu, guardianul comunității franciscane de la Roman, pr. Damian Pătrașcu, rectorul de studii al Institutului Franciscan, pr. Teofil Petrișor, rectorul de formare al aceluiași institut, pr. Benone Lucaci, rectorul Seminarului de la Iași și mulți alți preoți din diferite comunități.

Pr. Eugen Răchiteanu a transmis cuvântul de bun-venit tuturor în conventul de la Roman, când întreg ordinul franciscan celebrează marea solemnitate Sfântul Francisc din Assisi. Amintind de îndemnul Sfântului Părinte Francisc, părintele a spus că frații trebuie să slujească la picioarele sfintei Biserici, să fie tari în credința catolică, să trăiască în sărăcie și umilință în fața celorlalți, pentru a fi exemple demne de urmat.

Liturghia și-a urmat cursul firesc până când, înainte de omilie, a fost făcută strigarea candidaților la diaconat.

În cadrul predicii, PS Aurel Percă a scos în evidență faptul că datorită credinței putem înțelege ceea ce se întâmpla în capelă în acel moment. "Acum descoperim darul pe care Dumnezeu ni l-a făcut prin alegerea acestor tineri la treapta diaconatului, un dar al slujirii. Acești tineri se dăruiesc într-un mod liber unei cauze nobile: îl slujesc pe Dumnezeu, îi slujesc pe oameni. Tot parcursul formativ reflectă răspunsul lor prompt dat lui Dumnezeu, acela de a fi pentru ceilalți, de a trăi pentru ceilalți". Aducând câteva explicații asupra a ceea ce înseamnă termenul "diacon", PS Aurel a clarificat faptul că trebuie să-l înțelegem în trei accepțiuni: diaconul este slujitorul cuvântului lui Dumnezeu, slujitorul Euharistiei și slujitorul carității. Diaconii pot trăi aceste exigențe doar dacă se lasă însuflețiți de credință, în acest mod darul lui Dumnezeu aducând roade bune. Sfântul Francisc a fost și rămâne un exemplu de slujire pentru că el a reușit să renunțe, a știut să fie sărac pentru a fi liber și pentru a avea acea disponibilitate de a sluji. Sărăcuțul din Assisi a atins plinătatea în momentul în care a renunțat la hainele sale. A știut să fie mic în ochii celorlalți, dar a fost mare în ochii lui Dumnezeu.

Episcopul Aurel i-a îndemnat pe diaconi să imite exemplul slujirii și al carității sfântului Francisc. Euharistia trebuie să fie punctul central al vieții lor și trebuie să trăiască din acest sacrament, așa cum s-a întâmplat și în viața seraficului părinte Francisc. Misiunea lor este de a preda și a trăi evanghelia, astfel încât oamenii să creadă în Dumnezeu.

Punctul culminant al evenimentului a fost când, după recitarea Litaniei tuturor sfinților, cei 15 candidați la treapta diaconatului au fost hirotoniți ca diaconi prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. Apoi, noii diaconi au primit dalmatica, haina specifică diaconului, și au fost învestiti să vestească cuvântul lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie a fost însuflețită de cântările corurilor reunite de către părintele Ciprian Antălucă, participând corul liceului franciscan și corul institutului franciscan, corul Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești și corul Parohiei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Tămășeni.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele diacon Doboș Irinel a adresat mulțumirile din partea tuturor diaconilor, mulțumindu-i în primul rând lui Dumnezeu, urmând părinții, rudele, preoții care au ajutat la formarea lor, cât și tuturor persoanelor care au contribuit la creșterea lor umană și spirituală. Părintele Cătălin Emilian a adresat salutul de "pace și bine" și un călduros bun-venit tuturor celor prezenți, mulțumindu-i episcopului Aurel Percă pentru prezența în mijlocul nostru, de asemenea, salutând și prezența primarului orașului Roman, Dan-Laurențiu Leoreanu. A mulțumit tuturor persoanelor care au fost implicate în desfășurarea acestui moment cât și tuturor credincioșilor care, prin prezența lor, au înfrumusețat sărbătoarea. Urmând cuvântul domnului profesor Dan-Laurențiu Leoreanu, primarul orașului Roman, dânsul a ținut să menționeze faptul că studenții care au trecut prin acest Seminar și care acum sunt preoți, aduc cinste nu numai ordinului franciscan ci și orașului Roman. Preasfințitul Aurel Percă, în cuvintele sale de încheiere, a transmis salutul PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pentru diaconii nou hirotoniți și felicitările pentru sărbătoarea organizată frumos.

Pace și bine!

Andrei Marius

***

Noii diaconi sunt:

  • Provincia Franciscană "Sfântul Iosif" din România:

    1. Fr. Gheorghiță Aghergheloaei (n. 8.03.1986; Buruienești)

    2. Fr. Bogdan Avădăni (n. 2.02.1987; Roman "Inima Neprihănită a Mariei")

    3. Fr. Maricel Balint (n. 14.05.1986; Pildești)

    4. Fr. Alin Nicolae Burlacu (n. 5.12.1986; Bacău "Sfântul Nicolae")

    5. Fr. Teofil Ciucheș (n. 10.03.1987; Nisiporești)

    6. Fr. Iosif Dancă jr. (n. 8.06.1987; Adjudeni)

    7. Fr. Irinel Doboș (n. 29.08.1986; Fărcășeni)

    8. Fr. Corneliu Horvat (n. 31.03.1985; Luizi Călugăra)

    9. Fr. Claudiu Ilieș (n. 2.02.1988; Luizi Călugăra)

    10. Fr. Carol Martin (n. 6.06.1982; Traian - NT)

    11. Fr. Ciprian Mate (n. 12.06.1986; Luizi Călugăra)

    12. Fr. Liviu-Ionuț Neculai (n. 9.07.1987; Hălăucești)

    13. Fr. Virgil Susanu (n. 2.07.1984; Săbăoani "Sfânta Cruce")

    14. Fr. Clement Tălin (n. 30.07.1987; Rotunda)
       

  • Custodia Capucină "Fericitul Ieremia" din România:

    1. Fr. Robert Bondea (n. 4.05.1979; Adjud)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Sfințiri de diaconi


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat