Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Vatican: Angelus (6 octombrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Înainte de toate aș vrea să aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua pe care am trăit-o la Assisi, alaltăieri. Gândiți-vă că era pentru prima dată când mergeam la Assisi și a fost un mare dar să fac acest pelerinaj chiar în sărbătoarea sfântului Francisc. Mulțumesc poporului din Assisi pentru primirea călduroasă: multe mulțumiri!

Astăzi, textul Evangheliei începe așa: "În acel timp, apostolii i-au spus Domnului: «Mărește-ne credința!»" (Lc 17,5-6). Mi se pare că noi toți putem să ne însușim această invocație. Și noi, ca apostolii, să-i spunem Domnului Isus: "Mărește-ne credința!". Da, Doamne, credința noastră este mică, credința noastră este slabă, fragilă, dar ți-o oferim așa cum este, pentru ca Tu s-o mărești. Vi se pare bine să repetăm toți împreună asta: "Doamne, mărește-ne credința!"? Facem asta? Toți: Doamne, mărește-ne credința! Doamne, mărește-ne credința! Doamne, mărește-ne credința! Să ne-o mărească!

Și Domnul ce anume ne răspunde? Răspunde: "Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați spune sicomorului acestuia: «Dezrădăcinează-te și plantează-te în mare!» și v-ar asculta" (v. 6). Grăuntele de muștar este foarte mic, însă Isus ne spune că este suficient a avea o astfel de credință, mică, dar adevărată, sinceră, pentru a face lucruri omenește imposibile, inimaginabile. Și este adevărat! Cu toții cunoaștem persoane simple, umile, dar cu o credință foarte tare, care într-adevăr mută munții! Să ne gândim, de exemplu, la anumite mame și tați care înfruntă situații foarte apăsătoare; sau la anumiți bolnavi, chiar foarte gravi, care transmit seninătate celor care îi vizitează. Aceste persoane, tocmai prin credința lor, nu se mândresc cu ceea ce fac, dimpotrivă, așa cum cere Isus în Evanghelie, spun: "Suntem servitori nefolositori, am făcut ceea ce eram datori să facem" (Lc 17,10). Câți oameni printre noi au această credință puternică, umilă și care fac atâta bine!

În această lună de octombrie, care este dedicată îndeosebi misiunilor, să ne gândim la atâția misionari, bărbați și femei, care pentru a duce Evanghelia au depășit obstacole de orice tip, au dat cu adevărat viața; așa cum spune sfântul Paul lui Timotei: "Nu te rușina de mărturia Domnului nostru și nici de mine, care mă aflu în lanțuri pentru el, ci suferă împreună cu mine pentru evanghelie după puterea lui Dumnezeu" (2Tim 1,8). Însă asta se referă la toți: fiecare dintre noi, în propria viață de fiecare zi, poate să dea mărturie lui Cristos, cu puterea lui Dumnezeu, puterea credinței. Credința foarte mică pe care noi o avem, dar care este puternică! Cu această putere să dăm mărturie despre Isus Cristos, să fim creștini cu viața, cu mărturia noastră!

Și cum luăm această putere? O luăm de la Dumnezeu în rugăciune. Rugăciunea este respirația credinței: într-un raport de încredere, într-un raport de iubire, nu poate să lipsească dialogul, iar rugăciunea este dialogul sufletului cu Dumnezeu. Octombrie este și luna Rozariului și în această primă duminică este tradiție să recităm Rugăciunea către Sfânta Fecioară Maria de la Pompei, Sfânta Fecioară Maria a Sfântului Rozariu. Să ne unim spiritual cu acest act de încredere în Mama noastră și să primim din mâinile sale coroana Rozariului: Rozariul este o școală de rugăciune, Rozariul este o școală de credință!

. . .

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, la Modena, a fost proclamat fericitul Rolando Rivi, un seminarist din acel ținut, Emilia, ucis în anul 1945, când avea 14 ani, din ură față de credința sa, vinovat doar pentru că era îmbrăcat cu reverenda, în acea perioadă de violență dezlănțuită împotriva clerului, care ridica glasul să condamne în numele lui Dumnezeu masacrele care au urmat imediat după război. Însă credința în Isus învinge spiritul lumii! Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest tânăr martir, martor eroic al Evangheliei. Și câți tineri de 14 ani, astăzi, au în fața ochilor acest exemplu: un tânăr curajos, care știa unde trebuia să meargă, cunoștea iubirea lui Isus în inima sa și și-a dat viața pentru El. Un frumos exemplu pentru tineri!

Aș vrea să amintesc împreună cu voi persoanele care și-au pierdut viața la Lampedusa, joia trecută. Să ne rugăm cu toții în tăcere pentru acești frați și surori ai noștri: femei, bărbați, copii... Să lăsăm să plângă inima noastră. Să ne rugăm în tăcere.

Salut cu afecțiune pe toți pelerinii, în special familiile și grupurile parohiale. Îi salut pe credincioșii din orașul Mede, pe cei din Poggio Rusco și pe tinerii din Zambana și din Caserta.

Un gând special se îndreaptă spre comunitatea peruană din Roma, care a adus în procesiune imaginea sacră a lui Seńor de los Milagros. Văd de aici această imagine, acolo, în mijlocul Pieței. Să-l salutăm cu toții pe Seńor de los Milagros, acolo, în Piață! Îi salut pe credincioșii care au venit din Chile și grupul Bürgerwache Mengen din Dieceza de Rottenburg-Stuttgart, Germania.

Salut grupul de femei care au venit de la Gubbio, pe așa-numita "Via Francigena Francescana"; îi salut pe responsabilii Comunității "Sfântul Egidiu" din diferite țări din Asia - sunt buni, aceștia de la "Sfântul Egidiu"! Îi salut pe donatorii de sânge de la ASFA din Verona și pe cei de la AVIS din Carpinone; consiliul național al AGESCI, grupul de pensionari de la spitalul "Sfânta Ana" din Como, Institutul Canossian din Brescia și Asociația "Missione Effata".

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr.Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat