Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Solemnitatea Tuturor Sfinților - 2013

"Fiți desăvârșiți, precum este desăvârșit Tatăl vostru ceresc" (Mt 5,48)

Luna octombrie a fost luna culesului roadelor de pe câmp, din livezi, din vii; intrând în luna noiembrie, oamenii încep să se bucure de roadele muncii lor din anul respectiv. Acest aranjament al lui Dumnezeu a lucrurilor din natură ne face să ne gândim la un alt aranjament al lui Dumnezeu din planul spiritual al lucrurilor, la culesul roadelor spirituale și la bucuria lor din împărăția cerurilor.

În portul mântuirii, în locul fără lacrimi și durere, în locul fără diavol și moarte (cf. Ap 21,4), au ajuns deja mulți oameni din toate națiunile și rasele, din toate popoarele și limbile. Prin sărbătoarea de la 1 noiembrie, Biserica aduce un omagiu solemn celor care, urmând chemarea lui Dumnezeu, au împlinit cuvântul lui Cristos: "Fiți desăvârșiți, precum este desăvârșit Tatăl vostru ceresc" (Mt 5,48), și în același timp ne cheamă și pe noi la această realizare.

Este o poveste frumoasă care ne spune că, odată, un cocor care vâna broaște într-o baltă murdară s-a întâlnit cu o frumoasă lebădă regală.

"Bună ziua!"

"Bună ziua!"

"Ce faci, cocorule?", a întrebat lebăda.

"Prind broaște pe balta asta murdară! Dar tu ce faci, de unde vii?, a întrebat cocorul pe lebădă.

"Vin din cer, de la Dumnezeu!", i-a răspuns lebăda.

"Și cum este în cer?", a reluat cocorul.

"Nespus de frumos! Îți stă mintea în loc; așa ceva nu s-a mai auzit, și nici nu s-a mai văzut!"

"Ia, spune-mi tu mie, dragă lebădă, în cer acolo, la Dumnezeu, ai văzut tu broaște?"

"Nu-mi amintesc să fi văzut așa ceva acolo!"

"Atunci, știi ce, nu mă interesează un rai fără broaște!"

Cocorul și lebăda din această poveste trăiesc astăzi printre noi, oamenii, printre noi, creștinii. Mulți dintre oamenii de astăzi, asemenea cocorului din poveste sau ca un anume "Ivan", dintr-o poveste a lui Ion Creangă, întreabă dacă în rai există broaște, adică alcool, distracții lumești, desfrâu etc. Normal că așa ceva nu pot exista în rai. Acolo sun bunuri și bucurii care depășesc infinit cele pe care le gustă oamenii de pe pământ.

În timp ce oamenii amăgiți de diavol, caută bucuriile și plăcerile care nu satură și nu umplu sufletul; căci, după cuvântul sfântului Augustin (354-430), Dumnezeu astfel a constituit inima omului, pentru ca nimic și nimeni să n-o încapă, decât el însuși; cei credincioși îl cred pe Dumnezeu care le-a vorbit prin Cristos și Duhul Sfânt și caută bucuriile cerești, renunțând la tot ceea ce i-ar împiedica ca să ajungă acolo. Cei buni îl iubesc pe Dumnezeu cel întreit și unic, chiar mai mult decât pe tata, pe mama, pe fratele, pe sora, pe soția, pe soțul, pe copiii și rudele, pe vite și ogoare, pe ranguri și funcții, pe sănătate și viața lor proprie; se leapădă de sine și își ia crucea în fiecare zi și merg după Isus (cf. Lc 9,23; 14,26).

Oamenii care au ales să-l caute pe Dumnezeu și împărăția lui se aseamănă cu oamenii din evanghelie, care căutau comori de mare preț și mărgăritare frumoase; și, în momentul când le-au găsit, au lăsat totul și au vândut toate și le-au procurat (cf. Mt 13,44-46).

Orice împărăție, orice regat, orice țară au o constituție după care se conduc. Evanghelia de astăzi ne prezintă constituția împărăției lui Dumnezeu, redactată pentru noi de Isus în opt puncte.

Vă prezint în continuare cele opt puncte ale Constituției lui Dumnezeu, Constituția Fericirilor, dar și înțelesurile lor:

1. "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3). Omul care împlinește acest punct al Constituției împărăției cerurilor, atât de mult crede și iubește împărăția cerurilor; atât de mult iubește bogăția sa, că singur se lipsește de orice bun pământesc, pentru a și-o procura. Pentru Isus, noi am fost comoara de mare preț. De dragul nostru și al mântuirii noastre, Isus din bogat s-a făcut sărac, pentru ca noi să ne îmbogățim (2Cor 8,9). Pentru noi comoara trebuie să fie Isus și împărăția lui. Iată ce ne spune sfântul Paul: "De dragul lui am pierdut toate și le consider gunoi ca să-l câștig pe Cristos și să mă aflu în el" (Fil 3,8); la fel au făcut și apostolii: "Iată, noi am lăsat toate și te-am urmat" (Mt 18,27); la fel a făcut și căutătorul de comori din evanghelie (cf. Mt 13,44-46). La fel au făcut și sfinții: Antonie cel Mare (251-356); Paul Pustnicul (230-335); Francisc din Assisi (1181-1226) și Clara de Assisi (1193-1253); ei, după exemplul lui Cristos, din bogați, s-au făcut săraci, pentru a-i putea sluji mai bine lui Dumnezeu. Deci, săraci, nu sunt calicii lumii care aleargă cu disperare după cele pământești; ci săraci sunt aceia care, având bunuri, de bună voie se leapădă de ele, de bună voie se fac săraci, de dragul lui Isus și al împărăției sale.

2. "Fericiți cei care plâng, pentru că ei vor fi consolați" (Mt 5,4). Omul care împlinește acest punct al Constituției împărăției cerurilor atât de mult crede și iubește împărăția cerurilor, că aici pe pământ plânge de dorul venirii ei. Plânge din cauza păcatelor care întârzie venirea ei. Plânge și pentru că alții nu o primesc și nu o așteaptă. De această durere a plâns Isus, a plâns Paul, au plâns apostolii și plâng toți păstorii de suflete. Deci, nu toți oamenii care plâng pe această lume sunt numiți fericiți, ci numai cei care plâng de dorul lui Isus, de dorul împărăției cerurilor, de durerea păcatelor. Așa cum Isus a plâns pentru păcatele Ierusalimului și ale lumii întregi în Ghetsimani și Ierusalim (cf. Lc 19,41; 22, 44 ); tot astfel fiecare iubitor și doritor de împărăția cerurilor, trebuie să-și plângă păcatele. Petru a înțeles aceasta și și-a plâns amar păcatul trădării (cf. Mt 26,75), iar Isus după înviere l-a reabilitat. Paul și-a plâns și el păcatul prigonirii (cf. 1Cor 15,9), și Dumnezeu l-a reabilitat și pe el. De fapt pe toți păcătoșii care-și plâng păcatele Dumnezeu îi reabilitează. Să ne gândim numai la câțiva sfinți iviți din plângerea păcatelor: Maria egipteanca (344-421), Taisa egipteanca (sec. IV), Pelagia din Antiohia (+ 390), Augustin din Hippona (354-430), Margareta din Cortona (1247-1297), Francisc din Assisi (1181-1226) etc.

3. "Fericiți cei blânzi, pentru că ei vor moșteni pământul" (Mt 5,5). Omul care împlinește acest punct al Constituției împărăției cerurilor atât de mult crede și iubește blândețea lui Isus și a împărăției sale, că se face blând în ciuda firii sale violente și a violențelor de care are parte. Cine a fost oare mai puternic ca Isus, că dușmanii lui numai cât au întrebat de el au și căzut secerați la pământ (cf. In 18,6)? Dar el din dragoste față de Tatăl și din dragoste față de noi și de mântuirea noastră, s-a făcut blând ca un miel dus la înjunghiere (cf. Fap 8,32). Nu toți blânzii pământului care așa au venit pe lume sunt fericiți; ci numai aceia care, de dragul împărăției cerurilor, deși aprigi din fire, ca Moise (cf. Num 12,3), ca Ieremia (cf. Ier 11,19), ca Paul (cf. 2Cor 10,1), ca Francisc de Sales (1567-1622), se fac ei blânzi, după modelul leului din tribul lui Iuda, Isus (cf. Ap 5,5), care a fost blândețea întruchipată (cf. Is 53,7-8).

4. "Fericiți cei cărora le este foame și sete de dreptate, pentru că ei vor fi săturați" (Mt 5,6). Omul care împlinește acest punct al Constituției împărăției cerurilor atât de mult crede și iubește dreptatea împărăției cerurilor, că o caută numai pe ea și nu-l mai interesează dreptatea omenească și trecătoare.

De dragul nostru și al mântuirii noastre, pe Isus l-a interesat numai cum să împlinească dreptatea divină (cf. Mt 3,15). Avea putere să-și facă singur dreptate în relația cu fariseii, cărturarii și călăii, dar l-a lăsat pe Tatăl să-i facă dreptate și i-a făcut-o, mântuindu-ne pe noi. Nu toți căutătorii de dreptate din lume și nu toți cei care își fac singuri dreptate sunt fericiți; ci numai acei care caută și așteaptă dreptatea lui Dumnezeu vor fi fericiții îndestulați. Dacă legile civile îi interzic omului să-și facă singur dreptate, cu atât mai mult interzice Legea divină. De aceea, Isus a spus să-i iubim pe vrăjmașii noștri și chiar să le facem bine (cf. Mt 5,44), pentru a lăsa dreptatea în mâinile sale, căci el este dreptatea noastră (cf. 1Cor 1,30). Toți drepții de la Abel încoace, care au suferit pe nedrept, așteaptă dreptatea lui Dumnezeu, care în vedere ceva mai bun pentru ei (cf. Evr 11,40); la sfârșit, Dumnezeu îi va separa pe cei răi de cei buni și-i va trimite pe cei răi în osânda veșnică, iar pe cei drepți în bucuria veșnică (cf. Mt 25,46).

5. "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7). Omul care împlinește acest punct al Constituției împărăției cerurilor atât de mult crede și iubește mila lui Dumnezeu, că de bună voie lasă orice scuză și se face milostiv. Așa cum Isus s-a făcut milostiv cu noi, cei care nu meritam milă, căci l-am răstignit prin păcatele noastre (cf. Rom 5,8-10), tot astfel noi trebuie să ne facem milostivi, cu toți cei care nu merită milă. Nu toți cei care fac milă cu alții, așa cum făceau fariseii și cărturarii, pentru slava lor și umilirea săracului, sunt fericiți; sau cei care fac milă din furat și înșelat; ci numai aceia care fac mila și cu cei care nu merită, și în secret, pentru a nu fi spre slava lor, ci spre slava lui Dumnezeu (cf. Mal 1,8; Mt 6,1-6); nu spre umilirea săracului, ci spre onoarea lui: Isus spunea oamenilor să nu spună nimănui cine l-a ajutat (cf. Mt 8,4); sfântul Nicolae de Mira (280-345) arunca ajutorul lui în curtea săracului, fără să fie văzut; sfântul Ioan Milostivul (+ 620) dădea milostenie și la cei care îl înșelau; sfinții Venceslau (907-929), Ludovic al IX-lea (1214-1270), Elisabeta de Turingia (1207-1231) mergeau deghizați să împartă ajutoare, fără fie remarcați. Aceasta este milostenia, care îți deschide poarta spre mila veșnică a lui Dumnezeu.

6. "Fericiți cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8). Omul care împlinește acest punct al Constituției împărăției cerurilor atât de mult crede și iubește puritatea lui Dumnezeu și a împărăției sale, că renunță singur la orice formă de necurăție a gândurilor, a privirilor, a auzului, a vorbirii și a faptelor, pentru a se face imagine a acestei împărății (cf. Lc 20,35), și cât mai asemănători lui Isus, "Crinul văilor" (cf. Ct 2,1), de care vor sta alături în veșnicie. Nu toți cei care trăiesc solitari sunt fericiți; unii trăiesc cast pentru că au venit pe lume fără această putere; alții că au fost făcuți eunuci de boli sau de oameni; ci numai aceia care au ales să fie curați pentru împărăția cerurilor și pentru promovarea ei în lume (cf. Mt 19,11-12); numai cei curați cu inima, numai cei care de dragul lui Isus și al împărăției sale, deși puteau să se întineze, nu au făcut-o; numai cei care s-au păzit nu numai de întinare trupească, ci și întinare a minții, a gândurilor, a privirilor, a auzul, a vorbirii, a atingerilor, a apropourilor etc.; numai cei care au luptat ca să rămână curați, ca Francisc din Assisi (1181-1226), care s-a aruncat într-o tufă de spini; ca Bernard of Clairvaux (1090-1153), care s-a aruncat în lacul înghețat pentru a învinge o ispită murdară; ca Iosif care a preferat să fie aruncat în închisoare (cf. Gen 39,7-20), numai ca să rămână curat; ca Baldwin de Flandra (1171-1206) care s-a lăsat mutilat decât să încalce jurământul matrimonial; ca martirii din Coreea care s-au lăsat răstigniți decât să consimtă păcatului de sodomie cerut de regele lor păgân etc.

7. "Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu" (Mt 5,9). Omul care împlinește acest punct al Constituției împărăției cerurilor atât de mult crede și iubește pacea divină, că, de dragul lui Isus și de dragul împărăției cerurilor, renunță singur și de bunăvoie la orice formă de război cu Dumnezeu și cu semenii săi. Nu toți cei care nu poartă război sunt fericiți. Unii sunt pașnici din cauza lipsei de energie, alții din cauza bolii, din cauza dezinteresului; numai cei care se fac ei pacifici de dragul lui Dumnezeu și al împărăției sale sunt numiți fericiți; Isus este Dumnezeu în veci, are puteri divine, are legiuni de îngeri, dar de dragul nostru a renunțat la ele și s-a făcut pașnic cu toți: cu prietenii și cu dușmanii; chiar pe Iuda, care îl vindea și-l dădea la moarte, l-a numit "prieten" (cf. Mt 26,50). Din dragoste față de Dumnezeu, deși puteau să se răzbune, sfinții au preferat să rămână pașnici: David nu l-a pedepsit pe Șimei care îl blestema (cf. 2Sam 16,5-14); sfântul Ioan Gualberto (+ 1073), l-a iertat pe ucigașul fratelui său; un copil, l-a iertat pe ucigașul părinților săi și i-a dus flori de ziua lui etc.

8. "Fericiți cei persecutați pentru dreptate, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,10). Omul care împlinește acest punct al Constituției împărăției cerurilor atât de mult crede și iubește răsplata veșnică pregătită de Dumnezeu celor credincioși, că de bunăvoie primește suferința, prigoana și moarte, numai ca să ajungă acolo. Dar nu toți persecutații și cei care suferă în lume sunt fericiți; unii sunt pentru persecutați și pentru că sunt hoți, delicvenți (cf. 2Pt 4,15-16); nu aceștia sunt fericiți, ci numai aceia care au ales să sufere de dragul lui Cristos și al împărăției sale, care puteau să scape de suferințe și moarte, dar de dragul lui Dumnezeu și al împărăției sale n-au făcut-o: ca preotul Eleazar (cf. 2Mac 6,18-19); ca cei 7 frați Macabei (cf. 2Mac 7,1-42); ca sfântul Ignațiu de Antiohia (30-117); ca sfântul Foca (+ 403); ca fetița care, putând să fie vindecată, a refuzat pentru a suferi cu Isus; ca toți martirii știuți și neștiuți, care putând să scape prin renegarea credinței, de dragul lui Dumnezeu și a împărăției sale nu au făcut-o.

Numai oamenii care au trăit după această constituție a împărăției cerurilor au intrat în cer, iar aceștia nu sunt puțini, căci sunt o mulțime imensă care nu poate fi numărată (cf. Ap 7,9). Numai oameni care vor trăi după această Constituție vor auzi cuvintele: "Bucurați-vă și veseliți-vă, pentru că mare va fi răsplata voastră în ceruri" (Mt 5,12); "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați, spune Domnul, și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28), și vor spori numărul aleșilor. Numai cei curați cu inima se bucură de vederea lui Dumnezeu, față-n față, ne spune lectura a doua de astăzi (cf. 1In 3,1-3). Numai cei care și-au păstrat mâinile nepătate și inima curată stau acum pe muntele Domnului și în locul cel sfânt al său, ne spune psalmistul astăzi (cf. Ps 23,2-2).

Prin sărbătoarea de astăzi cu sfinți din toate neamurile, popoarele și limbile; cu sfinți din ambele sexe și din toate vârstele; cu sfinți din toate categoriile sociale, începând de la regi până la cerșetori, cu sfinți pe care nimeni nu poate să-i numere, Biserica ne spune că sfințenia la care Dumnezeu ne cheamă pe toți oamenii este posibilă și chiar ușor accesibilă tuturor, de vreme ce Cristos a murit și a înviat și de vreme ce așa mulțime de oameni a realizat-o. Acest adevăr l-a făcut pe sfântul Augustin să exclame: "Dacă atâția și atâtea au putut, eu de ce nu aș putea"? Și a putut. Și noi vom putea dacă voim.

O istorioară ne vorbește despre un melc care încerca să se urce într-un vișin, într-o zi de primăvară rece și cu vânt. Vrăbiuțele de pe copacul vecin se distrau din plin urmărindu-l cum se cățăra. Apoi una din ele zbură înspre el și îl întrebă: "Oare nu vezi că în pom nu sunt vișine?" Fără ca să-și întrerupă urcușul, melcul a răspuns: "Când voi ajunge acolo sus, vor fi!"

Numai când vom ajunge acolo sus, în cer; numai după ce ne vom fi ostenit toată viața să semănăm și să culegem roade de credință, ne vom bucura de ele pentru veșnicie, așa cum acum toamna ne bucurăm de roadele grădinilor, livezilor și viilor, pentru care am muncit tot anul. Până la roadele bucuriilor veșnice, este frig, bate vânt, este nevoie de efort susținut și suferim. Lumea ne va lua în râs și chiar ne va împiedica. Dar Scriptura ne încurajează pe toți, spunându-ne: "Priviți la agricultor: el speră să adune rodul prețios al pământului, așteptând cu răbdare ploaia cea timpurie și cea târzie. Fiți, deci, și voi răbdători și întăriți-vă inimile, pentru că venirea Domnului este aproape" (Iac 5,7-8). "Fraților, eu sunt convins că suferințele timpului de față nu înseamnă nimic în comparație cu măreția care va fi descoperită în noi" (Rom 8,18). Deci, curaj, se poate, și se merită orice efort pentru a ajunge în împărăția cerurilor!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat