Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozion internațional despre credință

"Credința trăită și mărturisită" a fost titlul simpozionului internațional organizat de Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, în aula magna, vineri, 25 octombrie 2013, la inițiativa părintelui lector Iulian Faraoanu, profesor în cadrul Institutului.

Simpozionul a fost prilejuit de apropierea încheierii Anului Credinței, care va avea loc la 24 noiembrie 2013, în solemnitatea Cristos, Regele Universului.

Au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, preoți profesori din cadrul Institutului și un invitat special: părintele profesor Germano Galvagno din Italia.

În deschiderea simpozionului, pr. Iulian Faraoanu, moderatorul primei părți a simpozionului, a dat citire mesajului de bun venit al părintelui Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic, care din motive medicale nu a putut fi prezent la acest simpozion. Părintele le-a transmis tuturor celor prezenți un călduros bun venit, mulțumindu-le în același timp pentru că au dat curs invitației de a participa la acest simpozion. A precizat faptul că, în urmă cu aproximativ un an, am intrat prin Porta fidei (Poarta credinței, document al papei Benedict al XVI-lea) în una din cele mai mari dimensiuni și realități ale existenței noastre: credința. Pe parcursul acestui an, au existat diferite întâlniri prin intermediul cărora am căutat să aprofundăm acest mare dar, totuși, tema credinței, oricât de mult ar fi aprofundată nu ar avea nici un rost fără o transpunere și mărturie zilnică a vieții noastre.

PS Petru Gherghel a declarat că dorința fierbinte a oricărui creștin și implicit a întregii noastre dieceze, precum și a întregii lumi catolice este de a ne împărtăși cu darul făcut nouă de Dumnezeu: credința. Faptul că inițiativele privind acest An al Credinței au pornit de aici, de la Institutul Teologic, arată faptul că de aici, din inima diecezei, trebuie să pornească strigătul credinței fundamentat teologic: "Doamne, mărește-ne credința!". Preasfințitul a salutat întâlnirile desfășurat pe parcursul acestui an, în vederea mărturisirii credinței noastre.

Pentru început a luat cuvântul părintele Germano Galvangno, profesor la Institutul de Științe Religioase al Universității din Torino, care a prezentat conferința cu tema: "Între credință și necredință: drumul patriarhilor în Pentateuh". Părintele a evidențiat modul în care Abraham este părintele nostru în credință, prin excelență, și totodată credinciosul prin excelență, deoarece el se încrede în Dumnezeu, trăiește pornind de la promisiunile cerești chiar și atunci când acestea par himere. El are, așadar, o familiaritate cu Iahve. În contrast, credința lui Israel este rezultatul unui parcurs: învățând să recunoască prezența Domnului în istoria sa, dincolo de aparențe și grație minunilor divine, Israel poate depăși temerile sale și să creadă. În cazul poporului, credința are de-a face cu o percepere integrală a realității. Totuși, credința este alegere care trebuie reînnoită la fiecare etapă a drumului. Necredința se instaurează în măsura în care se pierde amintirea a ceea ce Dumnezeu a înfăptuit în propria istorie; în cele din urmă, necredința devine expresie de răzvrătire și neascultare. În concluzie, între credință și necredință, drumul părinților în Pentateuh poate fi o unitate de măsură pentru credința noastră, a credincioșilor secolului al XXI-lea.

În continuare, părintele Eduard Ferenț, profesor în cadrul Institutului Teologic, a prezentat conferința cu tema: "Anton Durcovici, martor al credinței". Părintele Eduard a declarat că ceea ce l-a determinat să alcătuiască această conferință a fost lectura actelor despre viața și moartea episcopului martir Anton Durcovici. În prima parte a conferinței sale, părintele Eduard a evidențiat modul în care episcopul Anton Durcovici a beneficiat de interpelarea din partea Duhului Sfânt cel care l-a chemat încă de la începutul activității sale de păstor al Diecezei de Iași la o formă autentică de slujire: până la ultima suflare, așa cum avea să declare preasfințitul în catedrala din Iași în ziua întronizării sale. Preasfințitul Anton Durcovici a dorit să-l slujească pe Cristos și Biserica sa cu toată ființa, până la final, căutând să pună în lumină succesiunea apostolică a Bisericii încredințate spre păstorire. Episcopul Anton a preluat și continuat munca de evanghelizare a predecesorilor săi, având în același timp câteva modele teologice personale. Între aceste modele se află: sfântul Toma a cărui teologie episcopul martir a preluat-o, în special principiile fundamentale al gândirii sfântului Toma. Episcopul a făcut din unirea credinței și a rațiunii principiul vital al vieții sale. Un alt model teologic a fost sfântul Francisc de Sales, cu ajutorul căruia a învățat trăirea credinței de sensibilitatea umană. Influențat de sfântul Francisc, episcopul a căutat să formeze acea elită a creștinilor cu ajutorul căreia dorea să reînnoiască societatea prin evanghelizarea din interior. Acestor modele li s-au alăturat sfântul Grignion de Montfort și sfântul Alfons Maria de Liguori.

În cea de-a doua parte a conferinței sale, părintele a prezentat rodul carității pastorale a episcopului Anton: martiriul. Părintele Eduard a declarat faptul că acest martiriu nu a fost cauzat de durerile și tratamentul dur la care a fost supus episcopul, ci de credința în Dumnezeu și fidelitatea față de Biserică, arătând astfel cea mai clară mărturie de credință. Martiriul său a fost un răspuns la darul oferit lui de Dumnezeu, făcând din viața sa un sacrificiu spiritual pentru Dumnezeu după cum promisese la prima sa sfântă Liturghie celebrată în catedrala din Iași.

După o scurtă pauză, a urmat conferința domnului Gheorghe Ilie Fârte, profesor în cadrul Facultății de Filozofie și Științe Politice al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Domnul profesor a prezentat conferința cu tema: "Iubesc și cred ceea ce mi s-a făgăduit?", în care a evidențiat situația actuală a lumii creștine care este chemată la angajare pe drumul Evangheliei. Domnul Fârte a precizat că mentalitatea actuală a multora se sprijină pe lipsa deranjului și a solicitărilor, fapt care îl face pe om static și indiferent la implicațiile unui adevărat creștin. Este necesar să li se vorbească oamenilor cu radicalism pentru a evita astfel orice conformare cu mondenitatea. Radicalismul presupune întoarcere la rădăcini, la esența credinței noastre și la conștientizarea că trebuie să ne eliberăm de egocentrismul nostru deoarece viața creștină este o luptă ce trebuie asumată cu ajutorul Duhului Sfânt.

Părintele Lucian Farcaș, profesor de teologie morală din cadrul Institutului, a prezentat conferința cu tema: "Familia între contopire și descompunere". Părintele a subliniat faptul că familia constituie pentru Biserică un subiect ce se bucură de libertate. Pericolul care apare astăzi și care continuă să se extindă este faptul că familia este tot mai mult considerată de societate un obiect al intereselor proprii. Societatea nu conștientizează, se pare, faptul că familia este prima care are dreptul și, în același timp, obligația ca individul, persoana umană, să se dezvolte spre împlinire. Familia devine un cadru de atenție pentru societate abia într-un al doilea moment. Se constată, așadar, astăzi un nivel ridicat de relativizare a valorii familiei. De la familie trebuie să învețe statul maniera de abordare și observare a persoanei umane. Familia este sanctuar al vieții și nu trebuie să devină niciodată un obiect de interes al societății.

În partea a doua a simpozionului au fost prezentate alte patru conferințe. Coordonatorul acestei a doua părți a fost părintele Ștefan Lupu, profesor de teologie dogmatică în cadrul Institutului.

Prima conferință a fost susținută de părintele Fabian Doboș. Părintele a prezentat modul în care a luat naștere societatea "De propaganda fide", a cărei întemeietoare a fost Pauline-Marie Jaricot. Scopul acestei societăți continuă să fie strângerea de fonduri, de la Bisericile din întreaga lume, în vederea susținerii tuturor, sau în cea mai mare parte, a misiunilor de evanghelizare în acele teritorii care nu cunosc Cuvântul lui Dumnezeu. Părintele Fabian a prezentat succint etapele de formare și evenimentele care au determinat-o pe tânăra Pauline să înființeze o astfel de societate. Trebuie menționat faptul că această societate a susținut cu fonduri importante misiunea catolică franciscană din Moldova, la intervenția vicarilor apostolici de aici. Pauline și implicit societatea pe care ea a întemeiat-o au fost și rămân modele de păstrare, răspândire și mărturisire a credinței în toate teritoriile de misiune.

Părintele Cristian Clopoțel, de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, a prezentat conferința cu titlul: "Credința celui înțelept în cărțile sapiențiale". Părintele a evidențiat valoarea credinței înțeleptului biblic așa cum ne-o arată cărțile sapiențiale. În ciuda lipsei oricărei referințe directe la Iahve, în cărțile sapiențiale, înțeleptul percepe ordinea realităților create în spatele cărora îl recunoaște pe Dumnezeu. Căutând sensul acestei ordini, înțeleptul recunoaște că Dumnezeu este cel care a stabilit această ordine. Modul de mărturisire a credinței din partea înțeleptului este dat de experiența sa personală, un răspuns simplu al omului la manifestarea directă și gratuită a lui Dumnezeu în creație.

Următoarea conferință a fost susținută de părintele Cornel Berea și a purtat titlul: "«Assent of faith» în teologia lui J.H. Newmann". Părintele Cornel a adus în atenție un studiu al cardinalului Newmann referitor la perioada grea a unei grave crize de credință prin care trecea Anglia în perioada sa. Cauza luării de poziție din partea card. Newmann a fost răspândirea generalizată a incredulității în Anglia. Făcând apel la rațiunea explicită, cardinalul declara că aceasta are specificul ei și un rol important în viața noastră. Concluziile ei sunt clare și solide așa încât nu necesită demonstrații științifice și putem conștientiza că în spatele misterelor se află un transcendent care face posibile toate emoțiile pe care noi le experimentăm. Chiar și așa, rațiunea tinde să depășească ceea ce este evident. Credința însă este un act personal caracterizată de adeziune, de consimțământ (assent). Această adeziune presupune o deducție care nu necesită demonstrație; astfel credința catolică devine o adeziune adâncă față de realitățile revelației. În acest sens trebuie stimulată capacitatea omului de a folosi imaginarul: a le vorbi credincioșilor despre Dumnezeu folosindu-ne de imagini într-o atmosferă de slujire.

Părintele Daniel Iacobuț, profesor de teologie liturgică, a prezentat conferința cu tema: "«Amen dicere, subscribere est». Liturgia și transmiterea credinței". Fundamentul acestei conferințe a constat în evidențierea consimțământului sau adeziunii pe care poporul, Biserica unită în celebrarea euharistică, o mărturisește la finalul doxologiei de după Rugăciunea credincioșilor. Liturgica - a precizat părintele Daniel - presupune o adeziune de credință, dar în același timp provoacă, generează și transmite credința. Sensul "Amin"-ului rostit de credincioși are sensul de a subscrie, de oferire a consimțământului, a confirmării. Este vorba de acea adeziune deplină la ceea ce se săvârșește pe altar. "Amin"-ul rostit de Biserică este făcut posibil prin Cristos, cel care-l prezintă Tatălui. Acest "Amin" rostit de credincioși este pentru doxologie și pentru rugăciunea euharistică, ca un consimțământ, arătând participarea activă, conștientă, rodnică. Spunând "Amin" se actualizează misterul pascal; răspundem darului lui Dumnezeu, la oferirea de Sine. Liturgia devine astfel o contemplare plină de recunoștință a economiei mântuirii. Planul lui Dumnezeu de mântuire se actualizează în rugăciunea euharistică. În cele din urmă, "Amin"-ul rostit are caracter eclezial și pastoral: implică comunitatea, evidențiind relația dintre preoția ministerială și cea baptismală.

La încheierea simpozionului, părintele Iulian Faraoanu a concluzionat în manieră generală toate conferințele susținute declarând că pentru o reînnoire a credinței trebuie să recurgem la Sfânta Scriptură. Fiecare dintre noi suntem datori să oferim mărturia unei credințe trăite în simplitate și relație cu cei din jurul nostru.

PS Petru Gherghel și-a manifestat bucuria pentru desfășurarea acestui simpozion, mulțumindu-le tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea lui, precum și tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la lucrările acestui simpozion.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 octombrie: Iași: Simpozion internațional despre credință


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat