Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vestitori curajoși pe străzile lumii... Misionar în Kenya

Ultima întâlnire misionară din programul susținut de Centrul Misionar Diecezan Iași s-a desfășurat joi, 24 octombrie 2013, în aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Tema întâlnirii a fost constituită de activitatea misionară desfășurată de studenții seminariști în Kenya, Africa.

Au participat părintele Benone Lucaci, rectorul Institutului, părintele Florin-Petru Sescu din partea Centrului Misionar Diecezan, preoții Cristian Bîrnat, Ionuț Imbrișcă, Dominic Ciobanu și Eusebiu Bulai care și-au desfășurat anul pastoral ca misionari în Kenya.

În deschiderea întâlnirii, părintele Florin Sescu i-a îndemnat pe cei prezenți să ceară, în rugăciune, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru acele teritorii care nu cunosc încă cuvântul său. Suntem datori să vestim acest cuvânt tuturor celor care nu-l cunosc, însă pentru a-l putea vesti trebuie mai întâi să avem acea credință în sufletul nostru, pentru a putea fi adevărați misionari.

Cei prezenți la această întâlnire au putut urmări pentru început un scurt documentar cu privire la această țară de misiune care este Kenya. În acest fel, s-a putut pătrunde, chiar și pentru scurt timp, în inima și ambientul cultural, religios și social al acestei țări.

Fiecare dintre cei care și-au desfășurat anul pastoral ca misionari în Kenya a mărturisit că a primit vestea cu emoție, dar în același timp cu entuziasm și încredere, hotărâți de a face lucruri frumoase și de a fi un real ajutor pentru munca desfășurată acolo.

În ceea ce privește așteptările pe care ei le-au avut și contactul cu realitatea de acolo, aceștia au declarat că totul a fost nou, în ciuda faptului că, înainte de a pleca, fuseseră pregătiți de colegi cu privire la realitatea de acolo și la modul în care viața își urmează cursul ei zilnic. Totul era cunoscut însă numai din fotografii și relatări ale unor experiențe importante pe care cei dinaintea lor le trăiseră.

Chiar și așa, nu au lipsit momentele frumoase, hazlii, dar și momente de încercare și de muncă.

Părintele Ionuț Imbrișcă, actualmente formator la Seminar, a mărturisit că a plecat la drum cu un gând, un moto, al Maicii Tereza de Calcuta, pe care părintele spiritual din Seminar i l-a propus spre meditare: a face lucruri frumoase pentru Domnul. A fost un gând care l-a însoțit pe toată perioada cât a fost misionar în Kenya.

Părintele Dominic-Sorin Ciobanu, vicar în Parohia Onești "Sfinții Petru și Paul", întrebat fiind despre modul în care a perceput experiența misionară, a declarat că este greu să încadrezi într-un tipar anume experiența misionară din Kenya. Este vorba de un plan al lui Dumnezeu, pe care îl trăiești în mod personal, subiectiv și care nu poate fi limitat într-o numită definiție.

Studentul Cezar-Dămoc Chelaru, din anul V, a prezentat câteva tradiții proprii acelei zone, care pentru continentul european par ciudate și care îngreunează într-un anumit fel munca de evanghelizare a misionarilor. Amintim aici, rolul femeii și statutul bărbatului care sunt într-un contrast puternic: femeia este cea care face toată munca, în timp ce bărbatul este cel care ia hotărârile și deciziile pentru întreaga familie.

Părintele Florin Sescu a amintit faptul că în primele momente misionare din acea zonă li s-a permis misionarilor să vestească Evanghelia doar femeilor și copiilor. Părintele Ionuț a declarat că această permisiune a fost dată numai pentru ca cei care conduceau acele triburi să se elibereze cumva de perseverența misionarilor. Totuși, chiar și așa, evanghelizarea făcută copiilor și femeilor s-a dovedit a fi foarte rodnică, întrucât aceste persoane au fost cele care, mai târziu, au oferit o mărturie vie a ceea ce misionarii le-au vestit.

Părintele Cristian Bîrnat, vicar la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a declarat că permisiunea oferită misionarilor a fost oferită pe baza faptului că în acele comunități bărbații sunt cei care iau deciziile și în acest fel bătrânii nu riscau ca tradiția lor să fie compromisă de munca de evanghelizare a misionarilor. Femeile și copii nu sunt un factor de decizie în societate și în acest fel tradiția este protejată. Totuși, munca misionară a dat roade deoarece este mult mai ușoară evanghelizarea în momentul în care primești mărturii vii din interiorul societății.

În ceea ce privește realitatea de acolo, părintele Eusebiu Bulai, vicar la Parohia "Sfânta Tereza" din Piatra-Neamț, a declarat că populația din acea zonă, în care se află și teritoriul de misiune al Diecezei de Iași, mai exact la Maikona, se confruntă cu lipsa apei potabile, centrul misionar fiind cel care de cele mai multe ori vine în întâmpinarea și ajutorul lor, deoarece aceasta beneficiază de rezervoare în care este adunată apa de ploaie care apoi este filtrată și purificată. Trebuie însă ținut cont de faptul că este vorba de o zonă deșertică în care ploile sunt foarte rare, iar uneori lipsesc cu desăvârșire. De aceea, populațiile tribale caută locuri cu multă vegetație în care să își poată desfășura viața cotidiană.

În continuarea întâlnirii, studentul Anton Galațanu, din anul V, a prezentat, prin intermediu unui colaj powerpoint, activitățile desfășurate în perioada anului pastoral în Kenya, precum și multe realități surprinse în acea perioadă.

Activitatea misionară în Kenya este complexă și în același timp dificilă. Este complexă, deoarece există mai multe nivele de evanghelizare, numeroase proiecte atât spirituale, cât și în ceea ce privește construcțiile care sunt de un real folos pentru munca misionară. Dificultatea este reprezentată de limba populației și în special de limbile tribale folosite în acea zonă. Este greu pentru un misionar să se adreseze locuitorilor în engleză. Toți cei care au desfășurat muncă misionară în Kenya recunosc faptul că le-ar fi fost mult mai ușor dacă ar fi cunoscut limba triburilor, fapt ce ar fi permis o mai ușoară elaborare și punere în practică a muncii de evanghelizare. Munca misionară începe în primul rând din comunicarea cu oamenii, însă nu în predici fulminante, ci discuții simple, pe înțelesul oamenilor. Însă pentru a capta atenția mai marilor tribului, trebuie să mergi cu daruri. Totuși, prin proiectele realizate de misionari, actualmente, șefii triburilor cer construirea de grădinițe din necesitatea pentru educație. Totuși, creștinismul penetrează foarte greu în cultura proprie a locuitorilor de acolo, a declarat părintele Cristian. Statul a început de curând să se preocupe de populație, încercând să instituționalizeze centrele create de misionari: grădinițe, școli și dispensare.

Părintele Florin le-a adus în atenția tuturor celor prezenți o figură importantă a misiunii din Maikona: Dulacha, care, după cum a precizat părintele Cristian, este o victimă a culturii tribului. Este vorba de o persoană care, deși în copilărie a fost oprit să învețe, a căutat să învețe cât mai multe limbi străine care l-au ajutat să intre în contact cu tot mai mulți oameni. Preocuparea sa a continuat și după căsătorie, așa încât s-a preocupat îndeaproape ca proprii săi copii să primească o educație bună, să meargă la școală și să învețe cât mai mult. Dulacha s-a bucurat cu ceva ani în urmă de o scurtă vizită făcută în România cu ajutorul centrului misionar.

În continuare, toți cei care și-au desfășurat anul pastoral în teritoriul de misiune din Kenya au răspuns unor întrebări adresate de cei prezenți. Printre acestea s-a remarcat întrebarea privitoare la motivația lipsei de preoți misionari în aceste teritorii în ciuda faptului că toți cei care au fost acolo s-au întors pe deplin entuziasmați de ceea ce au întâlnit acolo. Părintele Florin a declarat că este vorba de o întrebare retorică și care îi privește pe toți cei care se pregătesc să lucreze în secerișul Domnului. Efectul societății este însă mult prea puternic, fiind mai ușor să privești detașat ceea ce se întâmplă acolo. Întrebarea zace în inima fiecăruia: De ce nu pot merge eu ca misionar în Kenya sau în orice alt teritoriu de misiune? Răspunsul suntem datori să îl dăm fiecare dintre noi.

Părintele Benone Lucaci, rector al Institutului, a prezentat pe scurt începutul misiunii române din Maikona, susținută de Dieceza de Iași, fiind vorba de primul moment al evanghelizării din acel teritoriu.

La final au fost invitați să ia cuvântul studenții care pleacă în acest an în Kenya. Este vorba de patru studenți seminariști care își vor desfășura anul pastoral ca misionari: doi din partea Diecezei de Iași și alții doi din partea Arhidiecezei de București. Cei patru pleacă cu mult entuziasm și nerăbdători să ofere din puținul lor pentru edificarea, creșterea și consolidarea activității misionare de evanghelizare din Kenya.

Părintele Florin le-a mulțumit tuturor pentru curajul de a da mărturie despre activitatea desfășurată în teritoriile de misiune pe parcursul celor trei întâlniri misionare desfășurate luna aceasta. Totodată, părintele le-a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă o asemenea inițiativă printre care se numără părintele rector Benone Lucaci și părintele Ionuț Imbrișcă. Părintele rector și-a manifestat mulțumirea și bucuria pentru aceste întâlniri care au servit la încurajarea și "sădirea" gustului misionar în sufletele participanților.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 octombrie: Iași: Vestitori curajoși pe străzile lumii... Misionar în Kenya

* * *

Iași: Vestitori curajoși pe străzile lumii... în Coasta de Fildeș

ITRC: Vestitori curajoși pe străzile lumii: Misionar în Ecuador


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat