Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Trebeș: Peregrinatio Mariae și misiuni populare

În perioada 24-27 octombrie 2013, Parohia "Sfântul Isidor Plugarul" din Trebeș a trăit momente de binecuvântare și har cu ocazia vizitei icoanei miraculoase a sfintei Fecioarei Maria de la Cacica și a misiunilor populare ținute de pr. Petru-Sebastian Tamaș.

"Și de unde mie fericirea aceasta ca să vină la mine Maica Domnului meu?" (Lc 1,43) Cu acest cuvinte pline de uimire și bucurie ale Elisabetei la primirea Mariei, comunitatea îmbrăcată în straie de sărbătoare și cu flori în mâini a primit pe "valea Trebeșului" icoana cu sfânta Fecioară Maria de la Cacica, care nu a venit singură, ci cu Fiul ei prea iubit în brațele sale. A urmat salutul pr. paroh Laurențiu Cucuteanu și rugăciunea pentru familii adresată sfintei Fecioarei Maria de către o familie.

Au urmat zilele de misiunii populare care au fost animate cu diverse momente de întâlnire cu Dumnezeu, cu sfânta Fecioară Maria și cu sine: două sfinte Liturghii în fiecare zi, oră de adorație, veghe mariană, recitarea Rozariului, Calea Sfintei Cruci și ocazii de spovezi.

Icoana sfintei Fecioarei Maria de la Cacica a poposit sâmbătă în filiala Pădureni unde credincioșii au avut ocazia de a o venera pe Măicuța sfântă.

Cuvintele pline de har au fost rostite de pr. Petru-Sebastian Tamaș. Fiecare predică era însoțită de îndemnuri și provocări pentru familii care nu aveau cum să nu atingă inima și conștiința fiecărui creștin. Părintele ne-a invitat să spunem cu voce tare "Isuse, ai milă de mine!" "Isuse, salvează-mă!" "Nu vreau să mai păcătuiesc, ajunge!", iar în toate încercările vieții scutul nostru să fie mereu credința. Astfel soțul a fost invitat să fie un sculptor bun pentru soția sa, iar soția să fie la fel pentru soțul său, prin iubire, dăruire, respect, fidelitate și rodnicie. Dumnezeu a încredințat fiecăruia câte o bucată de marmură. La sfârșitul vieții vor fi judecați de capodopera frumoasă pe care au reușit să o modeleze iar în calitate de părinți să nu uite că fiii merg pe urmele lor.

A fost plăcut să vezi mame care, ținându-și copii în brațe, îi aduceau în fața Icoanei pentru a o venera, punându-și toată încrederea în ea. A fost plăcut să vezi oameni venind în orice moment al zilei, care și-au lăsat treaba și cu credință îngenuncheau cu istoria lor în fața icoanei. O priveau pe Mama și Mama își privea copiii dintre care mulți erau gârboviți de povara anilor pe care îi aveau, dar cu dorința în suflet de a se converti, atât ei cât și copii lor, găsind în fața Mariei curajul de a înfrunta viața. Ori să vezi copii și tinerii care veneau cu ochii curioși, care se lăsau priviți de Maria, o sărutau și plecau cu speranță că Maria nu-i va părăsi niciodată pe drumul vieții.

Procesiunea cu icoana sfintei Fecioarei Maria de la Cacica pe străzile satului a fost grăitoare pentru toți creștinii catolici și ortodocși din sat. Întreaga comunitate cu lumânări în mâini a cântat și s-a rugat sfintei Fecioare Maria implorând binecuvântarea sa peste casele, gospodăriile, satul în care trăiesc și a cerut milostivirea lui Dumnezeu pentru cei dragi care au plecat dintre noi.

Mulțumim păstorului nostru, episcopului Petru Gherghel, care a fost alături de noi la sfânta Liturghie de încheiere a sfintelor misiuni și a pelerinajului icoanei miraculoase a sfintei Fecioarei Maria de la Cacica, invitându-ne ca atunci când ne va fi dor de Maria să-i întoarcem vizita.

Ultimul moment de rugăciune de la 15.30 a fost unul emoționant știind că Maica Domnului urma să plece pentru a vizita o altă comunitate. După aceste zile de reînnoire spirituală a comunității noastre, cu chipurile luminate, sufletele împăcate și cu lacrimi în ochi ne-am luat rămas bun de la icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Dar Maria nu a plecat, ea rămas cu noi prin copia icoanei care ne-a fost oferită și care ne va aminti de aceste momente de har pe care le-am trăit în aceste zile.

Tinerii din Parohia Trebeș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-27 octombrie: Trebeș: Peregrinatio Mariae și misiuni populare


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat