Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noi cărți

De vorbă cu Isus - rugăciune cu... o pâine pentru fiecare zi, scrisă de Agustin Filgueiras Pita, Evanghelia în viața copiilor - omilii pentru Anul A, de Stanislau J. Klimek, Compendiu de drept canonic, de Ioan Tamaș și Gramatica limbii latine, de pr. Claudiu Dumea - sunt patru noi titluri pe care Editura "Sapientia" le propune cititorilor.

*

De vorbă cu Isus - rugăciune cu... o pâine pentru fiecare zi

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții De vorbă cu Isus - rugăciune cu... o pâine pentru fiecare zi, scrisă de Agustin Filgueiras Pita și tradusă în limba română de pr. Paul Budău. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 381 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 30 lei.

Rolul și importanța povestirilor în instruire și educare sunt bine cunoscute; poveștile asigură dezvoltarea intelectuală a copiilor, furnizând și întregind cunoștințe într-un mod atractiv. Aportul unor pilde nu este de neglijat nici în viața celorlalte categorii de vârstă, deoarece ele influențează dezvoltarea morală corectă.

Cartea de față este rodul unei prezențe continue a autorului, Agustin Filgueiras Pita, în mijlocul copiilor, cei care de altfel au inspirat această carte: "multe sunt harurile pe care le datorez lui Dumnezeu; însă unul dintre marile daruri pe care mi le-a făcut Domnul a fost să petrec cea mai mare parte din viața mea printre copii", spune autorul în introducerea cărții; "o mulțime de lecții mi-au dat micuții de-a lungul a 34 de ani dedicați învățământului. Poate că mai mult am învățat decât am predicat".

Dacă în școală povestirea este metoda prin care învățătorul sau profesorul transmite unele cunoștințe care nu pot fi dobândite de copii prin experiența personală, povestirile consemnate în această carte au menirea de a ne da câte "o pâine pentru fiecare zi", un punct de reflecție cu rol formativ. Prin varietatea, bogăția și noutatea ideilor pe care le cuprind, povestirile contribuie la lărgirea sferei spirituale, la dezvoltarea unui comportament cât mai autentic și la o educația morală.

Ca o structură generală a acestei culegeri avem cele douăsprezece luni ale anului, care, la rândul lor, sunt divizate pe teme specifice fiecărei zile, precum: "Ce face Dumnezeu?", "Izvorul fericirii", "Luxul de a gândi", "Aventura de a trăi", "Dumnezeu îl revalorifică pe om" etc.

Dumnezeu este iubire, fericire, bucurie. Tot ceea ce există bun și bucuros provine de la el. Pentru aceasta, a fi departe de Domnul înseamnă a fi departe de fericire. Așa cum îi spunea fericitul papă Ioan Paul al II-lea unui om care avea ceva timp de când se depărtase de viața de credință: "Ce rău se simte cineva atunci când este departe de Dumnezeu! Întoarce-te!". Fără Dumnezeu nu există pace, fericire, nici bucurie care să dureze. Doar el poate sătura foamea de fericire pe care cu toții o avem în interiorul nostru. Ce rău se simte cineva atunci când este departe de Dumnezeu!"

Parcurgerea drumului de fiecare zi cu această culegere de povestioare însoțite de scurte meditații pot fi benefice atât la nivel personal, îmbogățindu-ne și întărindu-ne viața interioară, cât și la nivel comunitar, devenind noi înșine niște ghizi pentru aproapele nostru.

Ștefan Tamaș

*

Evanghelia în viața copiilor. Omilii pentru Anul A

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Evanghelia în viața copiilor. Omilii pentru Anul A, scrisă de preotul polonez Stanislau J. Klimek și tradusă în limba română de Andrei Adam Motyka. Cartea apare în colecția Omiletică, formatul 14x20 cm, are 338 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

Limbajul nostru, experiențele noastre vor fi mereu nepotrivite pentru a vorbi despre Dumnezeu. Totuși, pentru a putea vorbi despre Dumnezeu oamenilor în modul cel mai potrivit trebuie să plecăm întotdeauna de la Biblie. Și aceasta cu atât mai mult în cazul copiilor. Ei pot recepționa mesajul lui Dumnezeu mai ușor cu ajutorul unor imagini sau povestioare. Este metoda pe care a folosit-o și Isus în fața celor care-l ascultau: le vorbea în parabole pentru a se face înțeles.

Evanghelia în viața copiilor, așa cum se intitulează cartea recent apărută la Editura Sapientia, este o culegere de omilii scrise de preotul polonez Stanislau J. Klimek și traduse în limba română de Andrei Adam-Motyka. Ea s-a născut dintr-o experiență pastorală personală a autorului, după cum mărturisește el însuși în introducere: "O singură dată am avut prilejul să predau copiilor religia. Aceasta se întâmpla cu vreo patruzeci de ani în urmă când, în calitate de student la teologie, am pregătit un grup de copii la prima sfântă Împărtășanie și nu a fost deloc, recunosc, așa cum mi-aș fi dorit. La baza acestei culegeri se află o îndelungată muncă desfășurată în bibliotecă. La început, am intenționat să public numai o culegere de însemnări utile în pregătirea predicilor pentru copii. Mai apoi, mi-a venit ideea de a elabora materialul adunat, prezentându-l sub forma unor predici gata făcute. Dacă am reușit sau nu, vor aprecia confrații mei preoți".

În această carte, autorul și-a dorit să prezinte un material conținând mai mult gânduri ilustrative decât noțiuni de exegeză, dogmatică etc. În acest sens, în introducere sunt prezentate câteva riscuri cu privire la folosirea pildelor într-o omilie. Un mare risc, alături de plictiseală, ar fi îndepărtarea ideii de tema fundamentală și pierderea încărcăturii doctrinare, gândirea copilului fiind atrasă de frumusețea povestirii.

Deși multe sunt pildele ce pot fi asociate cu ușurință unui text biblic, autorului îi este teamă că nu întotdeauna a reușit să le aleagă pe cele mai potrivite, care să fie strâns legate de respectivul fragment din evanghelie. Acest lucru se va observa îndeosebi în acele omilii în care a folosit două sau chiar mai multe pilde. Multitudinea imaginilor și acțiunilor distruge unicitatea experienței și distrage atenția. A căutat aproape întotdeauna să se limiteze la comentarea evangheliei și rareori a făcut referință la primele două lecturi. În selectarea materialului și în temele abordate, a căutat să folosească un ton corect, vesel și chiar glumeț, evitând elementele fanteziste, sentimentaliste, amenințările, pedepsele ori descrierea atrocităților (iadul). Cea mai mare parte a predicilor se adresează copiilor peste 10 ani.

Ceea ce scria cardinalul Albino Luciani, cel care avea să devină papa Ioan Paul I, cu privire la misiunea cateheților se potrivește foarte bine și predicatorilor: "Pe când eram încă preot, mi se spunea că textul este numai un reazem, un imbold, nu un fotoliu confortabil în care învățăceii să se instaleze comod". De aceea, această culegere de texte al preotului Stanislau J. Klimek, care își propune să îmbine într-un mod armonios partea doctrinară ce este transmisă de textul biblic propus de Biserică și paralela realizată prin expunerea unei povestioare, voiește să vină în ajutorul predicatorilor, care deseori se confruntă cu unele dificultăți în ilustrarea cât mai corectă și mai atractivă a textului biblic proclamat, în special copiilor.

Ștefan Tamaș

*

Compendiu de drept canonic

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Compendiu de drept canonic, scrisă de Ioan Tamaș. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 17x24 cm, are 640 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

"Codul de drept canonic este absolut necesar Bisericii. Fiind constituită ca un organism social și vizibil, Biserica are nevoie de norme, pentru ca structura ei ierarhică și organică să fie vizibilă, exercitarea funcțiilor ce i-au fost încredințate de dumneiezescul Întemeietor, îndeosebi puterea sacră și administrarea sacramentelor, să fie bine organizată, legăturile reciproce dintre credincioși să fie reglementate după dreptate bazată pe caritate", spunea fericitul papă Ioan Paul al II-lea în Constituția apostolică Sacrae disciplinae leges, prin care a promulgat noul Codex Iuris Canonici al Bisericii Romano-Catolice, la 25 ianuarie 1983.

După intrarea în vigoare a acestui Cod de drept canonic, adică în Duminica I din Advent a aceluiași an (27 noiembrie), au început să apară din ce în ce mai multe traduceri ale sale în limbile naționale, însoțite deseori de multiple comentarii realizate de prestigioși canoniști din diferitele universități ecleziastice. Prima traducere a acestui Cod în limba română, însoțită de textul original latin, a fost publicată în anul 2004 la Editura "Sapientia", iar a doua ediție a apărut în anul 2012, ca urmare a modificărilor operate de papa Benedict al XVI-lea.

Dreptul canonic, care se vrea a fi o oglindă și o transpunere în limbaj juridic a Conciliului Vatican II (1962-1965), deoarece preia cu fidelitate doctrina acestuia, are în vedere prezentarea principiilor și normelor Bisericii după care se organizează, se conduce și își desfășoară misiunea sub aspectul ei văzut de comunitatea creștină. De asemenea, el analizează și modul în care principiile ecleziologice sunt aplicate în viața Bisericii. Codul de drept canonic este un text de ecleziologie. Și, fără nicio îndoială, este textul de ecleziologie care se bucură de autoritatea cea mai mare, fiind un text foarte mult folosit și comentat.

Un astfel de comentariu la noul Cod a fost realizat și de părintele Ioan Tamaș, profesor emerit de drept canonic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, având ca titlu Compendiu de drept canonic. În acest Compendiu, rod al unei lungi experiențe didactice, sunt reluate, revizuite și reîntregite cursurile pe care părintele Tamaș le-a ținut mai multor serii de studenți seminariști de la Institutul Teologic din Iași.

După o scurtă introducere în drept, în general, și în cel canonic, în special, urmează prezentarea și comentarea canoanelor care alcătuiesc cele șapte cărți ale noului Cod, punând accent pe legile care au o mai mare relevanță din punct de vedere pastoral, cum sunt, de exemplu, cele referitoare la taina Căsătoriei. La sfârșitul lucrării părintele Tamaș indică și o bibliografie selectivă.

Cartea I a Codului este o introducere generală la întregul Cod și chiar la întregul drept al Bisericii Latine. În cea de-a doua carte se pornește de la bază, vorbindu-se mai întâi despre credincioși în general, despre demnitatea lor, despre drepturile și obligațiile lor; în continuare se tratează despre clerici, despre ierarhia Bisericii și, în final, despre institutele de viață consacrată. Cartea a treia și a patra tratează despre cele două funcții importante ale Bisericii: aceea de a învăța și de a sfinți. A cincea carte vorbește despre bunurile temporale ale Bisericii, iar în final, ultimele două cărți tratează despre sancțiunile în Biserică și despre procese.

Recomandăm acest Compendiu în special studenților teologi, dar și tuturor celor care doresc să ajungă la o mai bună înțelegere a Codul de drept canonic al Bisericii Romano-Catolice și, folosind expresia fericitului papă Ioan Paul al II-lea din Constituția apostolică Sacrae disciplinae leges, a "caracterului său de complementaritate în raport cu învățătura Conciliului Vatican II".

Laurențiu Turbuc

*

Gramatica limbii latine

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Gramatica limbii latine, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Dicționare și enciclopedii", formatul 14x20 cm, are 432 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Limba latină era limba vorbită în antichitate în regiunea din jurul Romei numită Lazio (Latium), de unde provine și denumirea de "latină", limba vorbită în Latium. A câștigat o importanță majoră ca limbă oficială în Imperiul Roman.

Toate limbile romanice provin din latina-mamă, iar multe cuvinte la baza cărora stă limba latină sunt răspândite în alte limbi moderne, precum engleza. Este limba oficială a Bisericii Romano-Catolice, ceea ce-i include și statutul de limbă oficială a Vaticanului.

Într-un interviu luat de lui Antonio Gaspari profesorului Manlio Sodi, decan al Pontificium Institutum Altioris Latinitatis, acesta spunea: "Observând limbile noastre «neo-latine» nu putem neglija originea «latină» a vorbirii noastre. Însă acest lucru ar fi lipsit de importanță dacă am uita că partea cea mai mare din patrimoniul cultural al antichității, care s-a dezvoltat în jurul bazinului mediteranean, a ajuns până la noi în limba latină și greacă. De aceea, a cunoaște latina constituie cheia pentru a putea avea acces la acest imens patrimoniu la care privesc cu interes popoare foarte îndepărtate de spațiul nostru geocultural și totuși fascinate de o limbă care cuprinde comori de cultură care inundă umanitatea".

De asemenea, amintea și papa Benedict al XVI-lea în exortația Sacramentum caritatis: "Este o responsabilitate culturală enormă aceea care se află în Biserica «latină», mai ales luând în considerare faptul că documentele sale oficiale sunt date în această limbă și este codificată în limba latină liturgia sa oficială".

Dar de această mare importanță nu este convinsă numai Biserica Catolică. De exemplu Andrei Pleșu spunea într-un articol din Dilema Veche (Dilema veche, Anul VI, nr. 257 - 21 ianuarie 2009): "Studierea limbilor clasice în general, în mod special a limbii latine și a civilizației romane, care, prin intermediul dreptului roman, a pus bazele instituționale ale primei Europe unite, reprezintă pentru educația tineretului european de azi o necesitate absolut obiectivă și, totodată, o forță indipensabilă echilibrului internațional. Latinitatea joacă un rol central și universal în schimbul de idei, în conlucrare și integrare. Iată de ce subliniem încă o dată faptul că programele școlare nu trebuie să compromită transmiterea valorilor spirituale și culturale ale moștenirii latinității și lumii clasice".

Acest ghid de limbă latină propus de pr. Claudiu Dumea, profesor emerit de liturgică și de limbă latină la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, are menirea de a suscita dorința de a studia această limbă atât de necesară Bisericii, dar și societății. Cursul cuprinde două părți principale, morfologia și sintaxa, precedate de o scurtă prezentare a noțiunilor de fonetică. Fiecare lecție este alcătuită din trei părți complementare între ele: o parte de expunere a temei gramaticale, o parte de observații și o parte de exerciții, necesare oricărui studiu de limbă.

Ștefan Tamaș

* * *

De vorbă cu Isus - rugăciune cu... o pâine pentru fiecare zi,
Agustin Filgueiras Pita, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-120-7, 14x20 cm, 382 p., 30 lei

Evanghelia în viața copiilor - omilii pentru Anul A,
Stanislau J. Klimek, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-119-1, 14x20 cm, 337 p., 20 lei

Compendiu de drept canonic,
Ioan Tamaș, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-111-5, 17x24 cm, 640 p., 40 lei

Gramatica limbii latine
Pr. Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-110-8, 14x20 cm, 432 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat