Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: "Zilele familiei"

În sintonie cu linia pastorală a Diecezei de Iași care "prețuiește familia", la inițiativa pr. Iosif Demeter, parohul comunității, și a pr. Claudiu Bulai, vicar, în perioada 24-26 octombrie 2013, în Parohia Valea Mare au avut loc "Zilele familiei" la nivel parohial.

Încă de la deschidere, familii, soți, soții, copii, dar și vârstnici sau mai ales vârstnici și-au ocupat din timp locurile în bănci și s-au pregătit să asculte...

"Omul a fost creat de Dumnezeu pentru comuniune! Acesta este cel mai elementar act de credință; o spune trupul nostru, o spun părinții noștri care ne-au conceput în urma unui act de iubire, o atestă miliardele de oameni care ne-au precedat, o spune Sfânta Scriptură, Tradiția și Magisteriul. Creat sub cele două forme, bărbat și femeie, omul a fost rânduit încă de la început să fie «asociatul» lui Dumnezeu în planul creației. Iar de atunci, chiar dacă într-o formă naturală, există căsătoria și familia, celula de bază a societății, cea pe care Isus Cristos a ridicat-o la rang de sacrament, comunitate de iubire și de viață".

A fost o sfântă Liturghie, cu o primă reflexie... și așa s-a încheiat ziua întâi.

A doua zi, cu și mai mulți oameni prezenți, i-a avut ca protagoniști pe Cristos și Biserica sa.

"Nu se poate disocia Isus de Biserică, după cum Biserica nu se poate disocia de familie. Familia este parte a Bisericii, iar Biserica este formată din familii. La nunta din cana Galileii, Isus, întemeietorul sacramentului căsătoriei, dă sens, valoare și demnitate familiei veterotestamentare care "rămăsese" fără har. "Nu mai au vin!" (In 2, 3).

Încurajată și binecuvântată de prezența sa, instituția familiei intră într-o nouă eră, aceea a harului. Iubirea este condiția sine qua non a întemeierii ei. Comuniunea dintre soți, ajutorul reciproc și deschiderea spre viață sunt principalele priorități, iar forma trăirii lor este aceea a acceptării cu răbdare a slăbiciunilor celuilalt, zi după zi, încercare după încercare, dar și bucurie după bucurie".

De un real folos s-a dovedit a fi și întâlnirea cu tinerii parohiei care au fost interesați să pătrundă puțin din tainele a ceea ce înseamnă îndrăgostirea și iubirea adevărată.

Și a fost din nou o sfântă Liturghie solemnă, precedată de parcurgerea Căii Sfintei Cruci a familiei... și aceasta a fost a doua zi.

Iar ultima, încununare a celor dinainte, a fost ziua "cheie", cea care a dat sens practic reflecțiilor din zilele anterioare. Ne-am unit cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu toate familiile prezente la aceeași oră în piața "Sfântul Petru" pentru "Ziua familiei" din cadrul Anului Credinței.

Ne-am îndreptat spre familie, i-am deschis poarta și am intrat în curte, apoi în casă, iar ea ne-a primit cu drag și cu bucurie. Acolo am văzut încă o dată că este comunitate de iubire și că doar iubirea este cea care îi dă sens, valoare și demnitate. L-am întâlnit pe soț cu "înclinațiile" sale, poate mai puternice decât ale soției, și l-am rugat s-o înțeleagă și pe ea, să-i înțeleagă organismul, limitele, dar și psihologia ei specifică. Apoi am rugat-o pe soție să-l înțeleagă mai mult și pe soț; să nu-l provoace în momentele lui de oboseală, de nervozitate excesivă, ci să-l încurajeze, să-l mângâie, să-l întărească și să-l aprecieze la adevărata lui valoare. I-am rugat pe copii să-i iubească, să-i asculte și să-i respecte pe părinți, dar pe părinți i-am rugat să fie "sinceri" în educația copiilor lor; să nu le permită totul fără a le cere nimic în schimb, să-i învețe de mici să spună "Mulțumesc!" și "Te rog frumos!", expresii atât de necesare în viața de familie, dar și gesturi care îi pregătesc încă de mici pentru viitoarea lor viață de familie.

Nu a lipsit din program conferința specială dedicată rolului suferinței mamei și importanța ei pentru mântuirea sufletului și pentru binele familiei, conferință susținută cu multă dăruire de către doamna Eugenia Dămătăr, masterantă la Institutul Pontifical "Fericitul Ioan Paul al II-lea", pentru Studii despre Căsătorie și Familie din cadrul Universității Pontificale din Roma-Lateran, dar și coordonatoare a Uniunii Milostive a Mamelor Creștine.

Și pentru ca seara, ca și "Zilele familiei" să nu se termine fără a lăsa un semn palpabil, la sfârșitul sfintei Liturghii, uniți cu toate familiile prezente în Piața "Sfântul Petru" din Roma și cu Sfântul Părinte Francisc, împreună cu familiile din Valea Mare, dar și cu Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine, însoțite de către Surorile Patimii din Butea, l-am adorat pe Isus prezent în taina euharistică, ca mulțumire pentru zilele frumoase petrecute la Valea Mare. S-a lansat apoi primul pliant al Oficiului pentru Pastorația Familiilor și a Laicilor, cu tema "Iubirea de la simplul sentiment la viața de familie".

La sfârșit le-am lăsat pe familii să tragă concluzia necesară, să înceapă sau să reînceapă, dar oricum ar face, să nu uite că iubirea lui Dumnezeu este parte din marele proiect care se cheamă "familia creștină".

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 octombrie: Valea Mare: "Zilele familiei"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat