Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Africa: Episcopii cer "dezvoltare și democrație pentru încetarea migrațiilor"

Luare de poziție în privința crizei din Lampedusa: Africa trebuie să promoveze cooperarea între state, iar Europa să demonstreze mai multă compasiune față de migranți

"Drama migrațiilor, numărul tot mai mare de tineri care își riscă viața ca să fugă din Africa, reflectă profunzimea bolii unui continent care încă nu garantează condiții favorabile de dezvoltare, educație și asistență medicală".

Episcopii africani iau poziție față de tragedia de la Lampedusa prin scrisoarea semnată de către vicepreședintele Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (Secam), arhiepiscopul de Kumasi, Gabriel Anokye.

"După 50 de ani de independență, Africa este încă înghițită de violențe și de grupări armate ilegale care continuă să amenințe siguranța populației.". Fuga de aceste situații este cauza tragediei de la Lampedusa. Episcopii se declară "profund șocați și plini de regret" în fața numărului mare de morți și în special în fața tragediei din data de 3 octombrie 2013, când circa 400 de persoane și-au pierdut viața. Nu întâmplător, subliniază documentul Secam, o mare parte dintre bărbații, femeile și copiii victime ale tragediei provenea din Eritreea, țară oprimată de dictatură, și din Somalia, unde fundamentaliștii islamici Al-Shabab seamănă groaza în rândurile populației.

"Lipsa democrației și a respectării drepturilor omului constituie un teren fertil pentru protestele politice și pentru crizele ce stau la baza migrațiilor", afirmă documentul semnat de monseniorul Anokye, îndemnând totodată Biserica, societatea civilă și guvernele țărilor africane să reformeze politica și economia, singura cale de a răspunde tragediei migranților care își pierd viața căutând condiții de trai mai bune.

Secam face apel la Uniunea Africană, cerându-i să promoveze cooperarea dintre state și să acorde o atenție deosebită Somaliei și Eritreei. În același timp, episcopii africani cer Europei să "regândească legile referitoare la migrație și să-i trateze pe migranți cu mai multă compasiune".

(Traducere după www.vaticaninsider.it)

Centrul Misionar Diecezan Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat