Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sesiunea științifică "Rolul mass-mediei în Biserica locală. Centenarul revistei «Viața»"

Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, Facultatea de Teologie Pastorală, în colaborare cu Facultatea de filozofie "I. Duns Scotus", a organizat joi, 24 octombrie 2013, sesiunea științifică: "Rolul mass-mediei în Biserica locală. Centenarul revistei «Viața»", manifestare dedicată cercetării științifice în domeniul publicistic și dezbaterii presei religioase în mediul pastoral.

Sesiunea științifică a început la ora 16.00, prin cuvântul de deschidere al părintelui provincial Emilian Cătălin, care evocă în discursul său preocuparea fraților pentru cultură și activitățile sociale și aportul pe care l-au avut în Biserica universală din România prin activitatea editorială.

Prelegerea inaugurală a fost susținută de către pr. asist. univ. dr. Cristian Dumea, organizatorul acestei sesiuni științifice. Prin conferința sa intitulată "Revista Viața la 100 de ani", parcurge un scurt istoric al revistei editată pentru prima oară la Săbăoani, la 14 aprilie 1913, sub îndrumarea părintelui paroh Grațian Carpati și a părintelui Iosif Tălmăcel. Acesta afirmă: "Această revistă constituie o punte de legătură între generația veche și cea post-decembristă, care ne-a transmis cultivarea sentimentului de franciscanism, ecumenism, naționalism". Revista avea un caracter popular, astfel că "dorul de citit a pătruns în inima celor de la țară,". Forma literară a revistei era cât mai populară, dorindu-se cultivarea limbii române. Revista cuprindea articole variate precum: sărbătorile creștine, pilde, viețile sfinților, știri din parohiile franciscane, poșta redacției etc. Motoul ei rămâne reprezentativ și astăzi "Ține-te de învățătură și nu o părăsi, căci ea este viața ta!"

Moștenitoarea revistei "Viața" este revista înființată de către pr. Petru Albert, "Mesagerul Sfântului Anton" și reprezintă nostalgia după revista "Viața". Așadar, a urmat conferința "Revista Mesagerul Sfântului Anton, la 20 de ani", unde pr. Iosif Diac relatează: "Revista «Mesagerul Sfântului Anton» este o revistă de spiritualitate de formare a conștiinței religioase unde este exprimată frumusețea vieții creștine". Printre colaboratorii acestei reviste se numără: Anton Adămuț, Ana Blandiana, Nicolae Prelipceanu și mulți alți scriitori care ne orientează spre valorile evanghelice.

În a doua parte am asistat la conferința intitulată "Presa catolică în Dieceza de Iași: între naștere și renaștere", susținută de către pr. Cornel Cadar, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale. Acesta a făcut o cercetare istorică asupra a tot ceea ce se publică astăzi în Dieceza de Iași. Părintele afirmă: "Presa bună apare pentru a combate presa de proastă calitate și pentru apărarea cauzei catolice și întărirea credinței." Ceea ce remarcă pr. Cornel Cadar este interesul scăzut pentru citit și dispariția unor reviste religioase.

Ultima conferință intitulată: "Importanța revistelor parohiale în activitatea pastorală", prezentată de pr. Iosif Bișoc reliefează rolul laicilor în desfășurarea noii evanghelizări. Acesta susține: "Revistele parohiale sunt instrumente de difuzare a Cuvântului lui Dumnezeu. Revistele parohiale sunt necesare în toate parohiile catolice".

Participanții prezenți la această sesiune științifică au răsfoit cu mare plăcere numerele revistei "Viața", expuse public, căutând prin ele identitatea, exemple de credință, rădăcinile culturale, valorile românismului.

Fr. Mihai Percă


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat