Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Mitropolitul Hilarion despre raporturile cu catolicii și protestanții: "Creștinii au valori de apărat"

Raporturile, în ansamblu bune, cu catolicii; cele cu protestanții, caracterizate de lumini și umbre; colaborarea dintre Bisericile ortodoxe locale și pregătirea marelui conciliu; temerile pentru situația creștinilor din Irak, Egipt, Siria, Libia, Afganistan, Pakistan. A fost un discurs la 360 de grade cel al mitropolitului de Volokolamsk, Hilarion, președinte al Departamentului pentru Relațiile Ecleziale Externe din Patriarhia de Moscova, care a intervenit luni la deschiderea cursului de formare pentru noi episcopi la Școala de doctorat și înalte studii teologice "Sfinții Ciril și Metodiu", unde este rector. Hilarion a afirmat că viața Bisericii ortodoxe ruse a fost remarcată în ultimii douăzeci și cinci de ani de o renaștere de mare amploare. Grație enoriașilor ajutați de fundațiile caritative și cu sprijinul statal, au fost deschise în această perioadă douăzeci și cinci de mii de biserici și opt sute de mănăstiri. Un fapt care asumă importanță deosebită dacă se ia în considerare secularizarea rapidă a societății europene.

Tratând tema relațiilor intercreștine, mitropolitul a amintit că raporturile cu catolicii, dincolo de dialogul teologic, sunt caracterizate de mare sintonie în cadrul pastorației sociale și al apărării valorilor morale. "În acest sens avem un amplu domeniu de acțiune - a explicat el - pentru că în lumea contemporană ortodocșii și catolicii se află în fața acelorași provocări, în primul rând cel al ideologiei laice, care nu recunoaște nicio valoare morală absolută; de aici propaganda homosexualității în Occident, cu legalizarea unirilor dintre persoane de același sex și acordarea dreptului de adopție perechilor homosexuale". Cu privire la aceste probleme, "abordarea noastră este practic identică aceleea a catolicilor. Și astăzi, deși nu suntem în acord cu Biserica Catolică despre diferite probleme teologice și ecleziologice, putem lucra împreună la apărarea valorilor morale tradiționale. Dezvoltăm în mod activ această direcție".

Este diferit discursul cu lumea protestantă. În ajunul celei de cincisutea aniversări a Reformei, el se prezintă, conform responsabilului ortodox, ca un conglomerat disparat de comunități creștine, printre care unele sunt relativ apropiate de catolicism în timp ce altele s-au îndepărtat total. Anumite comunități protestante s-au alipit de valorile morale tradiționale (baptiștii ruși, de exemplu), dar în altele prevalează spiritul liberal. "În anii 60 și 80 din secolul trecut, sub influența mișcării feministe, liberalismul a incitat comunitățile protestante să introducă preoția feminină și, astăzi, episcopatul feminin. Cât privește doctrina morală - a mai spus președintele Departamentului pentru Relațiile Externe - ea a fost modificată în multe comunități și s-a aliniat la normele laice contemporane, unele deja au introdus un rit de binecuvântare a unirilor homosexuale". Cu aceste comunități, Patriarhia de Moscova a întrerupt orice tip de contact "deoarece considerăm că există o linie care nu se poate depăși".

Cu protestanții dialogul teologic este în situație de zăbavă, deși continuă cu unele comunități "cu scopul de a le avertiza cu privire la înaintări fatale". Rămâne colaborarea în domeniul social și în cadrul organizațiilor internaționale: "În acești ultimi ani problema persecuției împotriva creștinilor în Orientul Apropiat și în Africa de Nord a fost tratată împreună în ansamblul lumii creștine. După părerea mea, astăzi este problema numărul unu. Este vorba de a păstra creștinismul în regiunea în care s-a născut și în care a existat timp de două milenii". În această privință, Hilarion a amintit că în Irak, sub Saddam Hussein, trăiau un milion și jumătate de creștini, astăzi s-au redus la circa două sute de mii, și "observăm ceea ce se întâmplă în Egipt, unde musulmanii atacă bisericile copte, unde populația creștină este constrânsă la un exod în masă. Există tot mai puțini creștini în Libia, în Afganistan, în Pakistan și chiar și în Siria existența creștinismului este amenințată. Este în joc - a subliniat el - soarta unei întregi Biserici locale, Biserica din Antiohia. Este vorba despre o problemă foarte serioasă care cere eforturi de solidaritate, mai ales din partea Bisericilor creștine. Și trebuie să spun că dialogul nostru aduce unele roade bune".

În intervenția sa, mitropolitul de Volokolamsk s-a oprit, de asemenea, asupra marelui conciliu panortodox, a cărei pregătire continuă de peste cincizeci de ani. De fapt, în anul 1961, o conferință a pus pe tapet o sută de teme care trebuie dezvoltate, teme care apoi s-au redus ca număr. La prima adunare preconciliară panortodoxă, în anul 1976 la Chambésy, Bisericile au limitat discuția la zece teme esențiale: printre ele, diaspora ortodoxă, autocefalia și autonomia și modalitățile de a le proclama, dipticele, problema calendarului, impedimentele la căsătorie, postul, relațiile dintre Bisericile ortodoxe și restul lumii creștine, ortodoxia și mișcarea ecumenică, contribuția Bisericilor ortodoxe locale la afirmarea idealurilor creștine de pace, libertate, fraternitate și iubire între popoare, eliminarea discriminării rasiale. Despre aceste teme s-a vorbit în diferite ocazii la nivel interortodox și au fost redactate documente, totuși - a explicat Hilarion - unele vor trebui rescrise ținând cont de problematica actuală, îndeosebi de persecuțiile împotriva creștinilor în unele regiuni din lume. Pregătirea conciliului va trebui să fie minuțioasă, nu numai din punct de vedere al conținutului, ci și al procedurii, în așa fel încât să fie ascultată poziția fiecărei Biserici locale. Și în acest sens, a spus reprezentantul Patriarhiei de Moscova, principiul consensului trebuie să fie respectat în mod strict.

(După L'Osservatore Romano, 25 octombrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat