Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu pr. Heinz Kulüke, superiorul general al Misionarilor Verbiți (SVD)

"În situații dificile și crize, avem nevoie de speranță"

În perioada 12-19 octombrie 2013 a avut loc Adunarea Zonei Europene a Provincialilor Verbiți. Întâlnirea s-a desfășurat la Centrul Gaudium et Spes din Traian. Pr. Heinz Kulüke, superior general al congregației, a participat la adunare și s-a întâlnit, în ziua de 17 octombrie, alături de întregul grup de participanți, și cu PS Petru Gherghel la sediul episcopal din Iași. La finalul lucrărilor a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări, Traducerea interviului din limba engleză a fost realizată de Pr. Corneliu Berea.

• Bine ați venit în România. Știu că sunteți pentru prima dată în țara noastră. Aș dori deci câteva scurte date biografice, pentru ca cititorii să poată ști câte ceva despre dv.

Sunt de naționalitate germană și am intrat în Societatea Cuvântului Divin, o congregație misionară, acum 30 de ani. Am lucrat ca misionar în Filipine timp de 25 de ani. Acum un an am fost ales superiorul general al congregației.

• Ați lucrat foarte mulți ani în Filipine. V-aș ruga să oferiți câteva informații cu privire la activitatea dv. în acea țară.

Cei 25 de ani în Filipine au fost dedicați unei munci pastorale intense care i-a implicat mult pe tineri, în special printre cei mai săraci și marginalizați din periferii, însemnând activități pentru copiii străzii, grijă pastorală și muncă socială în favoarea familiilor cu dificultăți, precum și muncă de profesor la universitate. Am fost totodată și provincialul Provinciei de sud din Filipine, care numără 180 de confrați și circa 60 de tineri în formare, cu voturi temporare. Această provincie verbită are și unele instituții mai mari, cum ar fi universități, spitale, parohii, stații de radio. Am fost și un membru activ împotriva traficului de ființe umane și am lucrat pentru aceasta îndeaproape cu organismele guvernamentale.

• Numărul celor săraci este în creștere. Cândva ați afirmat că ar trebui să ne punem întrebarea de ce oare săracii sunt azi atât de săraci? Care ar fi răspunsul dv. și ce anume ar fi de făcut?

Nu putem nega faptul că numărul celor săraci este în creștere. Suntem totodată conștienți că Biserica și congregațiile călugărești, în general, se îndreaptă spre nevoile și preocupările celor săraci în diferite feluri. Numerele însă sunt mari și există situații și locuri în care Biserica pur și simplu nu mai face față nevoilor acestor oameni. O cale de a le veni în întâmpinare este aceea de a redefini și reevalua structurile existente, adică sistemele economice și acel capitalism care continuă să-i împingă pe oameni la marginile societății. Este alarmant să vezi cum grupurile sociale mai bogate se restrâng tot mai mult, în timp ce grupurile sociale mai sărace cresc exponențial. Trebuie să ne așezăm și să discutăm. Există o mare nevoie de dialog pentru a găsi opțiuni mai bune de a îngriji și de a împărți, pentru a ridica nivelul vieții umane.

• Pentru cei care nu știu: cine sunt Misionarii Verbiți și care este situația lor generală în lume?

Societatea Cuvântului Divin (sau Misionarii Verbiți) a fost întemeiată la Steyl, în Olanda, în 1875, de către Arnold Janssen, un preot diecezan, în perioada conflictului dintre stat și biserică, așa-numitul Kulturkampf, care a determinat ca multe grupuri religioase să fie expulzate și multe seminarii să fie închise în Germania. Societatea are 6.000 membri care lucrează în 75 țări. Pr. Janssen a mai întemeiat două congregații de surori: Slujitoarele Duhului Sfânt (SSpS), prezente și ele în România, precum și Slujitoarele Duhului Sfânt de Adorație Perpetuă (SSpSaP). Sunt circa 3.000 de surori SSpS și 370 de surori de adorație. Surorile contemplative se roagă zi și noapte pentru misiunile noastre, precum și pentru preoți, frați și surori.

• În ce țară verbiții sunt mai numeroși și care este situația vocațiilor?

În ciuda dificultăților de a avea mai multe vocații la preoție și la viața consacrată, congregația noastră a fost binecuvântată cu vocații. În ultimii șase ani 722 de membri cu voturi perpetue, frați și preoți, au primit prima lor misiune în diferite țări din lumea întreagă. Odată cu depunerea voturilor perpetue, își declară și disponibilitatea de sluji în misiunile noastre. În acest moment cele mai multe dintre vocații vin din Indonezia, Vietnam, India și Filipine. Avem un număr tot mai mare de vocații în Africa.

• Cum vedeți misiunea verbiților în România și ce ne puteți spune despre Centrul "Gaudium et Spes" din Traian?

Privind doar la situația Bisericii din România, în care numai 5% sunt catolici și populația în general este ortodoxă, cred că misiunea noastră este unică și specială. Fiind o congregație misionară, considerăm că avem de jucat un rol important: acela de a fi un indicator pentru Biserica locală că Biserica Universală este mult mai mare. Deși catolicii sunt o minoritate, prezența noastră ca o congregație misionară arată că Biserica este universală și că Biserica Catolică este prezentă pe tot globul. Acesta este motivul pentru care noi am fost invitați să lucrăm în România și aceasta a fost și dorința generației care a fondat prezența verbită aici, în special cel care a fost arhiepiscopul Bukovsky. În România suntem totodată doritori de a avea și vocații. Numele Centrului, Gaudium et Spes, spune totul. Există un nou parteneriat cu dieceza, cu scopul de a readuce oamenilor bucurii și speranțe după decenii de comunism. Prin prezența noastră, prin munca și acțiunile noastre, devenim un semn de speranță pentru oameni.

• Care ar fi cea mai mare bucurie a dv. ca verbit?

Personal, cea mai mare bucurie ar fi să avem vocații în România. În cei câțiva confrați români pe care-i avem am văzut talent pentru limbi, care este o înzestrare necesară pentru a lucra în misiuni.

• Dacă ar trebui să vă opriți asupra unui anume text biblic, care v-ar vorbi într-un mod special, pe care l-ați alege?

Întotdeauna port în inimă textul din 1Pt 3,15: "Dimpotrivă, sfințiți-l pe Domnul Cristos în inimile voastre, gata oricând să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră". De acest lucru are nevoie azi lumea. În situații dificile și crize, avem nevoie de speranță.

• Suntem la sfârșitul Anului Credinței. Ce credeți că trebuie făcut pentru a crește în credință?

Pentru a crește în credință avem nevoie de calea acțiunii și a contemplației. Credința fără acțiune nu ne conduce nicăieri. Trebuie să mergem spre cei săraci și să învățăm de la ei, de la adânca lor credință și contemplație.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat