Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna octombrie 2013

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 10 (286), octombrie 2013 se deschide cu scrisoarea pastorală Sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, în cuprinsul căreia PS Petru Gherghel îi aduce un emoționant omagiu ilustrului său predecesor la conducerea Diecezei de Iași, episcopul Anton Durcovici.

Mesajul central al scrisorii pastorale îl reprezintă profunda venerație pe care episcopul martir a avut-o pentru Sfânta Fecioară Maria, în cinstea căreia a luat câteva inițiative impresionante și curajoase, așa cum a fost memorabila consacrare a Eparhiei de Iași către Inima Neprihănită a Mariei, în ziua de 22 august 1948. Scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel se încheie cu un apel adresat preoților, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor, pentru ca "în toate bisericile, rugăciunea Rozariului, recomandată de episcopul Durcovici în vremuri grele, să fie recitată zilnic" în cursul lunii octombrie.

În cadrul rubricii Actualitatea, părintele Adrian Blăjuță semnează articolul Episcopii catolici la Bacău și Luncani, în cuprinsul căruia sunt prezentate principalele rezultate ale sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor din România, ale cărei lucrări s-au desfășurat în perioada 9-12 septembrie a.c. la Mănăstirea Fraților Carmeliți de la Luncani. Același autor semnează și articolul Rugăciune și post pentru pace, dedicat evenimentului din 7 septembrie a.c., atunci când "peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Sfântul Petru [...] ca răspuns la apelul papei Francisc de la rugăciunea "Angelus" din duminica precedentă, în care a convocat o zi de post și rugăciune pentru pace în Siria, în Orientul Mijlociu și în întreaga lume". În cadrul aceleiași rubrici, părintele Cornel Cadar publică prima parte a interviului acordat de PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, care a a vizitat din nou Iașiul, orașul în care s-a născut și a fost botezat. Interviul a fost realizat în dimineața zilei de 13 septembrie a.c., fiind de fapt "un dialog despre amintiri, vocație, frumusețile preoției și credință".

Continuă serialul Din istoria revistei, semnat tot de părintele Cornel Cadar, cu episodul al IX-lea, dedicat anilor 1921-1925 din istoria Luminii creștinului. Ca de obicei, serialul este completat de rubrica Gânduri la centenar, în cadrul căreia părintele Iosif Comorașu, fost director a Institutului Presa Bună în perioada 1992-2009, semnează în acest număr articolul Felicitări.

Rubrica Istorie este dedicată unei personalități ilustre a Diecezei de Iași, episcopul Mihai Robu (1925-1944), unul dintre cei mai valoroși colaboratori ai revistei "Lumina creștinului" și ocupantul locului al doilea în ceea ce privește numărul articolelor publicate în revistă (148). Rubrica Mesajul sfinților prezintă articolul Episcopul Anton Durcovici - "Rămas bun", al cărui subiect este întâlnirea de rămas bun din 5 aprilie 1948 dintre episcopul Durcovici și membrii Congregației Mariane din București. La rândul său, rubrica E bine de știut conține articolul De la cititori despre episcopul Anton Durcovici, în cuprinsul căruia semnatarul, dl. Daniel Banner, prezintă iconița dăruită de episcop în ziua de 12 iunie 1949 familiei Banner din Turnu Severin, cu prilejul vizitei pastorale efectuate de acesta.

Părintele Iosif Dorcu continuă serialul dedicat sanctuarelor mariane cu un articol despre sanctuarul Madonna di Bonaria (Cagliari), cel mai mare sanctuar marian din insula Sardinia. Papa Francisc a efectuat un pelerinaj la acest sanctuar în ziua de 22 septembrie 2013, prilej cu care "a celebrat sfânta Liturghie, s-a recules în fața statuii miraculoase și a avut întrevederi cu oameni ai locului, cu bolnavi, cu tineri".

În cadrul rubricii Pentru familie, părintele Felician Tiba semnează articolul Familia la școala credinței. Un gând devenit realitate, dedicat simpozionului care s-a desfășurat la sfârșitul lunii august la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, care a reprezentat prima întâlnire diecezană a familiilor. Rubrica Anul Credinței și Familia prezintă articolul Maria este prima credincioasă, semnat de părintele Alois Bulai. "Misterul lui Isus - scrie părintele - nu se poate separa de mama din care a voit să se nască", și care este "mama tuturor acelora care cred". Părintele Felix Roca continuă serialul Pașii credinței în cadrul rubricii Pentru tineri, cu articolul Hrana pentru viața veșnică.

La rubrica Misiuni, părintele Gabriel Cimpoeșu semnează articolul Lui Dumnezeu nu-i place să rămână dator, care prezintă un "exemplu frumos" petrecut cu patru ani în urmă în Parohia Djébonoua din Coasta de Fildeș, "pentru a ne îndemna să trăim credința fără să ne descurajăm". Părintele profesor dr. Anton Despinescu, un veteran al presei catolice din România, este autorul articolului Credința, condiție strictă, care pornește de la un citat din cartea profetului Isaia: "Dacă nu credeți, nu veți rezista". Tot părintele Despinescu semnează și articolul Fidelitatea răsplătită, în cadrul rubricii Mesaj terezian.

Recomandăm, de asemenea, articolele Vestitori curajoși pe străzile lumii, la rubrica Ziua Misiunilor (autor părintele Florin-Petru Sescu); Așa răspund copiii despre Isus, care este de o ființă cu Tatăl, la rubrica Pentru copii (prelucrare de părintele Felician Tiba); Cântul lui Octombrie (autor părintele Irinel Iosif Iosub); O clipă dumnezeiască (autor Antonel Duma); Moartea frunzei (autor Ovidiu Bișog); Înfăptuirea evanghelizării, la rubrica Tablete spirituale (autor părintele Cristian Chinez); Curier juridic, în cadrul rubricii Legea și Dreptul tău (autor avocat Mihaela Ciobanu).

Așa cum ne-a obișnuit, revista este bogat ilustrată, iar coperta prezintă o fotografie care îi reprezintă pe episcopii catolici din România în fața bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Bacău (10 septembrie 2013).

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.
 


lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat