Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Un trandafir alb pentru papa

Un grădinar care lucra în Grădinile Vaticanului i-a dăruit papei un trandafir alb, proaspăt tăiat. Era duminică, 8 septembrie 2013,

Poate că n-a fost nimic altceva decât darul delicat al unui suflet umil pentru cel pe care-l simte alături, pe care îl iubește și-l admiră1... Dar întotdeauna când ne ascultăm inima, Isus spune pentru toți și pentru noi înșine ceva cu mult mai mult - fiindcă un gest, ca și un cuvânt, poate avea o semnificație obișnuită: "Da, îl iubesc și îl admir pe Sfântul Părinte și vreau să-i aduc un surâs cu darul meu"; sau: poate fi un simbol - "Cred, într-adevăr, că Dumnezeu îl iubește pe Sfântul Părinte, iar în darul meu aș vrea să vadă iubirea Domnului pentru el" etc. Dar în cazul acesta, gestul dobândește o semnificație nebănuită.

Un trandafir alb, pentru papa...

În apartamentul său modest, din Buenos Aires, unde era cald vara și frig iarna, fiindcă primatul Argentinei nu dorea să beneficieze decât de condițiile de trai ale majorității celor pe care-i păstorea, acolo, în birou, se găsea pe perete crucifixul de lemn dăruit de bunicii lui, Juan și Rosa, o fotografie a unui aborigen înfometat și gol și... icoana sfintei sale preferate: Tereza de Lisieux, iar dedesubt, un vas cu trandafiri albi. La întrebările reporterilor2, Jorge Bergoglio a răspuns simplu: "De câte ori am ceva de rezolvat, nu o rog pe sfânta Tereza să rezolve, ci să primească în mâinile ei situația și să facă după voia Domnului, iar dacă e de acord, a doua zi cineva îmi dăruiește, absolut din întâmplare, un trandafir alb..."

Un trandafir alb, pentru papa...

Plimbându-se prin grădinile Vaticanului, a doua zi după privegherea de rugăciune pentru pace în Siria, grădinarul pe lângă care trecea s-a ridicat și, cu toată inima înflorind într-un surâs cald și bun, i-a oferit papei un trandafir alb.

Sfânta Tereza de Lisieux, care a ales calea cea mai mică, mai dreaptă și directă la inima lui Isus, calea iubirii, și care a promis că își va petrece veșnicia făcând să cadă o ploaie de trandafiri asupra pământului, răspunsese rugăciunii.

Un trandafir alb pentru papa...

Ce-ar fi dacă fiecare dintre noi i-am oferi Sfântului Părinte un trandafir alb, în fiecare zi?! Cum anume?! Nimic mai simplu: urmând îndemnurile sale, adică îndreptând gândurile, faptele, însăși inima noastră pe calea modestiei, umilinței, simplității, dar mai ales a iubirii față de cei care nu mai au nimic altceva pe pământ decât mila noastră.

Mila noastră, milostivirea Domnului și întreg cerul lui Dumnezeu ca adăpost și hrană și lumină.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 http://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=19186
și http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/28151/.
2 Sergio Rubin, Francesca Ambrogetti, El Jesuita (Conversaciones con el Cardenal Jorge Bergoglio), Vergara, Buenos Aires, 2010.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat