Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea Sfinții Arhangheli: Mihael, Gabriel și Rafael - 2013

Sfinții arhangheli - modele de slujire a lui Dumnezeu și a oamenilor

Pe frontalul catedralei din Freiburg, Germania, se găsește următoarea sculptură: în mijloc se află Dumnezeu așezat pe un tron, cu mâna dreaptă binecuvântează un înger, iar cu mâna stângă ține la distanță un diavol cu cap de maimuță care încearcă să-și pună un tron lângă tronul său.

Diavolul este reprezentat aici cu cap de maimuță, pentru că așa cum face maimuța, el caută mereu să-l imite pe Dumnezeu. Dacă Dumnezeu are un tron, și el vrea un tron; dacă Dumnezeu are o împărăție, și el vrea o împărăție; dacă Dumnezeu are adoratori, și el își caută adoratori etc. Dar primul scop al diavolului este a-i fura lui Dumnezeu cel întreit și unic cinstea cuvenită numai lui. De aceea vedem că îl ispitește pe Isus ca să nu asculte de Tatăl ceresc și să i se închine lui. De aceea îl vedem amăgind pe îngeri și pe oameni să nu i se închine lui Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt, ci să i se închine lui.

Am auzit cu toții de expresia "împărăția lui Dumnezeu". Este un loc și o stare de fericire veșnică unde locuiește Dumnezeu și unde vor ajunge toți cei care îl iubesc și îl slujesc pe el. Dumnezeu, din veșnicie, a voit ca peste această împărăție și peste cei care vor intra în ea să domnească Fiul său, Isus Cristos. Iar satana voia să domnească el.

Dumnezeu însă l-a înălțat pe Isus la această demnitate, căci așa cum spune prima lectură: "Lui i s-a dat stăpânirea, slava și puterea împărătească; pentru ca numai lui să-i slujească toate popoarele, neamurile și oamenii de toate limbile. Stăpânirea lui este o stăpânire veșnică și nu va trece nicidecum, și împărăția lui nu va fi nimicită niciodată" (Dan 7,13-14). Toți îngerii și arhanghelii cerului au fost de acord cu acest plan veșnic al lui Dumnezeu, în afară de Lucifer, care voia pentru el această domnie.

De aceea, așa cum am auzit în a doua lectură de astăzi (cf. Ap 12,7-12), între îngerii care susțineau planul lui Dumnezeu și Lucifer și îngerii lui, "o treime din stelele cerului" (Ap 12,4), care nu susțineau acest plan, s-a dat o mare bătălie în cer. Lucifer a fost înfrânt atât de tare încât a ajuns "balaur" și și-a pierdut orice drept de intrare în cer. El și însoțitorii săi sunt aruncați pe pământ. Dar soarta lor finală este cu mult mai rea, este iazul de foc și pucioasă (cf. Ap 20,1-3.10).

Iar în locul îngerilor căzuți Dumnezeu a decis să-i creeze pe oameni din pământ (cf. Gen 2,7) și să-i așeze în locul din care au căzut duhurile pure, dar rele, căci "Domnul doboară de pe tronuri pe cei mândri și-i înalță pe cei smeriți" (Lc 1,52); căci Domnul ia mărețul mândru și îl face nimic, iar nimicul smerit îl ia și îl face măreț (cf. 1Cor 1,27-28).

"Cum ai căzut din ceruri, luceafărule, fiu al zorilor! Ești aruncat la pământ, tu, cel care subjugai națiunile! Și tu ziceai în inima ta: «Mă voi înălța în ceruri, îmi voi înălța tronul mai presus de stelele lui Dumnezeu și voi ședea pe muntele adunării în adâncimile nordului; mă voi sui peste înălțimile norilor, voi fi asemenea Celui Preaînalt!». Dar vei fi coborât în Locuința morților, în adâncimile mormântului" (Is 14,12-15).

După ce satana s-a dovedit o cauză de durere pentru Dumnezeu și o cauză de cădere pentru oameni, Isus, Fiul lui Dumnezeu, s-a dovedit a fi o cauză de bucurie pentru Dumnezeu și o cauză de ridicare pentru oameni (cf. Lc 2,34).

În discuția de astăzi cu Natanael (cf. In 1,47-51), Isus, făcând referire la visul lui Iacob cu scara peste care urcau și coborau îngerii lui Dumnezeu (cf. Gen 28,11), spune că el este adevărata și unica scară de urcare înapoi la Dumnezeu (cf. In 14,6). Îngerii, care acolo erau slujitorii Tatălui, acum sunt slujitorii săi și ai operei sale de mântuire. Natanael va vedea curând cum Tatăl, aflat în capul scării, va confirma în prezența Duhului Sfânt: "Acesta este Fiul meu preaiubit în care îmi găsesc plăcerea" (Mt 3,17).

După ce Isus, prin pătimirea și moartea sa, a împlinit planul veșnic de mântuire al oamenilor, "Dumnezeu l-a înălțat nespus de mult și I-a dat numele care este mai presus de orice nume, pentru ca, în numele lui Isus, să se plece orice genunchi, al celor din ceruri, al celor de pe pământ și al celor de sub pământ, și orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Cristos este Domnul" (Fil 2,9-11).

În urma pătimirii, morții, învierii și glorificării sale la dreapta Tatălui, Isus a confirmat prin mântuirea multor păcătoși că este unica scară prin care putem ajunge iarăși în împărăția lui Dumnezeu "Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine" (In 14,6), dar și că este regele acestei împărății, în care putem afla încredere și putere, și la al cărui piept să ne putem odihni, asemenea sfântului Ioan apostol (cf. In 13,23).

În această luptă pentru susținerea cauzei lui Cristos ca rege al împărăției cerurilor, de la început și până la sfârșit, s-a remarcat arhanghelul Mihael, însoțit de toți ceilalți îngeri care i-au rămas credincioși lui Dumnezeu. Prima lectură de astăzi ne spune că erau: "Mii de mii de slujitori care îi slujeau, și de zece mii de ori zece mii stăteau înaintea lui" (Dan 7,10). În această luptă cu Lucifer care voia să fie asemenea cu Dumnezeu, îngerii buni, în frunte cu Mihael, se întăreau cu lozinca: "Nimeni nu este ca Dumnezeu"!

Aruncat pe pământ, balaurul ?i îngerii săi au început lupta împotriva oamenilor, care erau creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (cf. Gen 1,26) și care erau chemați și aleși să ocupe locurile din care au căzut ei. Profetul Daniel în prima lectură de astăzi îl prezintă pe satana care și-a făcut acoliți dintre oamenii răi de pe pământ, pe care i-a făcut stăpâni peste împărăția popoarelor, și pe care i-a făcut asemănători cu niște bestii; căci bestie devine orice om care urmează pe diavol. Aceștia au fost atunci împărații: Babilonului, mezilor, perșilor și grecilor, care au luptat împotriva poporului său ales. De atunci, satana și-a făcut și își face încă multe alte bestii, chiar dintre oamenii chemați la mântuire.

De aceea, fără nici o îndoială că astăzi ne aflăm în mijlocul unor lupte, la fel de aprige, pentru că timpul satanei s-a scurtat (cf. Ap 12,12). Fără ca noi să vedem ceva, văzduhul este populat de domnii și stăpâniri diabolice (cf. Ef 6,11-12). Împotriva lor, noi îl avem pe Domnul nostru Isus Cristos, care a primit domnia peste noi, și care are în serviciul său milioane de îngeri (cf. Dan 7,10 ; Evr 12, 22; Ap 5,11); mulțime de oaste cerească (cf. Lc 2,13) și nenumărate legiuni de îngeri (cf. Mt 26, 53). Adesea noi nu ne vom da seama de slujirea lor, până când ochii nu ne vor fi deschiși într-un alt plan al realității.

"Iată că trimit un înger înaintea ta, ca să te păzească pe drum și să te aducă în locul pe care l-am pregătit. Fii cu grijă înaintea lui și ascultă de glasul lui. Să nu te răzvrătești împotriva lui, căci nu vă va ierta fărădelegile, fiindcă numele meu este în el" (Ex 23,20-21). "Și în vremea aceea se va scula Mihael, marele voievod care ocrotește pe fiii poporului tău. În vremea aceea, poporul va fi mântuit" (Dan 12,1).

Rabinii, comentând și interpretând Scripturile, ne spun că Mihael a fost primul înger din ceruri care a acceptat să slujească omenirii căzute; tot el a ținut apoi sub observație prima familie și după căderea lui Adam și a lui Eva și expulzarea lor din Gradina Edenului; a fost heruvimul care stătea la poarta Paradisului, "păzind calea către pomul vieții" (Gen 3,24); Mihael a fost cel care-l scăpase pe acel "unu" (cf. Gen 14,13), care i-a spus lui Avraam că Lot a fost luat captiv; Mihael a fost cel care a protejat-o pe Sara ca sa nu fie necinstită de faraon și pe Rebeca să nu fie necinstită de filisteanul Abimelec (cf. Gen 12,17; 26,9); Mihael a anunțat-o pe Sara că va avea un fiu (cf. Gen 18,14); și tot el l-a salvat pe Lot din distrugerea Sodomei (cf. Gen 19,15); Mihael a fost cel care l-a împiedicat pe Avraam sa-l jertfească pe Isaac, aducând un berbec în locul său (cf. Gen 22,12); Mihael l-a împiedicat pe Laban sa-i facă rău lui Iacob (cf. Gen 31,22-55); Mihael a fost cel care s-a luptat cu Iacob și care apoi l-a binecuvântat (cf. Gen 32,24-32); Mihael l-a apărat pe Israel și pe timpul Exodului, când satan i-a acuzat pe israeliți de idolatrie și a declarat că ei meritau să moară (cf. Ex 32); Mihael a fost învățătorul lui Moise în Egipt; Mihael a fost îngerul care i-a vorbit lui Moise din tufișul arzând (cf. Ex 3,4-5); Mihael i-a adus lui Moise tablele Legii de la Dumnezeu (cf. Ex 19-20); Mihael a fost îngerul care a stat în calea lui Balaam (cf. Num 22,23) etc.

Sfinți Părinți, interpretând și comentând și ei Scripturile, ne spun că Mihael a fost cel dintâi care a acceptat planul lui Dumnezeu cu privire la Isus și la oameni, și cel care s-a luptat cu satana și l-a biruit (cf. Ap 12, 7-14); Mihael a fost acela care a mers înaintea evreilor eliberați din Egipt, ziua în stâlp de nor, iar noaptea în stâlp de foc (cf. Ex 13, 20-22); tot Mihael a fost cel care a venit cu oștirile cerești pentru a orbi armatele siriene (cf. 2Rg 6,15-17); tot Mihael a fost cel care a învins cei 185.000 de soldați ai împăratului asirian Senaherib (2Rg 19, 35); tot Mihael a fost cel ce a administrat o corecție căpeteniei grecești, Heliodor (2Mac 3, 24-26); tot Mihael a fost cel ce i-a păzit pe cei tinerii sfinți: Anania, Azaria ?i Misael, aruncați în cuptorul de foc pentru că au refuzat să se închine unui idol (cf. Dan 3,23-28); tot Mihael l-a dus pe profetul Habacuc din Iudeea în Babilon pentru a-i aduce lui Daniel hrană în groapa cu lei (cf. Dan 14,31-37); tot Mihael a fost cel care l-a certat pe diavolul pentru trupul lui Moise (cf. Iuda 1,9); tot Mihael este cel care apără și protejează astăzi Biserica lui Isus (cf. Ap 12,13-14).

Sfântul arhanghel Mihael, patronul vechiului popor ales, este acum patronul Bisericii universale.

Alături de Mihael, astăzi mai celebrăm alți doi arhangheli rămași credincioși planului lui Dumnezeu de mântuire și slujirii oamenilor. Ei sunt Gabriel și Rafael.

Dacă cei pesimiști spun: "Vai de voi, pământ și mare! Căci diavolul s-a coborât la voi cuprins de o mânie mare, fiindcă știe că are puțină vreme" (Ap 12,12), arhanghelul Gabriel ne aduce vești bune de la Dumnezeu, și ne spune: "Nu te teme, Avrame, eu sunt scutul tău și răsplata ta cea foarte mare" (Gen 15,1)"! "Nu te teme Manoah"! (cf. Jud 13,3); "Nu vă temeți Elcana și Ana"! (cf. 1Sam 1,17); "Nu te teme, Daniel"! (cf. Dan 9,23); "Nu te teme, Zaharia!" (cf. Lc 1,13); "Nu te teme Maria!" (cf. Lc 1,30); "Nu te teme, Iosif"! (cf. Mt 1,20); "Nu te teme, creștinule, Isus a biruit lumea"! (cf. Mt 14,27; In 16,33).

Dacă în urma păcatului introdus de satan în lume au intrat în viața noastră: truda, suferința și moartea (cf. Gen 3,17-19), arhanghelul Rafael ne spune tuturor să nu ne temem, căci el ne este: unul dintre cei șapte arhangheli care stau înaintea lui Dumnezeu și care ne poartă rugăciunile la el (cf. Tob 12,15); el este călăuza noastră pe cărările vieții; ajutorul nostru în a ne rezolva problemele de zi cu zi; medicina lui Dumnezeu pentru toate bolile noastre trupești și sufletești; cel care ne ajută să-l scoatem pe diavol din viața noastră și a altora; cel care ne ajută să ajungem cu bine la Tatăl nostru (cf. Tob 12,1-22).

Biserica ne-a prezentat astăzi, nouă care trebuie să ocupăm locurile îngerilor căzuți, activitatea sfinților arhangheli, să vedem din exemplul lor cum să lucrăm și cum să ne învrednicim de aceste locuri cerești.

Nu trebuie să uităm că și acum satana caută să ocupe împărăția lui Dumnezeu și să-l scoată din ea pe Isus Cristos. El asta a căutat prin: ispitirea lui Isus din pustiu; prin revolta lui Petru; prin trădarea lui Iuda; prin răutatea autorităților civile și religioase; prin revolta tâlharilor de pe cruce; prin batjocura trecătorilor de atunci; și tot asta caută prin necredința și răutatea oamenilor de astăzi.

Însă aici pe pământ, unde a fost aruncat satana și unde trăim noi datorită păcatului făcut la presiunea lui, împărăția lui Dumnezeu este în lăuntrul nostru (cf. Lc 17,21). El de aici, din lăuntrul nostru, se luptă astăzi să-l scoată pe Isus, ca să domnească el. Dacă în cer nu a reușit din cauza luptei sfinților arhangheli și îngeri, aici pe pământ speră să reușească datorită slăbiciunii și lașității oamenilor, care nu mai au pentru Cristos dragostea, fidelitatea și abnegația arhanghelilor și îngerilor.

Dar să nu ne temem, căci nu suntem singuri în această luptă. Suntem cu Isus și cu îngerii lui. Să nu uităm că după ce Isus a zis: "L-am văzut pe Satana căzând din cer ca un fulger" (Lc 10,18); pe Simon Petru care era un om slab și nestatornic precum apa, Isus l-a făcut o stâncă tare (cf. In 1,42); pe Filip, dintr-un iubitor de cai, Isus l-a făcut un mărturisitor al său în fața oamenilor (cf. In 1,45); pe Natanael, dintr-un descendent al lui Iacob cel înșelător, Isus l-a făcut un israelit în care nu este viclenie (cf. In 1,47). Sprijiniți de Isus, scara noastră către Tatăl ceresc, și ajutați de sfinții săi îngeri, vom reuși și noi să devenim "pietre tari" ca Petru, "mărturisitori curajoși" ca Filip și "oameni fără prefăcătorie" ca Natanael; și astfel să-l păstrăm și noi pe Isus și împărăția lui Dumnezeu în inimile noastre.

Arhanghelii și îngerii sunt în slujba Fiului Omului, adică a lui Isus. Cinstirea noastră se îndreaptă în primul rând spre Cristos, Domnul îngerilor, cel slujit de îngeri, și apoi spre ei. Îi mulțumim lui Dumnezeu care și-a pus armatele sale de îngeri la dispoziția lui Cristos, dar și asupra celor care cred în Cristos și îi slujesc cu fidelitatea îngerilor, pentru ca ei să ajungă să ocupe locurile din cer din care au căzut diavolii. Noi, ca viitori locuitori ai împărăției cerului împreună cu îngerii și arhanghelii, trebuie să învățăm de la ei, și să ne unim cu ei în slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor chemați la mântuire.

Petru a mărturisit că Isus este Fiul lui Dumnezeu. Filip a mărturisit că Isus este Mesia, cel vestit de Lege și Profeți. Natanael a mărturisit că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Împăratul lui Israel. Pentru noi cine este Isus? Dacă vom putea mărturisi cu viața noastră că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Mesia, și mântuitorul lumii cel slujit de îngeri și de noi, atunci este foarte bine, căci sfinții îngeri și arhangheli ne vor însoți și ne vor ocroti, iar Isus va fi cu adevărat "scara" noastră spre Tatăl ceresc și spre împărăția lui. Așa să fie!

Noul calendar a reunit într-o singură celebrare pe cei trei arhangheli: Mihael, Gabriel și Rafael, care mai înainte erau sărbătoriți separat: la 29 septembrie, 24 martie și 24 octombrie. Data de 29 septembrie a fost aleasă pentru comemorarea lor reunită, pentru că la această dată a fost consacrată prima biserică închinată Sfântului Mihael, în secolul V, pe via Salaria, lângă Roma.

Sfinților arhangheli Mihael, Gabriel și Rafael, rugați-vă și ocrotiți-ne pe noi toți! Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat