Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Stufu: Peregrinatio Mariae

Parohia "Sfântul Mihail, Arhanghelul" Stufu a avut deosebita bucurie de a o primi pe Maicuța noastră cereasca în prezența veneratei icoanei de la Cacica, în perioada 12-15 septembrie 2013. Pentru toți membrii comunității au fost zile memorabile sau unice, deoarece după o pregătire de zece zile și cu multe eforturi Măicuța noastră de la Cacica a poposit și în comunitatea noastră și ne-a umplut sufletele și casele de haruri cerești - acest lucru observându-se din numeroasele Spovezi și Împărtășanii și desigur din numărul mare de credncioși catolici și ortodocși care au luat parte la tot programul.

După ce am întâmpinat-o cu emoții și bucurie în prima seară la Stufu, a urmat sfânta Liturghie prezidată de pr. decan Toma Rediu căruia i s-au alăturat pr. predicator Valentin Aenoaiei, pr. paroh Marian Gașpal și pr. Daniel Cobzaru parohul comunității vecine, Coman. Împreună ne-am rugat Mamei noastre cerești pentru familiile parohiei și pentru pace în Siria.

În timpul acestor zile, după un program prestabilit pentru o mai bună desfășurare, mulți au fost cei care au venit să fie aproape de Maica Domnului, aducându-i ca semn al evlaviei și al credinței lor, rugăciuni, cântări și suflete purificate prin taina sfintei Spovezi.

În aceste trei zile credința credincioșilor a fost alimentată și de cuvântările pline de duh și înțelepciune ale părintelui misionar și predicator pr. Valentin Aenoaiei care i-a întărit și îndrumat pe toți creștinii la o trăire tot mai profundă a valorilor familiei; despre familie în general și despre familia creștină; despre valorile credinței în viața familiei creștine; despre moralitatea familiei și nu în ultimul rând despre rolul Mariei și al sfinților în ajutorul dat familiilor. Desigur părintele predicator s-a folosit în pildele sale de multe exemple trăite de familiile pe care le-a păstorit sau le păstorește.

Ziua a doua, icoana Maicii Domnului de la Cacica a părăsit comunitatea Stufu și a poposit pentru câteva ore în prima filială - Livezi, unde credincioșii deja cu multe emoții o așteptau. Apoi în jurul orelor 14.00 icoana s-a întors din nou la Stufu, dar într-un cadru nou, deoarece cu o seară înainte, datorită mulțimii mari de credincioși care nu au încăput în bisericuța veche și mică, ne-am mutat în biserica nouă în construcție unde au putut lua parte mult mai mulți credincioși. A urmat în mod nomal Liturghia de seară și ziua s-a încheiat cu Rozariul tinerilor de la ora 23.00.

A treia zi, icoana Maicii Domnului de la Cacica a părăsit din nou comunitatea Stufu și a poposit pentru câteva ore în altă filială - Verșești, unde la fel în strai de mare sărbătoare - credincioși catolici și ortodocși, o așteptau. Și din nou după ora 14.00 ne-am întors la Stufu unde deja erau câțiva credincioși în așteptare. A urmat Liturghia de seară și desigur procesiunea prin localitate, după care, tinerii împreună cu părintele paroh, cu părintele predicator și cu mai mulți credincioși au încheiat seara cu sfântul Rozariu de la ora 23.00.

Peregrinatio Mariae s-a încheiat desigur cu Liturghia de duminică 15 septembrie 2013, ora 12.30, prezidată de episcopul nostru de Iași - Petru Gherghel înconjurat de alți 14 preoți prieteni și din decanat, în prezența multor credincioși catolici și ortodocși. Părintele predicator a făcut o concluzie a celor trei zile de învățătură creștină, iar la sfârșit, Preasfițitul, mulțumind tuturor, ne-a încurajat să ne rugăm cu multă tărie sfântul Rozariu și să o avem mereu alături pe mama noastră și mai mult i-a încurajat pe credincioși și pe părintele paroh să meargă mai departe cu lucrările noii biserici pentru a fi sfințită cât mai curând.

Prezența veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica a adunat în jurul ei prieteni și dușmani, catolici și ortodocși, copii, tineri, adulți și bătrâni, familii, oameni de aproape sau de departe. Cu toții am simțit impulsul harului datorat prezenței icoanei Maicii Domnului de la Cacica. Și pentru aceasta mulțumim tuturor!

Pr. paroh Marian Gașpal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-15 septembrie: Stufu: Pelerinajul Maicii Domnului de la Cacica


 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat