Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Poarta cerului

Nimic nu era atât de frumos în casa bunicului ca oglinda. Era o oglindă care acoperea întreg peretele, prinsă într-o ramă masivă de aur, unde artistul închipuise frunze, flori nemaivăzute și fructe cu totul și cu totul de aur. Oglinda însăși era atât de pură și strălucitoare încât toți credeam că e poarta spre cer.

Când am mai crescut, am văzut că un colț al oglinzii era întunecat: argintul de pe dosul oglinzii se dusese. Și din zi în zi, pata întunecată era mai mare, ba chiar și mai jos începuseră să apară așa, la înălțimea noastră, pete mici, rotunde, întunecate. Cum adică, poarta cerului începea să se strice?! Gândul nu-mi dădea pace nici zi, nici noapte. În fiecare dimineață, petele parcă erau mai multe și mai mari. Oare ce se întâmpla noaptea?! M-am ascuns într-un colț, la pândă. Noaptea înainta, se făcuse răcoare, focul abia pâlpâia și somnul mai-mai să mă doboare. Când deodată, pe la miezul nopții, ce credeți? Am văzut cum ușa mare a salonului se deschise ușor și înăuntru păși bunicul. La lumina lunii, am văzut clar cum a scos un cuțit, a întors oglinda și a început să răzuiască argintul de pe ea. Când a întors-o la loc, oglinda mai avea o pată, rotundă și neagră. Am sărit din ascunziș, am început să plâng și l-am tras de haină: cum poți să strici ceva așa de frumos? Cum poți să strici poarta cerului?! Bunicul a surâs, m-a luat și m-a dus la fereastră și m-a întrebat:

- Ce vezi?

În lumina lunii se vedea strada, umbrele caselor, câțiva trecători grăbiți și un biet bătrân aciuit în prag, tremurând de frig sub niște ziare. Pe urmă m-a dus în fața oglinzii:

- Dar aici, ce vezi?

- Păi, pe mine și sigur că da, pe tine...

- Hm! zise bunicul. Vezi tu: și oglinda, și fereastra, sunt făcute din sticlă. Dar când argintul o acoperă, nu te vezi decât pe tine și nu-ți pasă decât de tine.

Apoi coborî fără zgomot scara, deschise ușa, îl chemă pe bătrân înăuntru să mănânce, să se încălzească și să rămână, dacă vrea, la noi.

Într-un târziu, continuă:

- Poarta cerului e fereastra, fereastra inimii, când îi vezi pe ceilalți și-ți pasă de ei...Când arginții însă te fac să te vezi doar pe tine, oricât ar fi de strălucitoare și sticla, și chipul tău, totul e doar sticlă care se strică în timp. Poarta cerului poate că nu e strălucitoare și nici nu are flori și frunze și fructe de aur în jur, dar are lumină, iar lumina izvorăște de dincolo de ea, prin ea și se revarsă peste toți și pentru toți.

Acum, pe acel perete se află o fereastră. Rama de aur masiv s-a dus demult, ca și covoarele grele și candelabrele din salon... Sunt însă multe mese și multe paturi, fiindcă așa e într-o casă care-i primește pe toți cei lipsiți de casă. Uneori, un copil se oprește în dreptul ferestrei și privește lung, în noaptea luminată... spre cer.

Fiindcă numai un copil poate vedea, în noaptea noastră, Răsăritul cel de sus.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat