Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A treia sesiune a cursurilor de formare permanentă pentru cler - ediția 2013

Cea de-a treia sesiune a cursurilor de formare permanentă pentru preoții care își desfășoară activitatea pastorală în Dieceza de Iași s-a desfășurat în perioada 16-19 septembrie 2013, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, aceasta fiind și ultima sesiune din ediția anului 2013, care a avut tema "Anul Credinței și provocările noii evanghelizări". Cursurile au fost organizate de Oficiul pentru Cler, sub directa coordonare a pr. Eduard Soare, responsabil al oficiului, și cu sprijinul Seminarului din Iași. Au fost prezenți 73 de preoți care activează în Dieceza de Iași, cărora li s-au alăturat și patru preoți greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla.

Aceste cursuri de formare au avut loc în contextul Anului Credinței, în care Biserica a pus accentul pe noua evanghelizare, care trebuie să-l ajute pe creștin să redescopere bucuria trăirii credinței sale. Pentru ca acest deziderat să fie posibil, este nevoie mai întâi ca preoții, care sunt slujitorii noii evanghelizări, să conștientizeze mai bine rolul lor în Biserică și cum se poate transmite credința creștină în timpurile actuale, caracterizate de o criză a credinței și a transmiterii ei.

De aceea, prin temele variate care au fost prezentate, la cursurile de formare s-a încercat aprofundarea unor aspecte legate de slujirea și viața preotului, în contextul trăirii și transmiterii credinței, așa cum s-a anunțat în prezentarea acestor cursuri.

Au fost zile intense, marcate de bucuria reîntoarcerii "acasă", în locul formării, de altfel, pr. Benone Lucaci, rector al Seminarului, în cuvintele de întâmpinare din prima zi a urat tuturor "Bun-venit acasă!", subliniind că dorește ca în aceste zile "să creăm acest spirit de acasă".

După ce, la ora 12.00, Preasfințitul Petru Gherghel a prezidat Liturghia în capela Seminarului, pr. Eduard Soare a deschis la ora 15.00 lucrările celei de-a treia sesiuni de formare, evocând exemplul noului fericit al României, Vladimir Ghika, adresând apoi mai multe întrebări, la care s-a încercat primirea unui răspuns în zilele următoare, în care cu toții au avut "ocazia potrivită de a redescoperi ceea ce am primit prin impunerea mâinilor". Pr. Eduard a încredințat aceste zile mijlocirii sfintei Fecioare, mama preoților.

Apoi PS Petru Gherghel a adresat salutul Excelenței sale de bun-venit tuturor preoților, explicând de ce a ales tocmai Seminarul pentru aceste zile, el fiind "izvorul, locul în care v-ați pregătit", felicitându-i totodată pe preoți care "își desfășoară munca într-un serviciu care nu vi s-a impus, dar pe care o faceți cu disponibilitate".

Deosebite au fost momentele de întâlnire dintre preoți, atât în momentele de destindere, la masă sau în grupurile pentru discuții, dar și la rugăciunea Breviarului, la Rozariu, sau la adorația euharistică. Deoarece în fiecare grup au fost preoți de vârste diferite, discutând temele propuse în prelegeri, fiecare a avut ocazia să împărtășească din experiențele pastorale proprii, îmbogățindu-se din experiența confraților întru preoție. Desigur, prezența episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă a făcut să fie conștientizată mai bine armonia și unitatea dintre preoți și păstorii lor.

Fiind în locul în care s-au format majoritatea preoților prezenți, cu toții și-au putut aminti de momentele formării din Seminar pentru ceea ce sunt astăzi, preoți ai lui Cristos și ai Bisericii, în slujba noii evanghelizări. Desigur, tot ceea ce s-a primit în anii formării din Seminar a fost în vederea primirii sacramentului Preoției, dar formarea nu trebuie să se rezume doar la acei ani de formare, fiind nevoie de o formare permanentă; "formarea din Seminar ne pregătește să fim preoți, formarea permanentă ne ajută să fim preoți mai buni", spunea un confrate în urma discuțiilor pe grupuri din prima zi.

Sesiunea a treia a cursurilor de formare permanentă a urmat schema celorlalte întâlniri precedente, iar tocmai temei formării permanente i s-a destinat prima zi de formare, plecând de la conferința pr. Cristinel Fodor, "Ritmul de credință al preotului - ritmul formării permanente". În conferință s-a prezentat în mod special partea a III-a din noua ediție a Directoriului pentru slujirea și viața preoților, aprobat de papa Benedict al XVI-lea la 14 ianuarie 2013 și care a fost tipărit recent la Editura "Presa Bună". În document se scoate în evidență că: "Este fundamental ca preoții să fie conștienți de faptul că formarea lor nu s-a terminat odată cu anii de Seminar. Dimpotrivă, din ziua hirotonirii sale, preotul trebuie să simtă necesitatea de a se perfecționa încontinuu, pentru a fi tot mai mult al lui Cristos Domnul".

A doua zi a fost dedicată liturgiei și cum trebuie ea trăită cât mai bine. Pr. Daniel Iacobuț, prin conferința "Ars celebrandi în slujba evanghelizării", a scos în evidență faptul că "acțiunea cea mai importantă pe care o face Biserica este actualizarea mântuirii prin liturgie".

Tot în această zi, s-a tratat și o temă socială. Pr. Lucian Farcaș, plecând de la constituția pastorală privind Biserica în lumea contemporană, Gaudium et spes, în conferința "Credința și responsabilitatea socială. Noua evanghelizare a ambientului social", a vorbit despre doctrina socială a Bisericii.

Ce-a de-a treia zi, ziua de miercuri, a fost rezervată temei prezentate de pr. Benone Lucaci, "Magisteriul Bisericii - instrument de transmitere a credinței și a adevărului revelat în perioada post-conciliară", în care s-a scos în evidență trecerea de la metoda deductivă preconciliară la cea genetică sau progresivă postconciliară în teologie; o altă temă tratată în această zi a fost cea prezentată de pr. Iulian Faraoanu, "Preotul, ucenic al lui Cristos - figura discipolului în Sfânta Scriptură".

În ultima zi a cursurilor, pr. Cornel Cadar a susținut conferința "Noua evanghelizare și mijloacele de comunicare socială". După ce pr. Cornel a prezentat contextul în care trăiește creștinul astăzi, folosindu-se de mai multe statistici (îngrijorătoare), a indicat unele piste pentru realizarea noii evanghelizări în timpurile actuale.

În continuare, pr. Felix Roca și pr. Florin Sescu au prezentat câteva aspecte legate de munca pe care ei o desfășoară, în ceea ce privește pastorația tineretului și respectiv activitatea în domeniul misiunilor.

După salutul de final adresat de pr. Eduard Soare, a urmat sfânta Liturghie de încheiere a cursurilor, prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, care i-a salutat pe toți preoții prezenți și i-a încurajat în activitatea lor pastorală.

În cursul după-amiezii cu toții s-au întors în parohiile proprii cu un nou elan preoțesc, pentru a împărtăși tuturor bucuria trăirii credinței, prin împlinirea cât mai bine a misiunii primite în ziua hirotonirii și reînsuflețită în zilele de formare permanentă de la Seminar.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Redăm câteva impresii de la preoți participanți:

"Aceste zile au reprezentat pentru mine, într-adevăr, o ocazie, după cum spunea părintele rector Benone Lucaci, de a mă întoarce acasă. Seminarul este locul în care am fost format în mod special pentru Preoție. Revenind aici, am putut să-mi reamintesc momentele frumoase petrecute alături de colegi, de profesori și mai ales de Isus, din capela Seminarului. Mai mult decât o reamintire a unor momente frumoase, aceste zile au fost de fapt o ocazie de a-mi reînnoi bucuria de a crede, bucuria de a-l urma și vesti pe Isus" (pr. Eusebiu Bulai).

"În trăsăturile firești de formare permanentă a preotului de astăzi, aflat în formarea personală și reevanghelizarea comunităților creștine, temele dezbătute și împărtășite în zilele dedicate formării anuale pentru cler, privind la provocările noii evanghelizări, au adus un mare plus vieții și trăirii vieții preoțești, atât între comuniunea exprimată între ei, cât și față de credincioșii pe care-i au în grija pastorală. Temele conferențiate au situat atât de plăcut viața credinței sacerdotale, conturând aspectele vieții de credință cu aplicații practice, ca, printr-o pregătire adecvată, să putem veni în întâmpinarea nevoilor spirituale și caritative ale diferitelor categorii de credincioși. Cu recomandarea ca aceste întruniri formative pentru cler să se organizeze mai des, felicit pe organizatori pentru toată munca de organizare și ospitalitatea oferită" (pr. Iacob Stolnicu).

"Aș spune că anul acesta a fost "anul porților deschise pentru Seminar". Ministranții, familiile prezente în acest loc de formare au simțit atmosfera de formare a celor care îi păstoresc. Pentru noi, aceste zile nu sunt decât o revenire în locul unde a început formarea pentru Preoție, o revenire pentru a continua formarea noastră. Zile frumoase de rugăciune în comun, zile teologice și, nu în ultimul rând, de comuniune sacerdotală. Mulțumiri și felicitări celor care au făcut ca aceste zile să fie deosebite și "reîncărcabile" din toate punctele de vedere" (pr. Bernadin Farțade).

"Acesta este primul an în care am participat la aceste cursuri de formare, fiind hirotonit preot în anul 2012. Pot să mărturisesc că a fost o experiență plăcută, aceasta de a te reîntoarce în locul unde ai fost format, pentru a pune într-o lumină nouă ceea ce este esențial preotului din ziua de astăzi. Cred că toți suntem tributari celor care și-au pus amprenta într-un mod sau altul în viața noastră, pentru a fi ceea ce suntem acum, de aceea consider că Seminarul rămâne un loc de care ne leagă anumite sentimente, un loc în care probabil ne-am descoperit pe noi înșine și valoarea noastră în lumina lui Cristos, un loc potrivit pentru a înțelege identitatea și misiunea noastră. Neavând prea multă experiență pastorală, pot spune că m-au ajutat informațiile oferite la aceste cursuri, dar mai ales mărturiile confraților preoți, care ne-au fost împărtășite din experiența pastorală proprie. A fost o ocazie frumoasă de a fi împreună cu ceilalți preoți, de a simți că avem ceva în comun și că ceea ce dă sens preoției noastre trebuie oferit și celorlalți. Fie ca acest timp de comuniune să ne ofere elanul necesar pentru a-l vesti pe Cristos cu un entuziasm mai mare" (pr. Paul Căliman).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-19 septembrie: Iași: A treia sesiune a cursurilor de formare permanentă pentru cler - ediția 2013

* * *

Pagina specială: Cursuri de formare permanentă pentru cler, 2-19 septembrie 2013, la Iași


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat