Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XXV-a de peste an - C

Dăruind vei dobândi împărăția cerurilor (cf. Lc 6,38).

Isus își continuă drumul spre Ierusalim, unde se va jertfi pe sine însuși pentru mântuirea noastră, iar în acest drum al său spre pătimire, moarte, dar și spre înviere, le vorbește oamenilor despre împărăția cerurilor; atât despre fericirea și frumusețea ei, cât și despre modul și calea de a intra în ea.

Isus rostește în evanghelia de astăzi o axiomă valabilă încă, și anume că oamenii pământești, în căutarea și obținerea celor trecătoare, sunt mai iscusiți decât fiii luminii în căutarea și obținerea celor veșnice (cf. Lc 16,8). Oamenii știu să interpreteze fenomenele naturii, dar nu știu să interpreteze semnele timpurilor care le indică veșnicia (cf. Mt 16,2-3; Lc 12,54-55).

Și chiar în pericopa evanghelică de astăzi Isus ne prezintă cazul unui administrator necinstit, dar iscusit în cele trecătoare, care cu bunurile stăpânului său a știut să-și facă prieteni care să-l primească atunci când nu va mai fi administrator (cf. Lc 16,3-7). Iar prima lectură ne prezintă alți oameni necinstiți, dat tot iscusiți în cele trecătore, care prin înșelăciune și furt au știut să-și înșele semenii și să-și mărească câștigurile (cf. Am 8,4-7). Tot Isus ne vorbise mai înainte de un bogat iscusit, care a chibzuit cum să-și adune și să-și păstreze recoltele pentru a-și satisface cerințele trupului (cf. Lc 12,13-21).

Și noi suntem administratorii unui mare stăpân, ai lui Dumnezeu, care ne-a încredințat întreaga sa avuție; căci Dumnezeu, după ce l-a făcut pe om dup chipul său, după ce l-a făcut bărbat și femeie, după ce le-a spus să crească și să se înmulțească, le-a dat stăpânirea peste peștii mării, peste păsările cerului, peste orice vietate care se mișcă pe pământ, peste orice pom și peste orice sămânță care produce rod (cf. Gen 1,27-29; Ps 8,6-7).

Deci, conform Bibliei, tot ce avem în această viață sunt de fapt "bunurile altuia", adică ale lui Dumnezeu (Lc 16,12; 1Cor 4,7; 6,19). Noi trebuie să administrăm bunurile materiale și spirituale încredințate nouă, pentru a promova interesele lui Dumnezeu care ni le-a dat, folosindu-le pentru nevoile semenilor noștri (cf. Prov 19,17; Mt 19,21; 25,31-46; Lc 12,33) și pentru progresul evangheliei (cf. 1Cor 9,13; 2Cor 9,6-7).

Cu bunurile primite de la Dumnezeu trebuie să ne facem prieteni care să ne primească în împărăția cerurilor, pe care Dumnezeu a dat-o săracilor: "Oare nu i-a ales Dumnezeu pe cei săraci în ochii lumii, dar bogați în credință, ca moștenitori ai împărăției pe care el a promis-o celor care îl iubesc? Dar voi l-ați disprețuit pe cel sărac!" (cf. Iac 2,5-6). "Fericiți sunt cei săraci, căci a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3).

În pilda administratorul necredincios, Isus îi are în vedere în primul rând pe fariseii și conducătorii poporului ales; în calitatea de conducători ai națiunii iudaice, erau într-un anumit sens ispravnici ai adevărului și ai binecuvântărilor pe care Dumnezeu le acordase poporului său ales. Ca ispravnici ai bunurilor divine, conducătorii lui Israel risipiseră "averea" pe care Dumnezeu le-o încredințase, folosind-o strict în interesul lor, și ioc în interesul săracilor. "Vai de voi, cărturari și farisei fățarnici! Pentru că voi închideți oamenilor împărăția cerurilor; nici voi nu intrați în ea, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați să intre" (Mt 23,13).

Nimeni să nu se înșele spunând că el a muncit pentru bunurile pe care le are și ca atare le poate folosi după plac. Domnul l-a avertizat deja pe Israel referitor la această înșelăciune fatală și le-a spus evreilor că el este cel care dă oamenilor putere să-și agonisească avuția (cf. Dt 8,18). Atunci când oamenii nu-l onorează pe Dumnezeu și nu apreciază bunurile vieții ca venind din mâna lui milostivă, ei se dedau "la gândiri deșarte" și "inima lor fără pricepere" se întunecă (Rom 1,21). Isus ne spune că noi suntem doar administratori și slujitori nevrednici ai lui Dumnezeu (cf. Lc 17,10).

Expresia "bogății nedrepte" (cf. Lc 16,9; Mt 6,24) ne chemă la o fugă de averi; expresia este sinonimă cu "câștig murdar". A-ți face prieteni cu "bogățiile nedrepte" înseamnă a-ți câștiga cu ceva rău un loc bun în împărăția cerurilor. "Bine, servitor bun și credincios! Ai folosit bine puținul care ți-a fost încredințat, mult îți voi încredința de acum; ia parte la bucuria stăpânului tău!" (Mt 25,21).

Sfântul Augustin (354-430) lămurește cu înțelepciune problema din evanghelia de astăzi, și spune: "Cei care au primit avuții de la Dumnezeu nu vor intra în împărăția cerurilor, decât numai atunci când îi vor introduce săracii, căci a celor săraci este împărăția cerurilor".

Să nu uităm îndemnul lui Cristos de a nu lucra numai pentru "mâncarea pieritoare, ci mai ales pentru mâncarea care rămâne pentru viața veșnică" (In 6,27), și să devenim bogați, nu în fața oamenilor, ci în "față de Dumnezeu" (Lc 12,21), ca să putem "moșteni împărăția ce ne-a fost pregătită de la întemeierea lumii" (Mt 25,34).

Deci Dumnezeu, care este iubire (cf. 1In 4,8), ne-a dat toate bunurile sale, nu ca să le păstrăm pentru noi înșine, nu pentru a ne îmbogăți pe pământ, ci pentru ca să le împărțim celor care au nevoie de ele. Stăpânul de care vorbește Isus în evanghelia de astăzi nu este un simplu om avut, ci este însuși Dumnezeu. Și pentru că era Dumnezeu, de aceea l-a lăudat pe administratorul necinstit care-i risipea averea, căci tocmai aceasta era și este voința sa divină.

Noi suntem chemați să fim dăruitori și împărțitori generoși în lumea în care trăim, după exemplul lui Dumnezeu cel întreit și unic, care a fost nespus de darnic cu noi oamenii, trimițând continuu soarele și ploaia sa, bunurile și binecuvântările sale, peste buni și răi, peste drepți și nedrepți (cf. Mt 5,45).

Noi numim pe preacurata Fecioară Maria "vistiernica harurilor divine", și bine facem căci așa este. Dar nu numai Maria și toți ceilalți sfinți sunt vistiernici ai harurilor divine, ci și noi creștinii, ci și noi oamenii. Dumnezeu ne-a dat și nouă toate ale sale cu mare bucurie (cf. 1Cor 4,7), pentru ca noi la rândul nostru să împărțim cu bucurie tot ceea ce am primit de la el, asemenea Mariei și tuturor sfinților.

Noi creștinii, ucenicii Domnului, suntem chemați să învățăm dăruirea celor primite de la Dumnezeu, nu numai de la Maica Domnului și de la sfinți, dar și de la pomi și izvoare, flori cu parfum și păsări cântătoare, soare și lună, care ne dau toate ale lor cu bucurie și simplitate. Dumnezeu voiește ca oamenii să alerge la ajutorul nostru, așa cum aleargă la ajutorul sfinților, la apa izvoarelor, la rodul pomilor.

Psalmistul ne spune astăzi că Domnul care locuiește acolo sus își plecă privirea să vadă ce se petrece în cer și pe pământ; să vadă cum bunurile trimise de el oamenilor sunt împărțite cu generozitate; ca apoi să-i așeze pe cei generoși printre cei mari, printre mai marii poporului său (cf. Ps 113,4-8).

Sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859) era deja bătrân, dar încă mai avea inima tânără. Când făcea ceva bun, exclama: "Încă un măr aruncat dincolo de gardul viu"! Odată, cineva l-a întrebat ce înseamnă acele cuvinte? El i-a răspuns: "Într-o zi am chemat niște copii în livada mea și le-am spus să mănânce fructe câte vor, dar să nu-și umple buzunarele. Ei au mâncat pe săturate. Însă apoi am văzut pe cineva care strângea mere și le arunca peste gardul viu al grădinii, pentru a le găsi la ieșire. Pentru mine a fost o lecție deosebită. Am făcut aplicarea ei spirituală, gândind astfel: În această viață trebuie să facem totul pentru a arunca dincolo de gardul vieții fapte bune făcute din iubire față de Dumnezeu și aproapele, pentru ca la ieșirea din această lume să putem avea parte de roade".

Oamenii lumești numesc "nebuni" pe frații lor care vând toate și dau la săraci. Așa i-au crezut oamenii pe sfinții Antonie (250-356), Paul Pusnicul (+ 345), Francisc din Assisi (1181-1226). Federic Ozanam (1813-1853) i-a răspuns astfel unui coleg care-i reproșa că are timp de pierdut mergând la Liturghie: "Dacă voiești să-ți folosești bine timpul unei zile, începe cu sfânta Liturghie"!

Dar oare Isus vrea ca noi să-i fim ucenici numai cu numele, sau desăvârșiți asemenea Tatălui său ceresc (cf. Mt 5,48)? "Dacă vrei să fii desăvârșit", i-a zis Isus tânărului bogat, "du-te de vinde ce ai, dă la săraci și vei avea o comoară în cer! Apoi vino și urmează-mă" (Mt 19,21). "Vindeți ceea ce aveți și dați de pomană; faceți-vă pungi care nu se învechesc, o comoară nepieritoare în ceruri, unde hoțul nu se apropie, nici molia nu o roade. Căci unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră" (Lc 12,33).

Se povestește că într-un oraș din Grecia era obiceiul ca regele să fie ales în fiecare an; nu dintre locuitorii orașului, dar dintre străinii care nu cunoșteau nimic din obiceiurile acelui oraș. Fiecare rege își începea domnia în plăceri și lux, dar nu știa ce-l așteaptă. La sfârșitul anului de domnie, poporul îl detrona și îl arunca într-o insulă pustie unde să moară de foame și mizerie. Dar odată a fost ales rege un om înțelept și a aflat de la unul din slujitori ce soartă îl aștepta. Pe ascuns a trimis în acea insulă alimente, arme, trupe. Când i s-a terminat anul de domnie și poporul l-a aruncat ca și pe ceilalți regi pe insula pustie, el a găsit acolo tot ce trimisese. Atunci și-a luat armata, a venit înapoi în oraș, l-a cucerit și apoi a domnit liniștit până la moarte. Și noi suntem acei regi care trăim puțin timp. Să trimitem și noi înainte în cer tot ceea ce credem că vom avea nevoie pentru a fi fericiți veșnic.

Este o frumoasă istorioară creștină, în care ni se spune că o femeie bogată se plimba printr-o grădină frumoasă împreună cu slujitoarea sa. La un moment dat au avut amândouă aceeași vedenie: împărăția cerurilor. Ceea ce le-a atras atenția au fost două case, una palat, alta cocioabă. Pe când femeia bogată se gândea că palatul este al ei, un glas i-a spus că palatul este al servitoarei, iar cocioaba este a ei. Și când a întrebat cum asta? Glasul i-a răspuns: De unde mai mult, dacă numai atâta material ai trimis de pe pământ?! După acea plimbare și-a schimbat viața. După această istorioară, să ne schimbăm și noi viața.

Sfântul Irineu din Lyon (130-202) spune: "Numai ceea ce folosim în slujba Domnului și a fraților ne face neprihăniți"!

Isus ne-a spus astăzi: "Cine este vrednic de încredere în cele mai mici lucruri este vrednic și în cele mari, iar cine este necinstit în cele mai mici lucruri, este necinstit și în cele mari. Și dacă voi n-ați fost vrednici de încredere când ați avut pe mână bogățiile nedrepte, cine vă va încredința adevăratele bogății? Și dacă n-ați fost vrednici de încredere când ați avut pe mână lucrurile altuia, cine vă va încredința ce este al vostru?" (Lc 16,10-13). Dacă noi vom administra rău bunurile primite de la Dumnezeu, adică numai în folosul nostru de aici, nu vom primi niciodată împărăția cerurilor.

Ca și administratorului din evanghelia de astăzi, Dumnezeu ne va spune și unuia fiecăruia dintre noi, la sfârșitul vieții: "Dă cont de administrația ta" (Lc 16,2)! Dă cont de trupul sănătos și viguros cu care te-am înzestrat! Dă cont de inteligența, memoria și talentele pe care ți le-am dat! Dă cont de timpul care ți l-am dat spre mântuire! Dă cont de harul Botezului și a celorlalte Taine! Nu puteți sluji și lui Dumnezeu și Mamonei".

"Pâinea care vă prisosește, spune Sf. Vasile cel Mare, este pâinea săracului; costumele de prisos care atârnă în șifonierele voastre sunt ale celor goi; pantofii și ghetele pe care voi nu le mai purtați sunt ale celor desculți; banii pe care-i țineți ascunși sunt banii săracilor; faptele de filantropie pe care voi nu le săvârșiți sunt tot atâtea nedreptăți comise față de semenii voștri".

O regină, când a fost pe patul morții, a strigat cu glas plângător: "Dau toate bogățiile, banii și tot ce am numai să mai capăt un timp de îndurare, în care să accept mântuirea". Toată viața regina nu s-a gândit la mântuire. Ce trist! Omul, cât trăiește, face mare risipă de timpul vieții sale.

Un mareșal pe patul de moarte spunea: "în ceasul acesta un pahar de apă dat din dragoste față de Dumnezeu valorează mai mult decât toate victoriile mele câștigate pe câmpul de luptă" (cf. Mt 10,42).

Sfântul Paul ne spune astăzi că nu numai de mântuirea noastră trebuie să ne ocupăm, dar și de a altora. Și pentru alții trebuie să ne rugăm, să predicăm, să dăm exemplu bun și să ne jertfim (cf. 1Tim 2,1-8).

De aceea, sfântul Petru ne spune: "Ca niște buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit. Dacă vorbește cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. Dacă slujește cineva, să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu: pentru ca în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu prin Isus Cristos" (1Pt 4,10-11).

Sfântul Augustin (354-430) ne spune că la judecată vor striga împotriva noastră: diavolii, cărora le-a urmat răutățile; îngerii, a căror inspirații bune le-am refuzat; și chiar cărămizile din ziduri care au fost martore la păcatele noastre (cf. Hab 2,11).

Doamne, învață-mă să fiu generos, să dau fără a calcula, să răsplătesc răul cu bine, să slujesc fără a aștepta recompensă, ca tu însuți să fii răsplata mea. Amin

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat