Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răcăciuni: Zile de sărbătoare în prezența Maicii Domnului

"Și de unde mie această fericire, ca să vină la mine Maica Domnului meu? " (Lc 1,41)

La 5 septembrie 2013, comunitatea din Răcăciuni a avut marea șansă de a o primi pe însăși Fecioara Maria, în imaginea ei miraculoasă de la Cacica, la ea, în parohie. Datorită Providenței am avut-o alături timp de patru zile și trei nopți, urmând să se îndrepte către o altă parohie duminică, 8 septembrie 2013, după prânz. Atmosfera încărcată de Duh Sfânt a acestor zile de ședere a Maicii Sfinte a fost încununată de evenimentul deosebit: hramul Parohiei Răcăciuni.

Joi, în jurul orei 18, numeroși credincioși catolici, dar și frați ortodocși așteptau în fața bisericii sosirea icoanei miraculoase. La acest eveniment a participat Preasfințitul Aurel Percă, împreună cu încă alți nouă preoți.

În ropote de aplauze, dar și în cântări de laudă, am primit-o pe Maica noastră cerească. După găzduirea icoanei Maicii în sanctuarul bisericii noastre parohiale, a urmat sfânta Liturghie celebrată de episcop cu o predică deosebită. În tot acest timp, doi preoți au stat la Spovadă, dând ocazie enoriașilor de a se împăca cu Dumnezeu și a-și deschide sufletul în fața Mamei cerești.

În zilele imediat următoare: vineri și sâmbătă, s-au celebrat câte două sfinte Liturghii dimineața la ora 10.00 și seara la 18.00. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, iar predicile ținute de preoții invitați au fost cu adevărat înălțătoare despre Maică Preasfântă și despre sfântul Rozariu.

În aceste trei zile Fecioara Maria nu a rămas în nici un moment singură, pelerinii venind neîncetat în a-i ține companie chiar și pe timp de noapte. Cu ajutorul bunului Dumnezeu și al Fecioarei Maria s-a organizat o procesiune sâmbătă seară pe europeană E85. Ca o paranteză citez o frază din vorbele parohului nostru: "Maică Sfântă este o europeană și nu o ascundem printre blocuri, iar invitați la procesiune sunt toți oamenii indiferent de religie sau confesiuni". Răsunau rugăciuni și cântări. În cântările noastre de laudă îndreptate către Maica Preasfântă ni s-au alăturat frații ortodocși, dar și de alte confesiuni. Oamenii purtau în mâini lumânări aprinse și flori slăvind-o pe Maica Sfântă. Pe șosea a fost cu adevărat o atmosferă creștină; șoferii încetineau mașinile lăsând geamurile deschise și închinându-se preacuratei în semn de respect, simțind ce putere avea Maică în a ne atrage către ea! Pentru o bună desfășurare a acestei procesiuni s-au implicat oficialitățile, dar și poliția locală chiar șeful de post Mihai Bran.

Duminică la ora 11, icoana Maicii Domnului a fost așezată în fața bisericii, iar sutele de credincioși au venit să i se închine, pregătindu-se pentru sfânta Liturghie de hram. Atmosferă a fost completată de cei 12 preoți concelebranți și de predica preotului Vasile Rediu. Ca să fie despărțirea mai ușoară preoții franciscani ne-au lăsat o copie fidelă a icoanei care a fost sfințită în timpul Liturghiei și așezată la loc de cinste unde ne așteaptă mereu să o vizităm.

Acum că suntem conectați încă la eveniment, voi încerca să îmi exprim opinia față de această binecuvântată vizită a Maicii Domnului. Prima vedere a Maicii a fost intr-adevăr specială. Când zic specială mă refer la aceeași senzație care am avut-o de multe ori în anul curent când după o săptămână grea cu multe teste și teme solicitante la școală și la căminul la care stau m-am reîntors acasă și am văzut-o pe mama aproape înlăcrimată de dorul meu. Este un sentiment unic care te reîmprospătează și revitalizează și pe care l-am resimțit la vederea icoanei sfinte. În aceste zile sfinte m-am simțit împlinit având familia mea alături de mama mea cerească!

Am întrebat de curiozitate câțiva enoriași dacă au împărtășit aceleași sentimente ca și mine și unii chiar m-au surprins. Din toate răspunsurile am să amintesc doar unul care m-a impresionat foarte tare și anume răspunsul unei doamne.

"Fiule, pentru mine această venire a Maicii Domnului este un sprijin de la Dumnezeu. Și știi de ce?... Pentru că anul acesta, în luna în care trebuia să împlinesc 81 de ani, soțul meu a decedat și cum niciun copil din cei trei pe care îi am nu a putut să vină să mă susțină mi-am găsit ajutorul în Dumnezeu și mai mult de atât în Fecioara Maria. Faptul că acum a venit să mă vadă și să mă încurajeze personal prin icoana m-a făcut atât de puternică în credință încât nu îmi mai este frică de moarte!". M-au impresionat aceste cuvinte pentru că le spunea plângând de fericire.

Mulțumesc Domnului că a făcut posibilă această vizită chiar de hramul comunității și a bisericii noastre "Nașterea Sfintei Fecioare Maria".

Denis Dulgheriu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 septembrie: Răcăciuni: Zile de sărbătoare în prezența Maicii Domnului


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat