Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii catolici cer primarului capitalei să înceapă desființarea Cathedral Plaza

Nemulțumiți de tergiversarea luării unor măsuri, de către primarul general al Capitalei, dl Sorin Oprescu, pentru desființarea "clădirii ilegale și periculoase" autointitulată Cathedral Plaza din apropierea catedralei "Sfântul Iosif", episcopii catolici din România i-au trimis edilului o scrisoare deschisă în care cer aplicarea neîntârziată a hotărârii judecătorești.

Primarul Municipiului București - spun episcopii -, ignorând hotărârea judecătorească, a adoptat "o poziție lipsită de forța unui conducător al principalei autorități publice locale din țară, o poziție oscilantă, șovăielnică sau chiar duplicitară, situație care nu numai că avantajează pe cei care au pus legea între paranteze, dar și pune sub semnul îndoielii statul de drept".

Reamintim că la începutul anului, imediat după decizia din 23 ianuarie 2013 dată de Curtea de Apel Ploiești prin care s-a dispus definitiv și irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială, aceea de parc, dl Sorin Oprescu a declarat că va respecta legea. "Este surprinzător pentru noi faptul că, în totală opoziție cu declarațiile ferme de acum un an și jumătate, conform cărora executivul capitalei se obliga să pună imediat în aplicare orice hotărâre prin care i se va cere demolarea construcției, actuala sa conduită este de a nu materializa această hotărâre care este definitivă de mai bine de un an și irevocabilă de peste șase luni de zile", se mai arată în scrisoare.

"Sperăm că nu va fi nevoie de pierderi de vieți omenești sau de tragedii care să se producă din cauza blocului ilegal, pentru ca, în sfârșit, autoritățile publice să reacționeze prompt și Primăria Municipiului București să pună în aplicare hotărârea judecătorească", încheie episcopii.

În 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat (sentința nr. 2520, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456 din 23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești) pe primarul municipiului București "să emită decizia privind desființarea construcției - imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în București, str. General Berthelot nr. 11 - 15, sector 1 și respectiv str. Luterană, nr.15 și 15A, sector 1 - realizată fără autorizație de construire legală, autorizație emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL București, de Primăria sectorului 1 București. Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situația anterioară emiterii autorizației în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a catedralei «Sfântul Iosif»". "Construirea fără autorizație valabilă - se arată în motivarea deciziei - îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (...). De asemenea, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs".

Informațiile au fost preluate din comunicatul nr. 591/17.09.2013 al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, semnat de pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt (tel. 0755/065069, birouldepresa@arcb.ro).

Scrisoarea semnată de episcopii membri ai Conferinței Episcopilor Catolici din România (prezenți la sesiunea de toamnă a CER desfășurată la Luncani, în perioada 9-12 septembrie 2013), adresată la 12 septembrie 2013 primarului general al Municipiului București, poate fi accesată aici, în format pdf.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat