Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: "Săptămâna familiei" - o săptămână cât o viață

Propusă ca idee-pilot, "Săptămâna familiei" desfășurată în Parohia Oțeleni, în perioada 9-15 septembrie 2013 și susținută cu generozitate de pr. Iosif Gîrleanu, parohul comunității, a depășit așteptările inițiale, plasându-se în zona momentelor pe care nu le-ai vrea terminate niciodată.

Participarea credincioșilor a fost una progresivă, numărul lor crescând de la o zi la alta și de la o temă la alta. Nu au fost "misiuni", dar nici doar un set de conferințe, ci a fost o împărtășire. S-a spus lucrurilor pe nume, s-au făcut evaluări, s-au propus soluții, s-au dat motivații, toate într-o atmosferă relaxantă, plină de fastul celebrării sfintelor Liturghii, în cadrul cărora s-au propus și cele mai multe din teme.

Astfel, de la crearea omului după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, ca bărbat și femeie, chemat la viața de familie, prin intermediul căreia se continuă creația lui Dumnezeu în lume și constituie remediu împotriva înclinației spre sexul celălalt, ca și remediu împotriva solitudinii, omul este chemat să se căsătorească sau să-și consacre viața în preoție, viața consacrată sau unui ideal nobil, este înzestrat de Cristos cu un har special prin intermediul sacramentului Căsătoriei sau al Preoției, este susținut de către Biserică și pus în mijlocul oamenilor unde are de trăit doar o singură viață, ca pregătire pentru cea veșnică.

Acest om, chemat să întemeieze o familie, ca soț să aibă o soție, ca soție să aibă un soț, trebuie să fie conștient și responsabil că nu întemeiază o familie doar pentru a avea cine să spele, cine să pregătească mâncare sau cu cine să-i satisfacă propriile plăceri, ci este chemat la comuniune și respect reciproc, la înțelegerea celeilalte persoane, la iertarea ei, la susținerea ei pe drumul credinței și al societății umane.

Familia, cuvânt nobil și realitate nobilă, este chemată să fie ceea ce a vrut-o Dumnezeu încă de la început, o comunitate de iubire, de viață și de bucurie.

Au mai conferențiat Eugenia Dămătăr, masterant la Institutul Pontifical "Fericitul Ioan Paul al II-lea", pentru Studii despre Căsătorie și Familie din cadrul Universității Pontificale din Roma-Lateran, ca și familia Andrici Ștefan și Matilda, alături de copii și nepoata lor.

Nu știu dacă s-au convertit familii, dacă s-au mai diminuat viciile care bântuie familia (alcoolul, țigara, infidelitatea, utilizarea mijloacelor anticoncepționale etc.), dar ceea ce știm e că o persoană - ca și în cazul lui Ștefan de la sfârșitul dramei "Magazinul bijutierului", care a spus soției sale Ana: "Ana, ce păcat! Ce păcat, că de atâția ani nu ne-am mai simțit ca doi copii. Ana, Ana, câte lucruri frumoase am pierdut pentru asta!" - această persoană, la sfârșitul "Săptămânii familiei" a făcut o declarație șoc: "Ce păcat, am fost un prost! N-am știut că e atât de frumoasă viața de familie! Acum îl rog pe Dumnezeu să mă mai lase pe pământ, măcar să mai recupăr puțin..."

Și încă o impresie:

"Pentru unii dintre noi a fost o experiență frumoasă din care am avut ce învăța și în același timp confirmarea unor adevăruri de trăire autentică a vieții de familie, neprezentate încă public până în acest moment. Am simțit cu adevărat ceea ce s-a spus la sfârșitul primei întâlniri a familiilor de la Iași, de vineri, 30 august 2013, și anume, că a venit timpul ca familia să fie și să rămână una din prioritățile pastorale ale diecezei noastre. Mulțumim pr. Felician Tiba, ca și preoților prezenți pentru gândurile împărtășite și sperăm ca evenimentul să se mai repete, dacă nu în această formă, măcar, sporadic, poate câte trei zile sau chiar câte o zi specială, dedicată familiei" (Prof. Adrian Dieac).

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-15 septembrie: Oțeleni: "Săptămâna familiei" - o săptămână cât o viață


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat