Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria Îndurerată - 2013

"Dacă suferim împreună cu Isus, vom și domni împreună cu el" (Rom 8,17).

În ziua de după Înălțarea Sfintei Cruci, Biserica celebrează pătimirile Mariei, alături de Fiul ei Isus, căci Maria a fost intim unită cu Isus în toate pătimirile sale mântuitoare, începând de la nașterea sa la Betleem și până la moartea de pe Calvar. Înainte ca Simon din Cirene să-l ajute pe Isus să-și ducă Crucea (cf. Mt 27,32; Mc 15,21; Lc 23,26), Maria a fost cea dintâi care i-a fost alături, purtând crucea cu el.

Există un orășel în Germania, pe nume Oberammergaum, situat la poalele Alpilor bavarezi. Iar această localitate este renumită în toată lumea pentru următorul fapt: în anul 1633, locuitorii acestui orășel au fost amenințați de o molimă. Atunci ei au promis lui Dumnezeu că, dacă vor fi cruțați, o dată la 10 ani vor da o reprezentație pe viu a Pătimirilor Domnului nostru Isus Cristos. De atunci, o dată la 10 ani, milioane de oameni din lumea întreagă se îndreaptă spre această localitate spre a urmări pe viu reprezentarea pătimirii Domnului nostru Isus Cristos. La această reprezentație participă aproximativ 1.700 de actori voluntari, iar cel care joacă rolul lui Isus acceptă crucificarea în mod real. Locuitori ai orașului și cei sosiți din toată lumea stau șase ore nemișcați urmărind scenele și retrăind evenimentele care ne-au adus mântuirea. Una dintre scenele cele mai frumoase este și aceea în care Isus, încheind viața sa retrasă de la Nazaret, se pregătește să părăsească casa părintească pentru a merge să predice evanghelia împărăției. Înainte de a pleca să predice, Isus se apropie de Mama sa Maria și o întreabă: "Mamă, cum pot să-ți mulțumesc pentru iubirea și grija ce mi le-ai purtat timp de 30 de ani? Ce ai vrea sa fac pentru tine? Atunci Maria îi răspunde: "Fiule, permite-mi să vin și să sufăr împreună cu tine. Aceasta este cea mai mare onoare și răsplată pe care mi-o poți da pentru tot ceea ce am făcut pentru tine!" Și toți actorii spun împreună cu Maria ceea ce a spus și sfântul Paul: "Nouă ni s-a dat harul nu numai să credem în el, ci să și pătimim pentru el" (Fil 1,29).

Cu relatarea acestui eveniment din orășelul Oberammergaum, din Alpii bavarezi, m-am introdus în considerația sărbătorii sfintei Fecioare Maria Îndurerată. Cea mai mare onoare pentru Maria a fost aceea de a i se permite să sufere și să poarte crucea alături de Isus pentru mântuirea lumii.

Preacurata Fecioară Maria, după ce l-a oferit pe Isus spre pătimire pentru mântuirea noastră, începând cu "da-ul" de la Bunavestire și cu "da-ul" ei de pe Calvar s-a unit cu Isus pentru totdeauna în jertfa de ea însăși, pentru mântuirea noastră.

Dacă Isus a fost "Omul durerilor" (cf. Is 53,3), Maria trebuia să fie "Mama durerilor". O Mamă fără suferințe lângă un Cristos suferind, spunea Fulton Sheen (1895-1979), un episcop american, ar fi o Mamă fără iubire. Cristos ne-a iubit atât de mult încât a voit să moară pentru a ispăși vina noastră. Maria ne-a iubit și ea atât de mult, încât a urcat cu Isus pe Calvar și, deși nu a murit, a meritat coroana martiriului.

Sfântul Bernard ne spune că: "Chiar dacă Maria n-a pătimit și n-a murit cu trupul împreună cu Isus, ea a pătimit și a murit în sufletul ei împreună cu Isus".

Nașterea lui Isus într-o iesle săracă, prezentarea în templu cu profeția sabiei care va trece prin inima ei (cf. Lc 2,35), masacrul pruncilor nevinovați, fuga în Egipt (cf. Mt 2,14-16) și pierderea lui Isus în templu (cf. Lc 2,43) sunt primele momente grele din viața Sfintei Fecioare.

Refuzul lui Isus din partea locuitorilor din Nazaret care doreau minunile sale, dar nu învățătura lui, a fost un alt moment greu din viața Sfintei Fecioare (cf. Lc 4,28-29).

Apoi loviturile călăilor aplicate lui Isus se resimțeau toate și în trupul și sufletul ei; când spinii îi apasă capul, Maria simte toate înțepăturile; când lui Isus i se dă să bea fiere și oțet, Maria simte toată amărăciunea; când Isus este răstignit pe cruce, Maria suportă pe viu toată violența acestui act (cf. Lc 23,1-43).

Maria a suferit mult în calitate de mamă a Mântuitorului lumii. Ea a spus un continuu "da" la toate chemările lui Dumnezeu: "da" la Bunavestire; "da" la nașterea lui Isus în grajdul din Betleem; "da" la fuga în Egipt; "da" la stabilirea în Nazaret; "da" la viața ascunsă a lui Isus; "da" la opera misionară a lui Isus; "da" în timpul pătimirii; "da" la moartea lui Isus; "da" la încredințarea maternității Bisericii; "da" la misiunea cerească de ocrotitoare a Bisericii.

Pentru că Maria a fost prima ființă umană care a spus un continuu "da" la toate chemările lui Dumnezeu, și în mod deosebit pentru că a spus "da" participării la pătimirile Domnului, ea s-a învrednicit să fie tot prima dintre creaturi care a fost înviată, înălțată și glorificată la dreapta Fiului ei, de către Duhul Tatălui (cf. Rom 8,11); ea s-a învrednicit să fie aleasă mamă a Bisericii. "Prin participarea sa intimă la misterul Fiului, Maria "ne este Mamă în ordinea harului" (LG 61).

Maria și apostolul Ioan, aflați sub Crucea Domnului, sunt semnul Bisericii care se naște prin opera și voința lui Cristos; aici Maria este imaginea noului popor al lui Dumnezeu, al noii omeniri ("femeie" - cu referire la Eva), iar ucenicul iubit este simbolul credinciosului. Astfel, credinciosul (ucenicul) și Biserica (Maria) trăiesc acum în comuniune ("a luat-o în casa sa") (cf. In 19,26-27).

Deși fericită în cer, Maica Domnului plânge și astăzi, iar acest plâns se vede din apariții și icoane. Maria plânge și astăzi, pentru că știe că ar trebuie să trăim altfel. Preadulcele ei Fiu a murit pe cruce pentru mântuirea noastră. Ea l-a văzut bătut, batjocorit, scuipat, răstignit, ucis și îngropat. Ea l-a văzut suferind și murind pentru noi. Și tot ea vede acum cum noi, în loc să mergem pe calea mântuirii, ne uităm prea puțin la Dumnezeu și la cele cerești, dar ne lăsăm târâți în tot felul de păcate, spre osânda noastră veșnică. De aceea Maria, în multe dintre aparițiile sale, a plâns și a cerut convertire și pocăință.

Celebrând memoria Sfintei Fecioare Maria Îndurerată în ziua următoare sărbătorii Sfintei Cruci Biserica ne ajută să acceptăm misterul mântuitor al în crucii în viața noastră.

În anul 1842, într-un orășel din Franța trăia o mamă creștină, care era nemângâiată de pierderea unicului ei fiu, răpus pe neașteptate de o boală nemiloasă. Sărmana mamă nu mânca, nu dormea, și sănătatea i se șubrezea. Rămasă fără nici o mângâiere, s-a dus la biserică pentru a participa la sfânta Liturghie. Era tocmai sărbătoarea sfintei Fecioare Maria Îndurerate. Acea sfântă Liturghie a schimbat-o total. Predicatorul și-a croit predica pe următorul text din Plângerile lui Ieremia: "O, voi care treceți pe cale, opriți-vă și vedeți dacă este durere mai mare ca a mea" (Lam 1,12). După ce predicatorul a vorbit despre suferințele Maicii Domnului, s-a adresat celor de față cu aceste cuvinte: "Care dintre voi care mă ascultați acum ar cuteza să-și compare durerea cu cea a Mariei? Observați, durerea Mariei este curajoasă; ea stă în picioare și nu doborâtă la pământ. O, voi toți care suferiți și plângeți măcinați de dureri și necazuri, fiți tari în durerile și suferințele voastre; rămâneți și voi în picioare ca Maria sub cruce!" Femeia a luat aceste cuvinte ca trimise de Dumnezeu pentru dânsa și s-a simțit dintr-o dată mângâiată și întărită. A mers în fața altarului, a îngenunchiat în fața Răstignitului și a înălțat o rugăciune de mulțumire, de iertare și de ajutor. Din acel moment ea a devenit pentru toți cei din jur un model de acceptare a voinței lui Dumnezeu.

Maria și-a îndulcit greutățile și suferințe, pășind pe urmele lăsat de Isus în drumul său spre cer. Iată în acest sens o frumoasă istorioară

Bruno Ferrero spune intr-o carte: "Într-o noapte am avut un vis minunat. Am văzut un drum lung, un drum care pornea de pe pământ și se ridica în aer, până se pierdea în nori și de acolo se îndrepta spre cer. Dar nu era un drum ușor, ba chiar aș putea zice că era o cale plină de piedici, presărată cu țepi ascuțiți, pietre tăioase, și cioburi de sticlă. Oamenii mergeau pe acel drum desculți. Țepii li se înfigeau în tălpi, pietrele le tăiau picioarele multora. Dar oamenii nu renunțau: doreau să ajungă în cer. Orice pas le aducea durere. Apoi, în vis, l-am văzut pe Isus cum mergea înainte. Și El era desculț. Mergea încet, dar cu hotărâre. Și nu se rănea la picioare. Isus urca fără încetare. În sfârșit, ajunse în cer și acolo se așeză pe un tron aurit. Privea în jos, la cei care se străduiau să urce. Îi însuflețea cu privirile și gesturile sale. Imediat în urma lui venea Maria, mama lui. Fecioara mergea chiar mai repede decât toți ceilalți. Și știți de ce? Pentru că ea călca pe urmele lăsate de el. Astfel ajunse repede alături de Fiul său, care o așeză pe un tron la dreapta sa. De acolo, și Maria începu să-i încurajeze pe cei care urcau și îi poftea să calce, asemeni ei, pe urmele lăsate de Isus. Cei înțelepți așa și făcură și înaintară grabnic spre cer. Ceilalți se tot plângeau din pricina rănilor, se opreau adesea, uneori renunțând de tot și oprindu-se pe marginea drumului copleșiți de tristețe".

Maica Îndurerată să ne ajute pe noi, fiii ei, să înțelegem, să primim și să ne unim suferințele cu cele ale Isus, cu ale ei, cu ale tuturor sfinților, și cu ale tuturor credincioșilor; apoi, s-o urmăm pe calea lui Cristos, ca să putem ajunge și noi la slava la care a ajuns ea.

Sfântă Fecioară Marie Îndurerată, roagă-te pentru noi, cei care alergăm la tine! Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat