Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": În via Domnului. Omilii pentru anul A

O nouă carte cu predici a apărut la sfârșitul verii, tipărită la Editura "Presa Bună" - În via Domnului. Omilii pentru anul A, avându-l ca autor pe părintele Anton Dancă. În cele 480 de pagini ale cărții sunt adunate peste 70 de predici utile pentru explicarea fragmentelor biblice folosite în Biserica Catolică în duminicilor și sărbătorilor mai importante din cadrul anului liturgic A.

Redăm câteva fragmente din introducerea semnată de autor.

"După ce am scris trei cicluri de predici pentru anii A, B, C, mi-am dat seama că în prea multe dintre ele am tratat mai mult detaliile decât esențialul. Mi-am propus să compun un alt ciclu de omilii, pe cât posibil să pun în evidență esențialul, responsabilitatea noastră și detaliile. Pentru cucernicii preoți care doresc să facă o predică din detalii, cu referință la esențial, adaug la sfârșit o pildă, pentru a ilustra conținutul. Nu pun constatări morale, fiindcă acestea le pot pune predicatorii în legătură cu locul și ascultătorii care sunt sub grija lor. Sugerez numai unele aspecte morale la rubrica Responsabilitatea noastră.

Nu pot garanta că eu voi reuși să pun în evidență esențialul sută la sută în toate omiliile anului liturgic. Alții, mai inspirați, o pot face mai bine și le doresc succes. În acest scop am socotit că este bine să reproduc și textele liturgice, așa cum sunt ele editate de "Presa Bună", fiindcă Lecționarele, de obicei, se păstrează în biserică și noi pregătim omiliile în casa parohială și, când vrem să le consultăm, ne vine greu să mergem să le luăm. În omilii, chiar dacă vor fi alte citate, care nu fac referință la lecturile din ziua respectivă, nu menționez locul de unde au fost luate, ca să nu împovărez citirea și să nu lungesc spațiul dedicat tipăririi. Nu consemnez nici citatele din Biblie, fiindcă este suficient să se menționeze că: Așa spune Duhul Sfânt, care a inspirat pe hagiografi și chiar pe Fiul Omului.

Voi pune mai întâi lecturile în conformitate cu Lecționarul, spre a ușura înțelegerea esențialului și a detaliilor. Sper ca în felul acesta să putem urmări mai bine și pătrunde mai ușor în cuvântul Domnului, atât noi, preoții, cât și cei care nu pot participa la sfânta Liturghie, dar vor avea cartea acasă.

Cu riscul de a plictisi, totuși, la fiecare omilie voi pune în evidență esențialul și detaliile, fiindcă deseori, în cele scrise de mine și de alții, se pune accentul pe detalii și se neglijează esențialul. Astfel se ajunge la o moralizare a evangheliei, iar începătorul și desăvârșitorul credinței - Isus

Cristos - este trecut pe planul doi. Este adevărat, o predică se poate axa pe un detaliu din lecturi, dar omilia trebuie să se axeze în primul rând pe esențial".

Cartea este recomandată în special preoților, ca un ajutor în realizarea predicilor, dar și tuturor credincioșilor care doresc o aprofundare a mesajului mântuitor din lecturile propuse în duminicile și sărbătorile din anul liturgic A în cadrul Bisericii Romano-Catolice.

Ovidiu Bișog

* * *

În via Domnului. Omilii pentru anul A
Anton Dancă, Ed. "Presa Bună", 2013, 14x20 cm, 480 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat