Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea Sfântul Nume al Mariei - 2013

Nume prea dulce, nume adorat, de-ntreaga lume slăvit și lăudat!

Astăzi este 12 septembrie și este sărbătoarea Sfântul Nume al Mariei. Această sărbătoare a fost instituită de papa Inocențiu al XI-lea (1611-1689), în anul 1683, în amintirea memorabilei victorii repurtate de armatele creștine împotriva turcilor, care ajunseseră până sub zidurile Vienei și amenințau întreaga Europă, nu numai cu ocuparea, ci mai ales cu ștergerea numelui de creștin, așa cum au mai făcut cu țările din Asia, țări câștigate cu grele munci apostolice de către sfântul Paul și către ceilalți apostoli și din care acum aproape că a dispărut numele de creștin, iar dacă nu a dispărut, creștinii sunt persecutați și uciși până în ziua de astăzi.

Văzând amenințarea turcească la adresa întregului continent Europa, regele Poloniei de atunci, Ioan al III-lea Sobieski (1629-1696), supranumit și "Leul din nord", se hotărăște să vină în ajutorul Vienei. Ajungând cu armatele sale la Viena și văzând imensa armată turcească, de peste 200.000 de războinici, a spus: "Numai Dumnezeu și preacurata Fecioară Maria îi mai pot ajuta pe creștini". Atunci a cerut să se celebreze sfânta Liturghie, unde el a servit ca ministrant și unde el cu întreaga sa armată au participat și s-au rugat Rozariul, invocând, prin mijlocirea Maicii Domnului, pe "Dumnezeului oștirilor", ca să le de-a biruință. Și biruința a venit în ziua de 12 septembrie 1683. Biruința i-a fost atribuită în întregime lui Dumnezeu, cu mențiunea că ea le-a fost dată creștinilor care s-au rugat lui Dumnezeu cel întreit și unic, prin mijlocirea Maicii Domnului.

După exemplul vechiului popor al lui Dumnezeu, care făcea din fiecare intervenție minunată a lui Dumnezeu în favoarea lor o sărbătoare; și după porunca Scripturii: "ca în fiecare an să se prăznuiască victoriile în cinstea Domnului" (cf. Lev 23,41), papa Inocențiu al XI-lea (1611-1689) a instituit, în anul 1683, sărbătoarea "Sfântul Nume al Mariei", pentru ca în fiecare an să fie cinstită această lucrarea mântuitoare a Preasfintei Treimi, la intervenția Mariei.

Această sărbătoare ne invită să facem recurs la Scriptură și să vedem că ceea ce s-a întâmplat la 12 septembrie 1683 s-a mai întâmplat și cu mai înainte și se va întâmpla și de acolo încoace, așa cum spune Scriptura: "Ce a fost va mai fi, și ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare" (Qoh 1,9; 3,15). Iar în cazul de față să vedem cum Dumnezeu, la rugăciunea sfinților săi, de multe ori a mai dat biruințe asupra dușmanilor numeroși, prin puțini oameni credincioși, când ei l-au rugat asemenea creștinilor puțini la număr, atacați de mulți mari de turci, ca la Viena, în anul 1683. Iată câteva exemple:

- Dumnezeu i-a dat biruință cu Avraam cu numai 318 oameni peste cele cinci neamuri care l-au luat ostatec pe nepotul său Lot (cf. Gen 14,1-16).

- Dumnezeu a dat biruință micului popor evreu contra unui numeros popor egiptean, la ieșirea din Egipt, prin 10 mari minuni, unde s-a folosit de cele mai slabe vietăți: broaște, păduchi, muște, lăcuste, pentru a umili faraonul mândru (cf. 1Cor 1,27) și apoi și-a trecut poporul prin Marea Roșie ca pe uscat (cf. Ex 7,1-14,31), ducându-l ca pe aripi de vultur până în țara Canaanului (cf. Ex 19,4).

- Dumnezeu a dat biruință evreilor, pentru care se ruga Moise, contra gabaoniților, în drumul lor spre țara Canaanului, oprind soarele și luna pe cer, până ce poporul și-a biruit dușmanii (cf. Ios 10,12-14).

- Dumnezeu a dat izbândă evreilor conduși de Ghedeon contra mulțimilor de uriași, madianiți și amaleciți reuniți, cu numai cu 300 de bărbați, luptând el însuși pentru ei (cf. Jud 7,1-25).

- Dumnezeu a opus lui Goliat, un păgân filistean și bine înarmat, un hulitor al său și al poporului ales, pe credinciosul copil, David, care l-a bătut cu praștia care se juca și apoi i-a tăiat capul (cf. 1Sam 17,1-58).

- Dumnezeu a opus unui edomit mândru și rău, Haman, care avea la îndemână armata regelui Asuer și care urmărea exterminarea poporului său ales din Babilon, pe orfana Estera, care nu știa decât să se roage și să postească (cf. Est 7,9-10).

- Dumnezeu a opus păgânului Holofern și armatelor siriene, care venise să subjuge poporul său ales, pe văduva sa sfântă, Iudita (cf. Idt 13-18-19.

- Dumnezeu le-a opus mulțimii fără număr a sirienilor, veniți la Dotan, pentru a-l bate pe micul său popor condus de profetul Eliseu, un munte plin de cai, care de foc și de îngeri luptători, cu mult mai numeroși decât soldații sirieni (cf. 2Rg 6,16) etc.

- Dumnezeu a opus, în anul 312, păgânului și ucigașului de creștini, Maxențiu, ce avea o armată de 200.000 de ostași, pe credinciosul împărat Constantin (272-337), cinstitor al lui Cristos și al crucii sale, care nu avea decât 20.000 de oameni, confirmând că el continuă" să răstoarne de pe tronuri pe cei mândri și să-i înalțe pe cei smeriți" (cf. Lc 1,52).

Această victorie a creștinilor contra turcilor de la Viena, 1683, ne invită să facem recurs și la istoria noastră, când domnitori credincioși, ca: Alexandru cel bun (+ 1432), Mircea cel Bătrân (1355-1418) Ștefan cel Mare (1433-1504), Mihai Viteazul (1558-1601), care băteau și ei tot armate turcești de peste 200.000 de oameni, opunându-li-se cu numai 10.000 sau 20.000 de oameni.

Dar toate aceste bătălii biruitoare ale puținilor credincioși, contra mulțimilor mari de păgâni, vor ne amintească astăzi și de luptele pe care trebuie să le purtăm și noi, care suntem "mica turmă a lui Cristos" (Lc 12,32), cu mulțimile de duhuri necurate, cu mulțimile de diavoli aruncați pe pământ din cauza păcatului lor și care vor să ne piardă (cf. Ap 12,9. 12-13); căci iată ce ne spune sfântul Paul: "Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești" (Ef 6,12).

De aceea, și noi, credincioșii din toate timpurile, trebuie să ne dotăm cu toate armele date nouă de Dumnezeu: "De aceea, luați toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteți împotrivi în ziua cea rea și să rămâneți în picioare, după ce veți fi biruit totul. Stați gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcați cu platoșa neprihănirii, având picioarele încălțate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luați scutul credinței, cu care veți putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău. Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. Faceți în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni și cereri. Vegheați la aceasta, cu toată stăruința, și rugăciune pentru toți sfinții" (Ef 6,13-18).

În afară de toate aceste arme, noi mai avem un ajutor puternic, așa cum au avut și toți creștinii dinaintea noastră, pe Maria cea plină de har, cea care prin Cristos, a zdrobit capul șarpelui infernal (cf. Gen 3,15).

Oare de ce sărbătoarea de astăzi poartă titlul de "Sfântul Nume al Mariei"? Pentru a ne spune că de multe ori este suficient doar să-i pronunțăm numele Mariei, că ea ne și vine într-ajutor. Iată câteva afirmații ale sfinților, referitoare la numele Mariei: sfântul Petru Damian (1007-1072), spune: "Numele Mariei este scos din comoara divinității"; celebrul învățat Raimundo Giordano (+ 1385), scriitor ascetic și fiu devotat al Bisericii, spune: "Întreaga Sfântă Treime i-a dat numele de Maria"; sfântul Bernard (1091-1153) spune: "Numele singur al Mariei pune pe fugă pe toți demonii"; sfântul Alfons Maria de Ligouri (1696-1787) spune că și necuvântătoarele, dacă ar pronunța numele Mariei, ar fi ajutate. Și aduce exemplul unui papagal care fusese învățat să pronunțe Ave Maria; iar când a fost atacat de un erete, a rostit: Ave Maria și eretele a fugit; sfântul Bonaventura (1218-1274) ne spune că "numele Mariei este glorios și izvor de minunății"; fericitul Henric Suso (1295-1361) spune: "Dacă numele Mariei este atât de plin de putere și farmec, oare cum este Maria însăși?"; sfântul Efrem Sirul (306-373) spune: "Numele Mariei este mântuitor, pentru că ne oferă cheia paradisului".

Iată în continuare niște exemple de oameni care au biruit prin Maria, pe dușmanul sufletelor, diavolul:

Sfântul Dositei (+ 530) era fiul adoptiv al unui ofițer din armata romană care își avea garnizoana într-un oraș din Asia Mică. Deși erau creștini, părinții săi adoptivi nu i-au dat o educație creștinească. Ei, fiind oameni cu stare, l-au crescut în belșug, l-au alintat și l-au lăsat liber la toate distracțiile tinerilor de atunci, socotind că așa-i normal. Intrând într-o biserică din Grădina Măslinilor, privirea i-a fost atrasă de o pictură care înfățișa judecata din Ziua de Apoi, raiul și iadul. Atunci, o femeie necunoscută s-a apropiat de el și a început să-i deslușească tainele tabloului. Mai târziu, Dositei și-a dat seama că acea femeie a fost Maica Domnului. A lăsat toate și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu într-o mănăstire și recunoscător Mariei. A ajuns sfânt.

Sfânta Maria Egipteanca (344-422), de loc din Egipt, avea doar 12 ani când, atrasă de ispitele lumii, a fugit din casa părintească și s-a stabilit în orașul Alexandria, pornind pe calea desfrâului. Timp de 17 ani a fost prostituată publică. Voind să intre în bazilica "Sfânta Cruce" din Ierusalim, mâna nevăzută a Maicii Domnului de la intrare a oprit-o. "Deodată, o lumină mi-a deschis ochii și m-a făcut să văd că faptele mele rușinoase erau acelea care îmi închideau intrarea în biserică. Am început a plânge și mi-am bătut pieptul, și m-am rugat Maicii Domnului să mă ajute". S-a spovedit și s-a împărtășit, apoi a plecat în pustiul Iordanului, unde a trăit pocăință și rugăciune, toți atâția ani câți a păcătuit. Maica Domnului a ajutat-o să biruiască diavolul care a stăpânit-o prin păcat și să ajungă sfântă.

Fericitul Franco Lippi (1211-1291) era din satul Grotto, de lângă Siena, Italia. Din copilărie s-a arătat neastâmpărat și neascultător, pus numai pe rele și pe pozne de tot felul, mai ceva decât cei de vârsta lui. După ce a mai crescut, a deprins destul de ușor năravurile tinereților destrăbălate: femeile, petrecerile, certurile și bătăile, toate se țineau lanț de el. Spre bătrânețe, trecut de 50 de ani, s-a întors la Grotto, la casa lui, și-și omora timpul tot cu petrecerile, ca în zilele tinereții. Într-o zi, la o partidă de zaruri, a avut ghinion și-a pierdut toți banii; apoi, într-un exces de mânie, a strigat: "Acum am să-mi pun în joc ochii din cap, fiindcă altceva nu mai am"! Iar când zarurile au căzut, tot fără noroc, când s-a sculat de la masa de joc, a amuțit de spaimă, fiindcă nu mai vedea nimic în jur, devenise orb. Dus acasă, și-a amintit de viața păcătoasă pe care o dusese până atunci și l-au cuprins remușcările. Atunci, pentru prima dată în viață, a început să se roage Maicii Domnului, "scăparea păcătoșilor", implorându-i ajutorul. Și-a recâștigat vederea tot așa de brusc precum o pierduse. Din unele apariții, cu care l-a învrednicit Maica Domnului, a înțeles că voia ei este ca el să intre în Ordinul Carmelit, consacrat ei, unde a trăit aici încă zece ani. A murit la vârsta de 80 de ani, la 11 decembrie 1291. Minunile de la mormântul lui l-au dus la cinstea altarelor cu titlul de fericit. Maica Domnului l-a scos din sclavia satanei și l-a făcut un sfânt slujitor al lui Dumnezeu.

Sfântul Andrei Corsini (+ 1373), de loc din Florența, Italia. Mama sa, înainte de a-l naște, a visat că a născut un lup, dar apoi, intrând într-o mănăstire, s-a preschimbat într-un miel. Prima parte a visului s-a adeverit din plin, căci de mic era neastâmpărat, neascultător, certăreț, ahtiat după jocuri de noroc și după mânuirea armelor; refractar față de povețe și indiferent față de cele religioase. După ce mama i-a povestit visul, s-a adeverit și partea a doua. A intrat în mănăstire, s-a spovedit și împărtășit, și-a schimbat viața; i-a apărut Maica Domnului care l-a luminat; a ajuns preot, apoi episcop; a lucrat la mântuirea sa și a altor suflete. Și pe el Maica Domnului l-a scos din sclavia satanei și l-a făcut un sfânt slujitor al lui Dumnezeu.

Toate aceste minuni de plan material și spiritual ne amintesc de cuvântul Scripturii: "Când Domnul e cu noi, cine este împotriva noastră, cine ne poate sta împotrivă?" (Rom 8,31); ne amintesc de Maria, care a zdrobit și zdrobește mereu capul șarpelui (cf. Gen 3,15).

Problema noastră este să știm de partea cui să ne postăm: a mulțimii uriașilor iadului, învinși de puterea lui Dumnezeu și a sfinților; sau a puținilor și micuților ucenici (cf. Lc 12,32), care sunt continuu ajutați de Dumnezeu, turnul și scutul lor de apărare; și de mijlocirea Mariei, ajutorul creștinilor; și a tuturor sfinților.

Dulce nume al Mariei, fii mângâierea noastră! Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat