Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Eveniment unic de comuniune și credință

Marți, 10 septembrie 2013, episcopii greco-catolici și romano-catolici din România au fost oaspeții comunității romano-catolice din Bacău, unde au participat la o sfântă Liturghie solemnă oficiată la ora 18.00, în biserica "Sfinții Petru și Paul", și prezidată de ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Acest eveniment unic pentru municipiul Bacău a fost prilejuit de sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România, desfășurată în perioada 9-12 septembrie la mănăstirea fraților carmelitani de la Luncani (jud. Bacău). Înainte de deschiderea sesiunii de toamnă, episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, împreună cu ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, au participat la un curs de exerciții spirituale ținut de pr. iezuit Marius Taloș.

La sfânta Liturghie celebrată în biserica "Sfinții Petru și Paul", alături de episcopii participanți - ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova; Preafericirea Sa cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major; ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București; ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia; PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia; PS László Böcskei, episcop de Oradea; PS Jenő Schönberger, episcop de Satu Mare; PS Martin Roos, episcop de Timișoara; PS Anton Coșa, episcop de Chișinău; PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj; PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj; PS Vasile Bizău, episcop de Maramureș; PS Claudiu-Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale; PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar, Vicariatul de București; PS Petru Gherghel, episcop de Iași; PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București -, au fost prezenți pr. decan Isidor Dâscă, preoții colaboratori din parohie, preoți oaspeți, reprezentanți ai autorităților locale, în frunte cu domnul primar Romeo Stavarache, precum și un număr impresionant de credincioși.

"Îl binecuvântăm pe Dumnezeu pentru această zi și pentru aceste momente de rugăciune", a spus PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în deschiderea celebrării euharistice. "Ne bucurăm să fim aici împreună și să-i mulțumim părintelui decan Isidor Dâscă, preoților din Bacău și dumneavoastră, dragi și iubiți credincioși, care ați dorit să vă uniți cu noi, ca să îndreptăm spre Dumnezeu cererea noastră pentru pace în Siria, pentru pace în Orientul Mijlociu, pentru pace în întreaga lume".

După proclamarea lecturilor sfinte a urmat cuvântul de învățătură al ÎPS Francisco-Javier Lozano, care, pornind de la textul Evangheliei despre alegerea celor doisprezece apostoli, a subliniat, printre altele, rolul preoților în calitate de colaboratori ai episcopului la răspândirea cuvântului lui Dumnezeu și a credinței. "Preotul trebuie să fie animatorul comunității creștine, încurajând-o prin cuvântul evangheliei".

"La această sfântă Liturghie - a spus nunțiul apostolic în finalul predicii - ne rugăm pentru voi și vă încredințăm Maicii Domnului. Ne rugăm pentru familiile voastre și pentru cei bolnavi. Cerem de la Domnul ca familiile din România să fie cămine de credință, pietre vii pentru construirea comunității creștine și a societății. Fie ca Domnul să binecuvânteze familiile voastre cu vocații abundente la viața de preoție și la viața religioasă. În comuniune cu papa Francisc, invocăm darul Duhului Sfânt, izvor de binecuvântare, de bine și pace pentru Biserică și pentru lumea întreagă".

La sfârșitul Liturghiei, pr. decan Isidor Dâscă a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor participanților la acest eveniment deosebit de important pentru Biserica noastră locală, iar ÎPS Francisco-Javier Lozano a împărțit binecuvântarea apostolică tuturor celor prezenți la sfânta Liturghie.

Pr. Emanuel Imbrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 septembrie: Bacău: Eveniment unic de comuniune și credință


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat