Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Studenții și economia. Săptămâna Socială pentru Studenți

"Viața economică în lumina doctrinei sociale a Bisericii" a fost tema care a reunit 29 de studenți la casa părinților verbiți din Traian, județul Neamț, în perioada 25-27 septembrie 2013, pentru a participa la Săptămâna Socială pentru Studenți (SSS), ediția 2013 fiind a doua a acestui eveniment.

Aflată deja la a doua ediție, după cea din 2012 de la Pralea, această sesiune s-a bucurat de un adevărat succes, fiind inițiată de Oficiul Diecezan pentru Pastorație Universitară și coordonată de pr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Alături de alți preoți cu pregătire în domeniul teologiei morale, dar și de specialiști în economie, părintele Farcaș a reușit să le transmită celor 29 de studenți prezenți principiile de bază ale construirii unei societăți demne, în care banul nu trebuie să anuleze valorile creștine.

Cele trei zile de formare au debutat cu o conferință a părintelui Iosif Antile, responsabil al Oficiului pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică, cu tema "Afacerile economice și critica profetică". În discursul său despre profetul Amos, care le spunea oamenilor că nu pot păcătui în continuare, deoarece vor fi pedepsiți, părintele a realizat o paralelă între mentalitatea din secolele dinainte de Cristos și cea din zilele noastre. Nici noi nu suntem dispuși să renunțăm la păcat, în ciuda problemelor pe care acesta le provoacă în conștiințele și în familiile noastre și rămânem indiferenți la îndemnurile Bisericii, care ne invită să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Profetul Amos a plătit scump pentru încercarea lui de a-i converti pe oameni, fiind alungat din Israel, unde predica asiduu împotriva luxului și a imoralității.

Cea de-a doua intervenție a fost cea a părintelui Iulian Fărăoanu, profesor de exegeză la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care a vorbit despre activitățile oamenilor de pe timpul lui Noe și al lui Lot și despre hotărârea lui Dumnezeu de a nimici poporul, în ciuda zelului și a prosperității. El a arătat că preocupările oamenilor erau doar de a bea și a mânca și de a aduce cât mai mult profit din afacerile lor, contrar cuvintelor lui Isus din Biblie: "Nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? [...] Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate acestea vi se vor da pe deasupra" (Matei 6, 22,33). Pentru indiferența lor față de Creator, locuitorii acelor vremuri au fost aspru pedepsiți, deoarece lucrau neîntrerupt și nu-i ofereau roadele muncii lor lui Dumnezeu. În această conferință, intitulată "Nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine", părintele a propus trei soluții pentru ca bogăția să nu fie un obstacol în calea mântuirii: rugăciunea, convertirea și împărțirea bunurilor cu cei săraci.

Imediat după aceste două prelegeri, a avut loc sfânta Liturghie, în capela Casei Părinților Verbiți, urmată de prânz și de un moment special, intitulat "Bibilodramă - Economia și talanții". Grupul de tineri din parohia noastră a interpretat o scurtă piesă de teatru pe fondul parabolei talanților, despre modul în care studenții își folosesc resursele pentru a reuși mai departe și cum, în timp ce unii, mai mult sau mai puțin dotați, absolvesc cursurile, alții rămân pradă lenei și indiferenței.

După o scurtă pauză, în cursul după-amiezii, a urmat o dezbatere, în care ne-a fost prezentat, pe scurt, Compendiul de Doctrină Socială a Bisericii, tradus de părintele Lucian Farcaș. Conform acestuia, omul este invitat să ducă mai departe misterul euharistic în societate și să îngenuncheze în fața celorlalți, în sensul de a-i sluji și de a colabora cu ei la dezvoltarea armonioasă a lumii. "Credința pe care o avem stă la baza societății. Principala criză a societății este criza spirituală", a spus, îngrijorat, părintele Farcaș. Imediat după acest moment, a urmat cina și timpul de odihnă.

A doua zi, spre bucuria tuturor, prima intervenție a fost cea a părintelui Daniel Iacobuț, care a prezentat un material despre "Ora et labora", principala regulă a benedictinilor. În formula sa completă: "Ora (roagă-te), lege (citește) et labora (muncește)", aceasta pune în comun lucrarea lui Dumnezeu (sfânta Liturghie, Liturgia Orelor) și munca fizică, spre folosul omului. Părintele a povestit cum benedictinii au înțeles importanța alternării rugăciunii cu efortul fizic și cum una nu o exclude pe cealaltă, cu excepția unor vocații speciale, cum ar fi cea de clauzură, care au ca principală activitate rugăciunea. "Un moment special de prețuire a activității omului", a explicat părintele, "este cel al ofertoriului, în care, împreună cu darurile aduse la altar, trebuie să ne oferim și noi, pentru ca munca noastră să devină împărtășire cu realitățile cerești". La finalul prelegerii, s-au pus întrebări, s-au discutat diverse subiecte și am făcut poze cu părintele Daniel.

Ce-a de-a doua conferință a zilei de joi a fost cea a părintelui Lucian Farcaș, despre noua evanghelizare a ambientului social, în care ne-a prezentat principalele tendințe și riscuri ale lumii de azi. S-au dezbătut probleme ca homosexualitatea sau familia recentă, în care chipul omului este transformat și îndepărtat de cel al lui Dumnezeu, s-au discutat adevăratele valori și principii creștine și s-au prezentat cărți de morală creștină ale unor oameni obișnuiți. Concluzia a fost cea că persoana care muncește este mai importantă decât munca pe care o prestează și că singura modalitate de a ajunge la armonie în societate este aceea de a ne apropia cât mai mult de adevărata cunoaștere a chipului lui Dumnezeu.

Ulterior, după-masă, având în vedere că sfânta Liturghie urma să aibă loc seara în biserica parohială din Traian, marea majoritate a grupului de tineri a pornit spre Parcul Municipal din Roman, unde ne-am plimbat în jurul lacului, am admirat fazanii și lebedele albe și negre și am făcut poze. La întoarcere, am luat parte la o a treia conferință, susținută de domnul Iosif Dămătăr, specialist în marketing, care a vorbit despre calitățile unui bun manager și ale întreprinzătorului.

Sfânta Liturghie din ziua de joi a fost celebrată de actualul părinte paroh din Traian, părintele Eduard Pătrașcu.

Ziua de vineri a debutat cu micul dejun și cu o nouă prelegere, cea a părintelui Iulian Ianuș, despre diferența dintre "a munci" și "a presta", primul verb exprimând o activitate conștientă, cu un scop anume, în timp ce al doilea nu ia în calcul libertatea omului și are sensul unei obligații sau al unei datorii. Părintele a explicat, de asemenea, cum individul trebuie deosebit de persoană, aceasta din urmă având rațiune, libertate și o puternică dimensiune socială. "Aspirația omului este binele comun, care trebuie să fie valabil pentru toți, nu pentru marea majoritate. Este foarte important în societate", a precizat părintele Ianuș.

După o scurtă pauză, a urmat cea de-a doua intervenție, a doamnei Cristina Loghin, fostă președinte Caritas Europa, care a organizat o dezbatere pe roluri privind proiectul Roșia Montană și a explicat modul în care economia influențează radical viața oamenilor. S-a discutat de asemenea, problema comunismului și a economiei capitaliste și s-au pus întrebări. Imediat după aceea, a urmat sfânta Liturghie, în capelă, prânzul și pregătirile pentru plecare, nu înainte de a ne aduna pentru concluziile finale și pentru a discuta despre o nouă Săptămână Socială a Studenților în 2014.

Cei nouă tineri din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, participanți la ediția 2013, îi mulțumim părintelui paroh Petru Sescu pentru propunerea de a participa la această sesiune și, de asemenea, tuturor celor care au condus la o cât mai bună desfășurare a evenimentului, în special părintelui Lucian Farcaș.

Le urăm tuturor celor care s-au implicat în acest proiect mult succes și sperăm să ne revedem cu bine anul viitor!

Diana Fârte

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-27 septembrie: Traian: Studenții și economia. Săptămâna Socială pentru Studenți


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat