Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfânta Tereza": Ploaia de trandafiri - Sărbătoarea hramului comunității

În mult așteptata zi de 29 septembrie 2013, la ora 11, a avut loc sfânta Liturghie solemnă pontificală de celebrare a hramului comunității noastre. Prezidată de PS Petru Gherghel, care a fost însoțit, la altar, de un grup numeros de preoți care au activat sau activează în parohia noastră, aceasta a reunit un număr impresionant de credincioși, care au demonstrat că petalele de trandafiri ale sfintei Tereza a Pruncului Isus au căzut cu îmbelșugare în aceste zile minunate. Întreaga ceremonie a avut un fast aparte, care s-a evidențiat prin decorațiunile speciale, prin măiestria corului și, mai ales, prin cuvintele pline de înțelepciune ale predicatorului.

Așadar, la scurt timp după intrarea triumfală a episcopului și a preoților și citirea Evangheliei de către pr. Anton Despinescu, a urmat predica părintelui Daniel Iacobuț, fost vicar în parohia noastră între anii 2006 și 2009 și actual profesor la Institutul Teologic din Iași. Vorbind despre știința iubirii, în care a excelat sfânta Tereza a Pruncului Isus și făcând referire la sfânta Evanghelie din acea zi, despre Mântuitorul care le poruncește apostolilor să îi lase pe copii să vină la el, părintele afirma: "Nu pot dobândi știința iubirii cei care au mereu în minte întrebarea: «Cine e cel mai mare?». Acest lucru înseamnă că ne credem superiori și, atunci, în sufletul nostru nu poate să pătrundă Dumnezeu. Trebuie să fim ca acei copii din evanghelie, a căror singură bogăție era iubirea și care, atunci când s-au apropiat de Isus, i-au dăruit-o pe deplin". Printre altele, părintele Daniel a dat exemplul papei Francisc, care, într-un interviu acordat recent, spunea: "Eu văd Biserica drept un mare spital de campanie". "Mie-mi place să cred că sfânta Tereza a Pruncului Isus a fost numită doctor și în acest mare spital de campanie", a completat părintele Daniel. "Un doctor care îngrijește, care vindecă. Asta a fost sfânta Tereza pentru cei care fac parte din Biserica lui Dumnezeu".

Ulterior, în a doua parte a predicii, părintele a vorbit despre cum poate fi pusă în aplicare această știință a iubirii: prin abandonare și dăruire. Afirmând că legătura noastră cu Dumnezeu este ca o respirație, prin care primim milostivire și dăruim încredere, părintele a explicat cum chipul lui Isus plin de milostivire, adorat de sfânta Tereza, trebuie să fie principalul nostru reper în viață. Și cum, în urma acestui proces de respirație spirituală, inima noastră se umple de dragostea lui Dumnezeu, care transformă: "Iubirea trebuie să coboare până la neant și să preschimbe acest neant în foc", a spus părintele Daniel despre cea mai mare dintre virtuțile teologale.

Liturghia s-a încheiat cu un discurs de mulțumire din partea părintelui paroh Petru Sescu pentru toți cei care au contribuit în zilele precedente la aranjarea bisericii, pentru membrii corului, care au dat dovadă de multă sârguință și devotament și credincioșilor prezenți pentru cinstea ce i-au arătat-o sfintei Tereza a Pruncului Isus prin participarea la această sfântă Liturghie. În mod special, părintele paroh i-a adresat mulțumiri PS Petru Gherghel, care, în ciuda programului încărcat, a găsit timp pentru a veni și la noi, la această mare sărbătoare, sărbătoare care a continuat și luni și marți, cu comemorarea a un an de la consacrarea altarului și sfințirea bisericii și cu pomenirea în calendar a sfintei Tereza a Pruncului Isus.

Astfel, în ziua de luni, 30 septembrie 2013, credincioșii au putut fi martorii unui eveniment special: reuniunea preoților care au activat în parohia noastră, care au celebrat sfânta Liturghie alături de cei actuali. Părinții Eduard Pătrașcu, Daniel-Nicu Butacu și Marcelin Blaj au fost doar câțiva dintre cei prezenți la altar, iar predica susținută de acesta din urmă a continuat-o în mod deosebit pe cea din ziua precedentă, despre știința iubirii. La finalul slujbei, a urmat o agapă frățească, unde credincioșii s-au adunat pentru un pahar cu vin, cozonac și o discuție cu mult îndrăgiții preoți.

Marți, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, părintele Marius Ilieș a vorbit în mod excepțional despre părinții acesteia, care, prin trăirea unei vieți curate și prin simpla îndeplinire a îndatoririlor zilnice, au devenit sfinți. Părintele ne-a îndemnat și pe noi să le urmăm exemplul, arătându-ne că nu faptele extraordinare sunt cele care caracterizează un sfânt, ci iubirea pe care le-o arată lui Dumnezeu și aproapelui.

Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru aceste zile minunate, părintelui paroh pentru străduința de a face o sărbătoare cât mai frumoasă și, de asemenea, celor care au contribuit la realizarea ei și le urăm tuturor cât mai multe bucurii prin mijlocirea sfintei Tereza a Pruncului Isus!

Diana Fârte

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 29 septembrie: Iași "Sfânta Tereza" - sărbătoarea hramului comunității

- 30 septembrie: Iași "Sfânta Tereza" - un an de la consacrarea altarului și sfințirea bisericii


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat