Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli. Comunitatea românească romano-catolică în lupta vieții sub ocrotirea Sfinților Arhangheli

Credincioșii români romano-catolici din Ladispoli și din împrejurimi și-au sărbătorit duminică, 29 septembrie 2013, protectorii cerești: sfinții arhangheli Mihael, Gabriel și Rafael. Pentru a-l cincilea an consecutiv pr. Adrian Chili, responsabilul pastoral al comunități, a pregătit cu grijă credincioșii pentru sărbătoarea hramului. La sfârșit a fost salutat noul paroh al comunității italiene, părintele Alberto Filippi.

Recent papa Francisc a vizitat sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de Bonaria din orașul italian Cagliari în Sardinia. Papa, venit de la "capătul lumii", a ținut să facă această vizită și datorită legăturii istorice și spirituale a sanctuarului cu orașul Buenos Aires, capitala Argentinei. De fapt, emigranții italieni plecați din Sardinia au dus cu ei peste Ocean și pe ocrotitoarea lor cerească Sfânta Maria de Bonaria. Odată stabiliți în țara sud-americană au dat numele capitaliei Buenos Aires.

Se vede că așa se petrec lucrurile în fenomenul mobilității umane. Ca și în cazul emigranților italieni în Argentina, se poate spune și despre majoritatea credincioșii catolici români stabiliți la Ladispoli că au plecat de acasă purtând cu ei patronul ceresc al parohiei lor, pe Sfântul Mihail Arhanghelul. De fapt majoritatea credincioșilor catolici români stabiliți în localitatea maritimă Ladispoli provin din Parohia Săbăoani "Sf. Mihail" și alte comunități apropiate, mai toate originare din Dieceza de Iași.

La sfânta Liturghie solemnă a hramului au slujit la altar cinci preoți, un diacon și doi ministranți. Invitați de pr. Adrian Chili, parohul comunității românești, au răspuns de la Roma preoții: Mons. Anton Lucaci, pr. Isidor Iacovici, pr. Afrențoaie Mihai, OFMConv., pr. Marius Ciobanu, pr. Marius Vătămănelu OFMConv., care a fost la dispoziție pentru spovezi, și diaconul Enzo Crialesi, responsabilul oficiului "Migrantes" din Dieceza de Porto și Santa Rufina.

În cuvântul de învățătură, părintele franciscan Mihai Afrențoaie a înălțat spiritual participanții, preoți și credincioși, îndemnând la continuarea luptei pe drumul vieții mereu sub ocrotirea sfinților arhangheli. Vrem, nu vrem, "O luptă-i viața" (a amintit cu poetul G. Coșbuc), o luptă nu degeaba, ci pentru diferite scopuri imediate, pentru familie, pentru neam, pentru patrie, dar mai ales pentru țelul întregii vieți care este comuniunea cu Dumnezeu. Pe acest drum, îngerii păzitori, arhanghelii, slujitori și mesageri ai lui Dumnezeu, ne sunt călăuze sigure și protectori.

Au participat la Liturghie mai mult de 150 de credincioși, majoritatea tineri. Aceștia au răspuns generos la solicitarea pr. Adrian Chili asigurând buna desfășurare a Liturghiei euharistice prin cântări polifonice, proclamarea lecturilor biblice, procesiunea aducerii darurilor dar și masa festivă de prelungire și împărtășire a bucuriei. S-a remarcat prezența multor copii atât la celebrarea sfintei Liturghii dar și la momentele de destindere care au urmat.

Sărbătoarea hramului a coincis cu începutul slujirii pastorale a noului paroh al comunității italiene, pr. Alberto Filippi. Acesta fusese prezentat în comunitatea credincioșilor italieni de episcopul diecezan Mons. Gino Reali, în cadrul Liturghiei de sâmbătă seară, 28 septembrie 2013. A participat, firește, și pr. Adrian Chili împreună cu un grup de credincioși români, care au și intonat un cântec în limba română, în timpul celebrării. Duminică, părintele Alberto a fost prezentat de pr. Adrian întregii comunități catolice românești care i-au mulțumit pentru ospitalitate și l-au asigurat atât de colaborare cât și de sprijinul rugăciunii, încredințându-l în mod special ocrotirii sfinților arhangheli Mihael, Gabriel și Rafael.

După hrana sufletească primită la masa Euharistică, o bună parte dintre credincioși a luat parte la masă festivă amenajată într-un ambient plăcut pe malul unui lac și desfășurată într-un climat de destindere. A fost o prelungire a bucuriei în Domnul și un moment prielnic de a sta împreună pentru întărirea identității comunității catolice românești.

A consemnat Mons. Anton Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 septembrie: Ladispoli: Hramul comunității catolice române


 


lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat