Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaslui: Administrarea Mirului

Sâmbătă 28 septembrie 2013, în cadrul sfintei Liturghii de la orele 11.00, Preasfințitul Petru Gherghel a administrat sacramentul Mirului, unui număr de opt adolescenți ai Parohiei "Sfinții Petru și Paul" din orașul Vaslui. Preasfințitul a fost însoțit de către părintele Iulian Tancău. Au concelebrat părintele Ciobănică Andrei, paroh al parohiei "Sfântul Anton" din Huși și părintele Albano Allocco, directorul Fundației de Voluntari Somaschi din Baia Mare. Disponibil pentru spovezi, de-a lungul întregii celebrări, a fost părintele Sergiu Stoica, vicar al Parohiei "Sfântul Anton" din Huși.

"Pentru mine, un suflet, un creștin adevărat este cât o dieceză", cu aceste cuvinte ale sfântului Francisc de Sales, Preasfințitul Petru Gherghel ni s-a adresat în cuvântul de încheiere al celebrării, lăsându-ne să înțelegem că, chiar dacă suntem o parohie mică și nu am putut organiza o solemnitate festivă, bucuria și emoția comuniunii au fost la fel de intense și de profunde cât cele din toată dieceza. Într-adevăr întreaga sărbătoare a stat sub semnul "îmbrățișării" și al comuniunii în credință.

În ciuda previziunilor meteo, un soare blând a îmbrățișat comunitatea adunată în așteptarea preasfințitului, în jurul celor opt adolescenți pregătiți cu flori, dar mai ales însuflețiți de o vie emoție în ziua în care urma să fie recunoscut și confirmat în Duhul, pasul lor decis către maturitate.

O îmbrățișare caldă, părintească, le-a oferit episcopul celor opt candidați care l-au întâmpinat personal și i-au adresat salutul de bun-venit, risipind astfel orice formă de grijă și frământare provocate de solemnitatea momentului. Cu aceeași senină îmbrățișare preasfințitul s-a apropiat de credincioși și mai ales de copii, transmițându-ne tuturor acea tainică stare de spirit pe care papa Francisc o împarte întregii Biserici de când a fost ales pe scaunul lui Petru.

Despre îmbrățișare a vorbit și la predică Preasfințitul, invitându-ne să înțelegem "Mirul ca unul din momentele în care Domnul îmbrățișează și sărută" chipul desfigurat de păcat al omului, pentru a vindeca și a ne reda demnitatea de fii ai săi, care ne umple inima de bucurie. Fericirea creștină izvorăște din forța acestei îmbrățișări, prin care îl simțim aproape pe Domnul în ciuda tuturor dificultăților vieții.

Această îmbrățișare au recunoscut-o și au primit-o tinerii miruiți de mâinile episcopului, când, după sfânta Liturghie, întreaga comunitate s-a adunat în jurul lor pentru a-i felicita și pentru a le împărtăși bucuria cu o mică agapă încropită din bunurile pe care fiecare le-a adus și le-a împărțit tuturor.

Mulțumim Domnului pentru această zi minunată, mulțumim Preasfințitului pentru că ne-a făcut să ne simțim un colț mic dar important al diecezei, dar mai ales îi felicităm și le mulțumim celor miruiți pentru drumul pe care l-au parcurs și pentru prospețimea pe care au adus-o în comunitatea noastră!

Pr. Bogdan Herciu (www.parohiavaslui.ro)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 septembrie: Vaslui: Administrarea Mirului de către PS Petru Gherghel


 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat