Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roncalli și Wojtyla: Sfinți în firul de aur al milostivirii

De Vincenzo Rini

Ziua de 27 aprilie 2014 - duminica a II-a a Paștelui, a Divinei Îndurări - va fi ziua puternic dorită a canonizării a doi papi care au marcat istoria Bisericii și a lumii în ultimii 50 de ani, intrând în inima celor care cred și a celor care nu cred. Apare o întrebare: De ce tocmai în sărbătoarea aceea? De ce nu înainte? De ce să se prelungească așteptarea și dorința a milioane de credincioși pentru alte șapte luni? Răspunsul îl găsim în mintea și în inima papei Francisc, care a ales ca moto al slujirii sale "Miserando et eligendo" și în interviul recent dat revistei "La Civilt? Cattolica" în care a declarat pentru Biserică prioritară "capacitatea de a îngriji rănile și de a încălzi inima credincioșilor", indicând în mod repetat duhovnicilor datoria de a fi "înainte de toate slujitori ai milostivirii". Papa Francisc se simte în deplină sintonie cu cei doi predecesori ai săi, văzând în ei niște mari martori și evanghelizatori ai milostivirii divine. Pentru aceasta, chiar pentru aceasta, vrea ca ridicarea lor la gloria altarelor să aibă loc în acea zi care, prin voința lui Ioan Paul al II-lea, este celebrarea solemnă a milostivirii lui Dumnezeu, manifestată în pătimirea, moartea și învierea lui Isus.

Dar ce anume îi unește pe Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea ca papi ai milostivirii? Iată: în moduri diferite, cu stiluri diferite, în momente istorice schimbate, acei doi papi au știut să reprezinte pe viu miile de culori ale iubirii Tatălui care îl așteaptă pe fiul risipitor și apoi îi aleargă în întâmpinare pentru a-l îmbrățișa. Dacă Ioan al XXIII-lea a manifestat duioșia lui Dumnezeu - cum să uităm acel discurs al lunii care se arată din cer pentru a-i vedea pe fiii săi: 11 octombrie 1962 - Ioan Paul al II-lea a făcut prezentă forța iubirii acelui păstor care neobosit străbate drumurile lumii până la capătul vieții sale, pentru a-i aduna pe fiii săi risipiți. Dacă Ioan al XXIII-lea asumă trăsăturile feței lui Isus care cheamă: "Veniți la mine voi toți cei care sunteți trudiți și împovărați", Ioan Paul al II-lea manifestă imaginea acelui păstor care lasă cele 99 de oi în staul pentru a merge cu hotărâre să caute pe toate drumurile lumii oaia care s-a pierdut și pe care apoi o ia pe umeri pentru a o duce înapoi la staul. Doi oameni, doi papi care au marcat istoria. Personalități mari, diferite, și totuși legate de firul de aur al mărturiei milostivirii lui Dumnezeu, iubire care iartă, care unește, care face Biserica. Ei sunt sintetizabili în două momente. 11 octombrie 1962, ziua începerii Conciliului Vatican II: papa Ioan salută poporul său: "Cântând, suspinând, plângând, dar mereu plini de încredere în Cristos care ne ajută și care ne ascultă, continuăm să reluăm drumul nostru. Adio, copilași". Va muri după opt luni, la 3 iunie 1963, în timp ce poporul, marcat de iubirea milostivă a Tatălui ceresc a cărui față a întrevăzut-o în aceea a lui "papa cel bun", invadează Piața "Sfântul Petru", îngenunchind pe caldarâmul ud, pentru a-l însoți la staulul veșnic.

2 aprilie 2005: Ioan Paul al II-lea, muribund, simte prezența mulțimii numeroase, care, în Piața "Sfântul Petru", se roagă pentru el; este conștient că e păstorul cel bun care a adunat la sine oile sale: "V-am căutat. Acum voi ați venit la mine. Și pentru aceasta vă mulțumesc". Totul s-a împlinit: turma este strâns unită cu el. Acum păstorul este fericit: "Lăsați-mă să merg la casa Tatălui".

Doi păstori, doi martori ai milostivirii lui Dumnezeu: niciun bun păstor nu poate muri în singurătate; brațele iubitoare ale Tatălui ceresc îl primesc, înălțat până la cer de brațele fiilor săi, cărora le-a vestit iubirea infinită a lui Dumnezeu.

(După agenția SIR, luni, 30 septembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat