Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tema pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2014

Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 48-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care se celebrează în 2014: Comunicarea în slujba unei culturi autentice a întâlnirii.

* * *

Comunicat al Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale

Comunicarea în slujba unei culturi autentice a întâlnirii

Ființa umană se exprimă mai ales în capacitatea de a comunica. De fapt, în comunicare și prin intermediul ei putem întâlni alte persoane, ne exprimăm pe noi înșine, gândirea noastră, în ce anume credem, cum am vrea să trăim și, probabil și mai important, învățăm să cunoaștem persoanele cu care suntem chemați să trăim. O astfel de comunicare cere onestitate, respect reciproc și angajare pentru a învăța unii de la alții; cere capacitatea de a ști să dialogăm respectuos cu adevărurile altora. De fapt, adesea ceea ce inițial ar putea să pară "diversitate" revelează bogăția umanității noastre și în descoperirea celuilalt întâlnim și adevărul ființei noastre.

În epoca noastră se dezvoltă o nouă cultură, favorizată de tehnologie, și comunicarea este într-un anumit sens "amplificată" și "continuă". Așadar, suntem chemați să "facem să se redescopere, și prin intermediul mijloacelor de comunicare socială, nu numai în întâlnirea personală, frumusețea a tot ceea ce este la baza drumului nostru și a vieții noastre, frumusețea credinței, frumusețea întâlnirii cu Cristos" (Discursul papei Francisc adresat participanților la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale, 21 septembrie 2013).

În acest context, fiecare dintre noi ar trebui să primească provocarea de a fi autentic, mărturisind valorile în care crede, identitatea sa creștină, trăirea sa culturală, exprimate cu un limbaj nou, pentru a ajunge la împărtășire.

Capacitatea noastră de a comunica, reflexie a participării noastre la iubirea trinitară creativă, comunicativă și unificatoare, este un dar care ne permite să creștem în raporturile personale, care sunt o binecuvântare în viața noastră, și să găsim în dialog un răspuns la acele diviziuni care creează tensiuni în cadrul comunităților și între națiuni.

Era globalizării impune cu forță ca să poată ajunge comunicarea în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii reale, dar și "în locurile create de noile tehnologii, în rețelele sociale, pentru a face să iasă în evidență o prezență... care ascultă, dialoghează, încurajează" (Discursul papei Francisc adresat participanților la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale, 21 septembrie 2013), pentru ca nimeni să nu fie exclus.

Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2014 vrea să exploreze potențialul comunicației, în lumea tot mai în legătură și în rețea, pentru a face în așa fel încât persoanele să fie tot mai apropiate și să se construiască o lume mai dreaptă.

Ziua Mondială a Comunicațiile Sociale, singura zi mondială stabilită de Conciliul Vatican II (Inter mirifica, 1963), este celebrată în multe țări, la recomandarea episcopilor din lume, în duminica ce precede Rusaliile (în anul 2014, la 1 iunie).

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este publicat în mod tradițional cu ocazia comemorării sfântului Francisc de Sales, patronul ziariștilor (24 ianuarie).

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat